adsik Posted June 30, 2013 Report Posted June 30, 2013 Witam wszystkich. Ostatnio miałem okazje wydzierżawić 40 ha (25ha łąki i 25ha grunty orne). Jak sądzicie czy byłbym wstanie zarobić na tym, gdybym siał zboża i sprzedawał słomę a z trawy robił sianokiszonkę lub siano na sprzedaż? Czy jest w ogóle zapotrzebowanie na sianokiszonkę? Maszyny moje, tylko kombajn musiał bym wynająć. teren śląska Pozdrawiam. Quote
pawelxy1 Posted June 30, 2013 Report Posted June 30, 2013 hahaha przy areale ponad 20 ha to już jest opłacalne więc ja bym śmiało radził ci brać i powiększyć biznes o kilka byków wtedy jeszcze więcej zarobisz;d Quote
przemek2092 Posted June 30, 2013 Report Posted June 30, 2013 Dokładnie nie tyle że siano sprzedawać ale może sie zastanowić nad własną hodowlą jeśli masz warunki Quote
adsik Posted June 30, 2013 Author Report Posted June 30, 2013 No właśnie o to chodzi że nie mam warunków do hodowli , i zastanawiam się co by z tymi łąkami zrobić żeby zarobić??? Quote
Rolnik z Pomorza Posted June 30, 2013 Report Posted June 30, 2013 Zapotrzebowanie może i jest, szczególnie jak teraz na obszarach popowodziowych lub na obszarach objętych suszą. Sprzedać można. A przy areale 25 ha zboża to bym się zastanowił nad własnym, małym, używanym kombajnem. Większy komfort pracy, bo jedziesz w pole kiedy chcesz, jest pogoda i wszystko w polu tak jak należy jedziesz i kosisz, a tak jesteś uzależniony od innych, a ci jak pogoda w kratkę to najpierw swoje zrobią, potem jeszcze gdzieś, a ty stoisz i patrzysz ze smutkiem jak w w twoje piękne zboże pada deszcz i opóźnia pracę oraz zmniejsza jakość zboża. W wolnych chwilach, gdy nie kosisz u siebie możesz jechać jeszcze na zarobek, to przynajmniej trochę się kombajn może zwrócić i ceny paliwa. Quote
adsik Posted June 30, 2013 Author Report Posted June 30, 2013 no niestety na kombajn mnie nie stać. jak bym kupił prasę i siewnik konkretny oraz drugi traktor to już bym się trochę z oszczędności wyczyścił. tamta oferta już nieaktualna ale zastanawiam się czy by to miało sens gdybym coś podobnego do wydzierżawienia znalazł. Quote
przemek2092 Posted June 30, 2013 Report Posted June 30, 2013 Ja osobiście w sianokiszonkę albo siano bym sie nie bawił ale gdyby chodziło o grunty orne to myślę że warto było by wziąść taką dzierżawę pozdrawiam Quote
Rolnik z Pomorza Posted June 30, 2013 Report Posted June 30, 2013 Ja w pełni zgadzam się z kolegą przemkiem2092, bo jeszcze ze zboża jakieś tak dochody są jak się sprzeda i do tego jeszcze można słomę sprzedać, więc coś myślę z tego będzie, a siano czy sianokiszonka to w sumie nie wiadomo, bo raz kupcy są a raz ich nie ma i z zapasem zostajesz. Raczej ci co mają jakieś bydło czy inne zwierzęta, to raczej mają swoje i nie opłaca się im kupować sianokiszonki. Wiem po sąsiadach, że za te same pieniądze opłaca się im kupić coś innego, a będzie to bardziej wartościowe i wysokobiałkowe. Oczywiście nie odradzam zupełnie, ale wiem że nie zawsze jest z tym kolorowo. A jak nie masz prasy rolującej i owijarki to się już w ogóle nie opłaca, bo ceny wynajmu są zbyt wysokie, a ceny sprzedaży nie pokrywają nawet owej pracy i oraz spalonej ropy, nawozów, a gdzie tu mówić o zysku i jakieś tam zapłacie za swoja pracę. Quote
Recommended Posts