Jump to content

Recommended Posts

Posted
Najlepiej kropelkowe, kupujesz węże do linii kroplującej i tylko podłączasz do źródła wody tylko musisz sam dorobić rurkę z zaworami na szerokości rzędów z truskawkami, ale to taka zabawa. Musisz jeszcze mieć studnię głębinową bo jak będziesz pobierał wode z wodociągu to koszta tego, pochłoną dużą część zysku z truskawek. Pozdrawiam :)
Posted
W czerwcu, kiedy deficyt wody jest największy musisz dostarczyć średnio 60 l wody na m kw. Moc instalacji powinna być co najmniej dwukrotnie wyższa. Truskawki z roślin uprawnych mają najpłycej korzenie (z wyjątkiem niektórych traw) więc nawadniać trzeba częściej niewielkimi dawkami. Chodzi Ci pewnie o wydajność pompy, a nie o jej moc. Przy nawadnianiu kropelkowym wystarczy ok. 1 m sześć/h. Pozdrawiam!
  • 9 months later...
Posted

Witam, troszkę odświeżę kotleta.

Chcę zrobić nawadnianie na maliny i mam takie pytanie czy przez linie kroplującą będzie leciała woda (odpowiednia ilość kropelek) jeżeli będzie ona zasilana z paletopojemnika typu mauzer ustawionego odpowiednio wyżej (zasada grawitacji)? A konkretnie chodzi mi o ciśnienie wody czy będzie wystarczające? Proszę o wasze opinie i sugestie.

Posted
Ile wody wypłynie otworkiem w zależności od ciśnienia łatwo obliczyć. Wiedząc ile jest otworków i o jakiej średnicy oraz jakie ciśnienie obliczysz ile wody wypłynie. Wiedząc ile jest otworów ma metrze kwadratowy będziesz wiedział ile wody dostaną rośliny. Albo zmienisz ilość otworów, albo ich średnicę wiertłem. Tak się robi jeżeli taśmy nawadniające kładzie się na nierównym terenie. Trochę matematyki i dostosujesz taśmę do Twoich potrzeb i warunków. Pozdrawiam!
Posted

Witam' date=' troszkę odświeżę kotleta.

Chcę zrobić nawadnianie na maliny i mam takie pytanie czy przez linie kroplującą będzie leciała woda (odpowiednia ilość kropelek) jeżeli będzie ona zasilana z paletopojemnika typu mauzer ustawionego odpowiednio wyżej (zasada grawitacji)? A konkretnie chodzi mi o ciśnienie wody czy będzie wystarczające? Proszę o wasze opinie i sugestie.

[/quote']

Będzie działać chociaż może nierównomiernie wypływać woda mój sąsiad zrobił sobie zbiornik stojący h=4m i tak nawadnia maliny i wszystko działa Ok.

Pole ma lekko skłoniaste.

W czerwcu' date=' kiedy deficyt wody jest największy musisz dostarczyć średnio 60 l wody na m kw. Moc instalacji powinna być co najmniej dwukrotnie wyższa. Przy nawadnianiu kropelkowym wystarczy ok. 1 m sześć/h. Pozdrawiam!

[/quote']

Ja mam pompę głębinową 120l\min i jednorazowo podlewam max 80ah. Pompa 1m3\h DużyGrzegorzu to tylko do przydomowego ogródka nic poza tym.

Na truskawki fajnie się sprawują linie 2,5l\h tzn 2,5l na 1metr przez godzinę lub 250l na 100m\h

t-tape podaje wydatek wody przy ciśnieniu 0,5-2 bary więc chyba ciśnienie to sprawa drugorzędna

Posted

Ja zakładam jednorazowo lecz ciągle. Wynika ten sposób z możliwości autora wynikający z jego innych postów. Moje wyliczenie wynika z bilansu wodnego. Różnicę pomiędzy polową pojemnością wodną (pF=2,5) i wilgotnością początku hamowania wzrostu roślin (pF=2,8) przyjąłem na poziomie 180 m3/ha. Nie zakładałem nawadniania poniżej pF=2,5 bo to strata wody i koszty. Założyłem aby nie dopuścić do wzrostu pF powyżej 2,8. Zrób bilans wodny a otrzymasz ten sam wynik.

Co do ciśnienia to potwierdzam, że nie ma ono wpływu tylko dlatego, że masa właściwa w ciśnieniu statycznym i masa właściwa cieczy w przyspieszeniu wypływającej cieczy się skracają. A co pozostaje po wyłączeniu masy właściwej z ciśnienia chyba nie muszę wyjaśniać. A więc nie samo ciśnienie jako takie, lecz wysokość słupa cieczy ma wpływ. Tak obrazowo dwu cieczy o różnych masach właściwych, ale przy tej samej wysokości słupa cieczy nad otworem o tej samej średnicy (powierzchni), dających zatem różne ciśnienie, wypłynie tyle samo (oczywiście jeżeli lepkość jest taka sama). Pozdrawiam!

Posted

Tylko Ci się tak wydaje z tą wiedzą. Kiedyś sąsiadowi przerabiałem "flaki" tak aby na stoku był identyczny wydatek, zarówno na górze jak i na dole. Problem w różnicy zdań między nami wynika ze znacznych ograniczeń budżetowych zadającego pytanie. Ja obserwowałem posty kolegi Marka znacznie dłużej niż Ty. Druga sprawa którą słusznie zauważyłeś to informacja na towarze jest niejasna i co gorsza wprowadzające w błąd.

W kolejnej sprawie jeszcze masz rację. Chodzi o czas nawadniania. Nawadnianie powinno wykonane stosunkowo szybko (ale nie za szybko) i powinno się odczekać aż zacznie brakować wody roślinom. Te 160-280 m3 na ha, im gleba lepsza tym więcej, to typowa dawka wody na jedno nawodnienie.

Znacznie tańsza wersja to uzupełnianie deficytu jaką zaproponowałem. Pozdrawiam!

• 4 weeks later...
Posted
Wracając do mojego paletopojemnika, pomyślałem,że zamontuje w nim szybkozłącze pneumatyczne i przez nie chcę wpompowywać powietrze aby woda leciała szybciej i było większe ciśnienie. Jak widzicie mój pomysł? Czy lepszym rozwiązaniem będzie zakup pompki do wody na 12V? Jeśli tak to wrzućcie proszę jakieś przykładowe do podglądu.