Jump to content

Recommended Posts

• 1 month later...
  • 1 month later...
Posted
Projekt projektem ale dobór materiału tu gra role.. zasłaba konstrukcja to wiadomo co może się stać natomiast za mocna to nie potrzebne koszty. Również nie każdy wie jak usytuować szklarnie do kierunków świata i ukształtowania terenu, wiatry - chodzi o wentylacje . Jak każda profesja diabeł tkwi w szczegółach.
  • 1 month later...
Posted

Po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi, nadal nie mam zielonego pojecia jak obliczyc koszt szklarni... Szklarnia, ktorą mam na mysli bedzie wyłącznie na wyżywienie rodziny. Ma ona byc na pomidory i ogórki, niewileka moze 10x8 metrow (mniej lub wiecej). Bez ogrzewania, nawet nie wiem jak wysoka musi byc ale nie sadze by musiala byc wyzsza niz 3-4metry. Czy ktos moze mi napisac jak obliczyc koszt takiej inwestycji, bym wiedziala czy w ogole warto o tym myślec? 

Z góry dziękuje :)

Posted

10x8 to nie jest mała szklarnia 3- 4 metry to wystarczająca wysokość bo np. 2 m to dla pomidora czy ogórka na sznurku za mało, rośliny chorowały by. Dla nowalijek tzn. roślin przy ziemi wystarczyłoby. Bardzo ważna jest wentylacja i zacienienie.

Z drugiej strony nie,wyobrażam sobie produkcji dla siebie w tak kosztownej inwestycji bo pamiętać należy, że rośliny różne się nie,lubią i zwalczają nawzajem i jescze różne fazy rozwojowe..... np. pomidor będzie tworzył wilgotność w około siebie w granicach 75% a ogórek 95 % efekt będzie,taki, że pierwszy padnie,ogórek a drugi pomidor.

Odnośnie kosztów to poszukaj firmy w tym temacie i ci przeliczą i rozłożą na detale. Możesz też dobrać stal i zliczyć z wagi czy metra wskaźniki są dostępne w,necie

• 2 years later...