Jump to content

Recommended Posts

• 4 weeks later...
Posted
A myślał ktoś o takim tunelu do hodowli zamiast murowanej? Kolega mi mówił, że podobno się sprawdza i jest tańsza. Właśnie się nad tym zastanawiam i ostatnio nawet dzwoniłem do jednej firmy oni się nazywają agrotunele.pl
  • 3 weeks later...
  • 3 months later...
Posted
w oborze jest zazwyczaj obornik = azot który wpływa bardzo korozyjnie z metalem dlatego polecam murowaną, wiadomo że dłużej schodzi z budową ale na pewno dłużej wytrzyma od metalowej.
  • 2 weeks later...
Posted
@specrolnik może rzeczywiście tunel jest tańszy, ale na pewno nie wytrzyma dłużej niż porządna murowana obora:) A z teoretycznych kosztów, murowana obora wytrzyma ze 40 lat, może więcej. Policz sobie koszty jej wybudowania a potem sprawdź ile razy w ciągu tych 40 lat będziesz musiał remontować jeśli nie wymienić taki tunel i sam zobaczysz co bardziej się opłaci :) Jestem jak najbardziej za tym co piszą koledzy wyżej :) Pozdrawiam :)
Posted
widziałem też konstrukcję dość lekką i bardzo szybko ją postawili mianowicie około 2 tyg, były to blachy ocynkowe lekko falowane między sobą miały steropian, grubość około 120mm, (blacha-steropian-blacha 120mm) gospodarz musiał tylko zrobić fundament po tą konstrukcję, wzmocniona była filarami zbrojonymi i wieńcem dookoła,
Posted
Czyli generalnie rozwiązanie stosowane przy budowie dużych hal czy supermarketów:) Teść znajomego kupił resztki po budowie Inter Marche i postawił sobie z tego garaż pod ciągnik :D Stoi to u niego na betonowej płycie i ma drewnianą konstrukcję:) Przy małym piecyku nawet fajnie się tam robi w zimie, a uszczelnione to jest zdaje się pianką:) Pozdrawiam :)
Posted
lekka konstrukcja i dość szczelna ( chodzi o zimę ) jak mało zwierząt to wiadomo że temp będzie wyższa niż w metalowej czy też betonowej budowli:) budowa budynku zawsze wiąże się z wydatkami, tak więc najważniejsze jest aby w miarę tanio i szybko postawić i aby też spełniało swoje zadania przez dłuższy czas :)
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

Witam wszystkich, to mój pierwszy post więc najpierw chciałem się przywitać.

Tak się składa że zajmuję się budową hal stalowych, zarówno ocieplanych ( z płyty warstwowej) jak i namiotowych ( z poszyciem z plandeki ). Nie będę się mądrował że metalowa obora jest lepsza, tańsza itd. ale jeśli taką konstrukcję się ocynkuje ogniowo i zastosuje docieplenie z płyty warstwowej lub płyt poliuretanowych pokrytych PCV to żadna wilgoć czy związki azotowe nic jej nie zrobią.

Tak samo w przypadku kurników mobilnych i stacjonarnych, ocynk ogniowy eliminuje problem korozji.