Graben Posted July 1, 2013 Report Posted July 1, 2013 Witam Mam "białoruśkę" Belarusa 70 koni bez przedniego napędu.Jaką maszyną najlepiej doprawić pole po żniwach (głónie pszenica, jęczmień).Klasa ziemi 5-6.Młucone będzie Bizonem z sieczkarnią.Myślałem nad gruberem lub talerzówką.Kwota do 6 tysięcy. Pozdrawiam Quote
Przemek15_03 Posted July 1, 2013 Report Posted July 1, 2013 Wiesz 70 km to na dobra ciężką talerzówkę i dobrego grubera to chyba trochę mało. Jednak jak do samego doprawiania skłaniałbym się raczej do talerzówki bo jak masz jakiś kawałki gliny czy iłu to talerzówka to pokroi a potem resztę rozbijesz bronami poza tym nie wiem jak z podnośnikiem w białorusie, a talerzówka hydrauliczna zawsze ją na tłoku podniesiesz. Istotne jest również czy masz teren raczej płaski czy górki, bo jak masz górki i jakieś piaskowe to jak talerzówka wpadnie w piach to po samą oś - wtedy trzeba trochę mocy. Dalej talerzówkę zawsze możesz trochę mniej skręcić i ja bym Ci proponował polską starą talerzówkę hydrauliczną w X 3m bo zawsze jak traktor będzie miał ciężko to poza regulacją konta natarcia możesz sobie po jednym talerzu z członu odkręcić i jakiś dystans dodatkowy zastosować, poza tym najważniejsze, jest sporo tańsza od tych ściąganych z zachodu i możesz ja zastosować na ściernisko zamiast podorywki. Quote
íktorn Posted July 1, 2013 Report Posted July 1, 2013 Na gruber potrzeba sporo. Mocy jeślimasz. Za dużo to lepiejBo pojedzieds szybciej głęboko i na raz masz czarnoA tak 2 razy i paliwa więcej po sieczkarmi nanajlepiej. TalerzowkaI orka bądź podorywka Quote
VoYtek8 Posted July 1, 2013 Report Posted July 1, 2013 Ogólnie lepszy jest gruber, ale z Twoim budżetem i moca ciągnika wybrałbym talerzówkę. Pozdrawiam Quote
izydor6280 Posted July 2, 2013 Report Posted July 2, 2013 tylko agregat, zrobisz podorywke i zawsze mozna poleciec glebiej przed siewem zamiast orkido ciagnika 70KM 4 lapy najlepiej na sprezyniew tej cenie polecam agregat od Batyry, sam taki uzytkuje, jedyne do czego mozna sie przyczepic to lakier, ale z tego co slysze/czytam to i inni producenci nie przykladaja sie do malowania Quote
Recommended Posts