Jump to content

Recommended Posts

Posted
Panowie ja mam t-25 i tylko 2ha i żadnego grubera nie posiadam. Mam tylko najprostszy kultywator bez wałka i od sąsiada moge pożyczyć talerzówkę jak zechce. tyle że nie wiem czy lepiej zrywać to klepisko bo z tego co pamiętam dziadek robił to raz tym a innym razem tym. Od czego to jest zależne?
Posted

Tylko u nas na pomorzu gruber

To. Agregat scierniskowy

Taki błąd językowy

Używany u mas

Jak masz prezes weź kultywator i brone

To wyczyścić pole jak czysto to talezowka

Jął peż to kultywator

Posted
Nie wiem bo ja nigdy nie talerzowałem :) tylko pomagałem dziadkowi w orce i w rozworzeniu gnoju. O tak to on zawsze się wszystkim zajmował a teraz go zabrakło i musze sam wziąść się za gospodarstwo. Wydaje mi się że pole jest czyste.
Posted
Moim zdaniem to najpierw poczekaj aż skosisz bo jak Ci się żyto połozy co jest częste to wtedy tylko talerzówka bo resztkami słomy kultywator będzie się zapychał. A jak będziesz miał ładne nisko przy koszone ściernisko to wtedy możesz próbować kultywatorem chociaż ja na twoim miejscu mając Władka to zrobiłbym klasyczna podorywkę drobna skibą.
Posted
panowie klepisko macie w stodole a na polu ściernisko, a co do tematu ja osobiście preferuje podorywkę, ewentualnie kultywator. co prawda piszesz że nie masz chwastów bo w przypadku perzu talerze przecinają go na mniejsze kawałki i efekt nie ciekawy.