steffler1 Posted July 3, 2013 Report Posted July 3, 2013 Witam.Ostatnio nosze sie z zamiarem kupna gospodarstwa z duzą ilościa budynków bo moje juz robi sie za male. znalazłem fajne gosp ale jest problem. Własciciel wział dopłaty z unii na remont tych budynków no i prawdopodobnie nie moze przez 5 lat tego sprzedac.Moje pytanie brzmi czy jest jednak moze jakaś możliwość aby kupić to gosp, może z przejęciem tego dofinansowania albo dzierżawić 5 lat potem kupić ??Pomóżcie Quote
DuzyGrzegorz Posted July 3, 2013 Report Posted July 3, 2013 Jeżeli nie występuje sytuacja nadzwyczajna to tylko za zgodą ARiMR. Pozdrawiam! Quote
kubusjettaII Posted July 5, 2013 Report Posted July 5, 2013 Grzegorzu a co rozumiemy za sytuację nadzwyczajną? Quote
DuzyGrzegorz Posted July 5, 2013 Report Posted July 5, 2013 Działanie siły wyższej czyli czegoś co nie jest zdefiniowane w prawie. Siła wyższa nie jest przypadkiem. Wg Sądu najwyższego ?siła wyższa musi być zdarzeniem zewnętrznym w stosunku do powołującego się na nią podmiotu. Stan określany w ten sposób powinien istnieć obiektywnie, a więc musi być widoczny i sprawdzalny dla nieuprzedzonego obserwatora; nie może być np. wytworem wyobraźni. Odnośnie do natężenia wpływu tego zdarzenia na działanie lub zaniechanie przeważa tzw. teoria obiektywna nie dopuszczająca, aby miarodajna była wyłącznie ocena podmiotu powołującego się na siłę wyższą. Jednak stosowanie tej teorii musi odbywać się z uwzględnieniem okoliczności ocenianych indywidualnie dla danego przypadku, zatem ocena powinna być dokonywana "z zewnątrz", ale przy uwzględnieniu konkretnej sytuacji ocenianego.? Jak widzisz ta definicja jest co najmniej mętna. Za siłę wyższą można uznać trzęsienie ziemi, huragan, wojnę, zmianę przepisów itp. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts