Sklep.Mizar.com.pl Posted July 23, 2015 Report Posted July 23, 2015 MInęło juz trochę czasu,wiec jeżeli wątek jest w dalszym ciągu aktualny to daj znac na co ostatecznie się zdecydowałeć,na jakie rozwiązanie w kwestii budowy szkalrni oraz jakie koszt yponiosłeś. Czekamy na Twoją odpowiedź. Quote
janwinnicki Posted September 12, 2015 Report Posted September 12, 2015 Panowie, chcę wybudować szklarnię ok. 250m2 (12x20metrów) podobną kształtem do tej: http://img.projektoskop.pl/szklarnia.jpgZnacie firmy, które mogą mi przygotować kosztorys? Czy według Was koszt budowy to rzeczywiście 800zł/m2 (+-200zł)? Vademecum 1 Quote
ewelina32 Posted October 21, 2015 Report Posted October 21, 2015 A sami się do tego zabieraliście? nie wiem czy ogrodnicy jak tu nie mogli by zaprojektować takiej szklarni? Quote
Vademecum Posted October 21, 2015 Report Posted October 21, 2015 Projekt projektem ale dobór materiału tu gra role.. zasłaba konstrukcja to wiadomo co może się stać natomiast za mocna to nie potrzebne koszty. Również nie każdy wie jak usytuować szklarnie do kierunków świata i ukształtowania terenu, wiatry - chodzi o wentylacje . Jak każda profesja diabeł tkwi w szczegółach. VoYtek8 1 Quote
Marta Posted November 23, 2015 Report Posted November 23, 2015 Po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi, nadal nie mam zielonego pojecia jak obliczyc koszt szklarni... Szklarnia, ktorą mam na mysli bedzie wyłącznie na wyżywienie rodziny. Ma ona byc na pomidory i ogórki, niewileka moze 10x8 metrow (mniej lub wiecej). Bez ogrzewania, nawet nie wiem jak wysoka musi byc ale nie sadze by musiala byc wyzsza niz 3-4metry. Czy ktos moze mi napisac jak obliczyc koszt takiej inwestycji, bym wiedziala czy w ogole warto o tym myślec? Z góry dziękuje Quote
Vademecum Posted November 23, 2015 Report Posted November 23, 2015 10x8 to nie jest mała szklarnia 3- 4 metry to wystarczająca wysokość bo np. 2 m to dla pomidora czy ogórka na sznurku za mało, rośliny chorowały by. Dla nowalijek tzn. roślin przy ziemi wystarczyłoby. Bardzo ważna jest wentylacja i zacienienie.Z drugiej strony nie,wyobrażam sobie produkcji dla siebie w tak kosztownej inwestycji bo pamiętać należy, że rośliny różne się nie,lubią i zwalczają nawzajem i jescze różne fazy rozwojowe..... np. pomidor będzie tworzył wilgotność w około siebie w granicach 75% a ogórek 95 % efekt będzie,taki, że pierwszy padnie,ogórek a drugi pomidor.Odnośnie kosztów to poszukaj firmy w tym temacie i ci przeliczą i rozłożą na detale. Możesz też dobrać stal i zliczyć z wagi czy metra wskaźniki są dostępne w,necie Quote
karo123 Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Ja kupiłam gotową i sprawdziła się najlepiej. Quote
Recommended Posts