VoYtek8 Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 Mam w tym roku skosić 2ha żyta i mam pytanie czym lepiej zrywac klepisko po uprawie kultywatorem czy talerzówką? Dodam że pole jest bez ziela i kamieni. Quote
íktorn Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 Nnajlepiej gruberem masz2 w jednym lepsza byłaby podorywka Quote
izydor6280 Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 kolego probowales kiedyc jechac gruberem, bo jestem niemal pewny ze bedzie sie zapychacmoj typ talerzowka, a najlepszy bylby jakis agregat podorywkowy lub talerzowy Quote
íktorn Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 Tak jak masz 4 klasy ziemi i nie jest suchoDa radę ja orze teraz bo sieje poplony Quote
VoYtek8 Posted June 27, 2013 Author Report Posted June 27, 2013 Panowie ja mam t-25 i tylko 2ha i żadnego grubera nie posiadam. Mam tylko najprostszy kultywator bez wałka i od sąsiada moge pożyczyć talerzówkę jak zechce. tyle że nie wiem czy lepiej zrywać to klepisko bo z tego co pamiętam dziadek robił to raz tym a innym razem tym. Od czego to jest zależne? Quote
íktorn Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 Tylko u nas na pomorzu gruberTo. Agregat scierniskowyTaki błąd językowyUżywany u masJak masz prezes weź kultywator i broneTo wyczyścić pole jak czysto to talezowkaJął peż to kultywator Quote
Polaro Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 A ten twój vladimirec nie będzie miał za ciężko przy talerzówce ? Quote
VoYtek8 Posted June 27, 2013 Author Report Posted June 27, 2013 Nie wiem bo ja nigdy nie talerzowałem tylko pomagałem dziadkowi w orce i w rozworzeniu gnoju. O tak to on zawsze się wszystkim zajmował a teraz go zabrakło i musze sam wziąść się za gospodarstwo. Wydaje mi się że pole jest czyste. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 Kultywator będzie dobry na ściernisko. Jeżeli będzie się zapychał to zrób podorywkę pługiem. Pamiętaj żeby zarówno kultywatorowanie jak i podorywkę zaraz zabronować. Pozdrawiam! Quote
VoYtek8 Posted June 28, 2013 Author Report Posted June 28, 2013 Myślę że do zrywania klepiska lepszy będzie kultywator. I dla Twojego Władka będzie o wiele lżej. Pozdrawiam Quote
Przemek15_03 Posted June 28, 2013 Report Posted June 28, 2013 Moim zdaniem to najpierw poczekaj aż skosisz bo jak Ci się żyto połozy co jest częste to wtedy tylko talerzówka bo resztkami słomy kultywator będzie się zapychał. A jak będziesz miał ładne nisko przy koszone ściernisko to wtedy możesz próbować kultywatorem chociaż ja na twoim miejscu mając Władka to zrobiłbym klasyczna podorywkę drobna skibą. Quote
pablos Posted June 28, 2013 Report Posted June 28, 2013 wydaje mi się że nie masz zbyt dużego wyboru do talerzówki wołodia jest za słaby ! Quote
VoYtek8 Posted June 28, 2013 Author Report Posted June 28, 2013 Przepraszam że wypisuję takie głupoty ale w tematach rolniczych jestem zupełnie zielony. Licze na to ze mnie trohe nauczycie czegoś przydatnego w gospodarstwie. Quote
waldi 1979 Posted June 29, 2013 Report Posted June 29, 2013 Myślę, że kultywator będzie lepszy w twoim wypadku,a chyba najlepiej zrobić płytką podorywkę.Ja mam tylko pług,kultywator i brony i zawsze sobie tak radzę. Quote
kubusjettaII Posted June 30, 2013 Report Posted June 30, 2013 panowie klepisko macie w stodole a na polu ściernisko, a co do tematu ja osobiście preferuje podorywkę, ewentualnie kultywator. co prawda piszesz że nie masz chwastów bo w przypadku perzu talerze przecinają go na mniejsze kawałki i efekt nie ciekawy. Quote
simson54 Posted June 30, 2013 Report Posted June 30, 2013 ja mam kultywator grudziądz 14 zebów + wałek do tego + ursus c 330 i daje się rade Pozdrawiam Quote
Recommended Posts