jacob Posted June 28, 2013 Report Posted June 28, 2013 Witajcie! Macie może jakiś cynk jak będzie wyglądać cena wiśni w tym roku ? Pzdr!!! Quote
Tofik Posted June 28, 2013 Report Posted June 28, 2013 Praktycznie przez 3 lata placila wiec trudno powiedziec ale jak bedzie kolo 2zl to mysle ze bedzie dobrzePozdrawiam Quote
Gucio Posted June 30, 2013 Report Posted June 30, 2013 Witajcie ... Nie wiem jak u was ale u mnie mokry poczatek sezonu wiosennego troche nabroił i stosunkowo jest malo wisni nie wiem jak jest w innych regionach jesli podobnie to byc moze z braku towaru moze byc dosc dobra cena ale nie ma sie co łudzic zawsze moga nasze zastapic importowanym towarem. Napiszcie jak u was zapowiadaja sie wisniowe żniwa ja 10 lipca startuje ze zbiorem na maxa... Pozdrawiam i powodzonka Quote
jacob Posted July 1, 2013 Author Report Posted July 1, 2013 Hej, u mnie też stała woda w wiśniach, nie jest aż tyle wiśni co w zeszłym roku, liczę, że cena na starcie będzie wyższa niż 2,5zł/kg, ponieważ tak jak mówisz generalnie towaru nie będzie za dużo. U mnie też już się ładnie czarne nawet robią w przyszłym tygodniu będzie trzeba zacząć A Gucio tak z ciekawości z jakiego województwa jesteś? Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted July 2, 2013 Report Posted July 2, 2013 Mam dzisiejszą informację na temat aktualnej sytuacji na rynku owoców zawierającą prognozę cen owoców w 2013 r. opracowaną przez ministerstwo rolnictwa. Jak ktoś chce mogę wysłać. Pozdrawiam! Quote
jacob Posted July 4, 2013 Author Report Posted July 4, 2013 DuzyGrzegorzu ja bardzo chętnie bym się z tymi prognozami zapoznał Quote
Gucio Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 Gucio smiga z wojewodztwa kujawsko pomorskiego Jacobie ;-) a blizej powiat Brodnicki. Duzy G rzegorzu daj znac w jakis sposob jak mozna zerknac na te prognoze cen owocow no bo nie ukrywam ciekawosc mnie zrzera Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 Podajcie adres to wyślę. Pozdrawiam!P.s.Jest to prognoza MRiRW więc jej profesjonalizm jest taki jak całego Ministerstwa. Quote
jacob Posted July 9, 2013 Author Report Posted July 9, 2013 Dzięki za maila DużyGrzegorzu! Mogę tylko napisać dla innych użytkowników (może się komuś przyda ), że prognozy przewidują:- "Wzrost produkcji wiśni będzie wynikał zarówno z dobrego zawiązania owoców, jak i dobrej pielęgnacji sadów - w następstwie wysokich cen tych owoców w ostatnich trzech latach".- "Obniżą się ceny wiśni ? zarówno deserowych, jak i kierowanych do przetwórstwa". Pozdrawiam Quote
Tofik Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 U mnie cena wisni w hurcie na gieldzie w sandomierzu to 3,50-4zl/kg a na skupach to dokladnie niewiem jeden gosc na gieldzie mowil ze u niego jest 2,50kgPozdrawiam Quote
jacob Posted July 10, 2013 Author Report Posted July 10, 2013 Mam rodzinę w Sandomierzu i tam na skupach zawsze mniej płacili niż u nas w Wlkp. więc jest nadzieja, dobrze się się cena od 2,50 zł zaczyna Quote
garzew Posted July 10, 2013 Report Posted July 10, 2013 U sąsiada u którego zawsze kupujemy wiśnie w tym roku wiśnie bardzo słabo obrodziły, chyba nawet nie będą najmować ludzi do rwania tylko sami będą zbierać.U was też tak słabo z plonowaniem? Quote
Tofik Posted July 10, 2013 Report Posted July 10, 2013 Ja osobiscie nie mam wisni ale jakoze w mojej okolicy jest wiele sadow takze wisniowych to wydaje mi sie ze nie powinni ludziska na plon narzekac (takze na morele brzoschwinie jablka itp) ale to tez moze zalezec od regionuPozdrawiam Quote
garzew Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 Może jednak w twoim rejonie nie było takich mrozów ostatniej zimy, bo np. ja miałem 10 drzew brzoskwiniowych i wszystkie mi wymarzły w ogóle nie będzie zbiorówJak gadałem z sąsiadem to liczy właśnie że ceny będą lepsze niż w zeszłym roku bo nie wszędzie wiśnie obrodziły Quote
Tofik Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 Ja napisalem tylko o mojej okolicy a co do zbiorow to moje zdanie jest takie ze lepiej miec mniej i sprzedac w lepszej cenie a nizeli miec duzo i sprzedac w marnej cenie Pozdrawiam Quote
jacob Posted July 12, 2013 Author Report Posted July 12, 2013 Jeżeli chodzi o mój sad to wiśni jest trochę mniej niż w zeszłym roku. Problemem w tej chwili jest ich dostawanie się. Część jest już czarna, część czerwona a część różowa. Najgorsze jest to, że opadają liście i któregoś jak właśnie też opadały,to wiśnie się już nie dostały :/ Quote
Tofik Posted July 12, 2013 Report Posted July 12, 2013 Moj wujaszek co ma wisnie jak ma tak nie rowno dostane to przerywa z tym ze ma dwie odmiany jedna łutowke a druga to nie pamietam bynajmniej zazwyczj jak ta wczesniejsza przerwie to potem reszte obrywa jak rwie ta druga z tym ze niema tych wisni duzo bo jakies 0,5ha wiec w taka zabawe moze sobie pozwolic:)Pozdrawiam Quote
dominikp64 Posted July 13, 2013 Report Posted July 13, 2013 Na dodatek złego to jeszcze się pogoda psuje. Jak będzie dłużej znowu padać i będzie tak chłodno to wiśnie zaczną pękać. Quote
Tofik Posted July 13, 2013 Report Posted July 13, 2013 U mnie jako ze jest to region bardziej ogrodniczy a nizeli rolniczy pryskaja ogolnie owoce miekkie przeciwko nadmiernemu wchlanianiu owocow wody Pozdrawiam Quote
mati27-95 Posted July 14, 2013 Report Posted July 14, 2013 Witam. Mam takie pytanie czy mogłby mi ktoś podac namiary na skup w sandomierzu?? Z góry dziekuje. Quote
Tofik Posted July 14, 2013 Report Posted July 14, 2013 Dokladnie ci nie powiem ale jeden jest jak z sandomierza jedziesz na Ożarow to zaraz jest po prawej jak wyjedziesz z sandomierza, nastepny jest jak z sandomierza jedziesz na opatow w Milczanach i wogole dalej na tej trasie jest sporo Obrazów Wierzbiny Komorna wiec nie da sie do jakiegos trafic:)Jeszcze sa skupy na trasie z sandomierza do krakowa- Złota, Samborzec i wioski dalej:)Pozdrawiam Quote
mati27-95 Posted July 14, 2013 Report Posted July 14, 2013 Dzięki kolego za informacje. Ale jeszcze mam pytanie czy oni skupują wiśnie od obcych ludzi ja dokładnie jestem z małopolski i jaką cenę dają. Quote
Tofik Posted July 14, 2013 Report Posted July 14, 2013 Skupuja od wszystkich bo przeciez im wiecej skupia tym maja wiecej kasy dla siebie:)Jezeli chodzi o cene to dokladnie nie wiem bo ja wisni nie mam ale z tego co slyszalem to jakies 2-2,50/kg A jezeli chodzi ci o sprzedaz to najpierw musisz podjechac do jakiegos skupu i wziasc najpierw od nich pojemniki bo 1klasa idzie w plasticzkach a 2 to idzie w plastikowe kistenyPozdrawiam Quote
jacob Posted July 15, 2013 Author Report Posted July 15, 2013 Kurcze tam już skupy biorą wiśnie od zeszłego tygodnia, a u mnie koło Kalisza jeszcze nie biorą :/ a wiśnie już czarne i można by już było rwać Quote
Tofik Posted July 15, 2013 Report Posted July 15, 2013 Tutaj w okolicach sandomierza jest wiele sadow owocowych tak ze stad jest duzo skupow i moze dlatego to wszystko wczesniej ruszaPozdrawiam Quote
Recommended Posts