Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szpaki w czereśniach - jaki typ siatki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 garzew

garzew

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 468 postów

Napisano 04 lipiec 2013 - 07:55

Witam. Temat był już pewnie wiele razy wałkowany ale chciałbym o szybką poradę z jakich materiałów najlepiej wykorzystać siatki na szpaki. Są różnego typu i z różnych włókien i nie wiem w co najlepiej zainwestować?
  • 0

#2 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 26 maj 2018 - 08:56

W tym roku wzięłam się za ogród. Zostały mi nieszczęsne szpaki na wiśniach. Próbowałam petardy 3hukowe- działa na chwilę. Jaki odstraszacz polecacie? Czy lepiej zainwestować w siatkę? 

• 0

#3 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 27 maj 2018 - 07:05

Chyba siatka to najlepszy pomysł. Szpaki "lubią adrenalinę" więc straszenie na nie nie działa. Jeżeli wokół są czereśnie można próbować je zniechęcić. Ale jeżeli nie ma wiele czereśni, albo są osiatkowane to z Twoich czereśni się nie wyniosą. Pozdrawiam!

• 0

#4 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 maj 2018 - 08:32

to prawda nie odpuszczą. w nowej hucie mieliśmy czereśnie i wiśnie to jak wpadła chmara to sok lał sie po liściach - normalna masakra. Ojciec był myśliwym i wieszał zwłoki szpaków, ale jaka frajda z czereśni gdzie rozkłada się padlina. Tutaj gdzie teraz jestem niema szpaków ani wron wogóle. czasem bocian przyleci. Jednak drzewa nie rosną, przemarzają, usychają.
  • 0

#5 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 28 maj 2018 - 08:25

zainwestuję w takim razie w siatkę, bo aż żal serce ściska że owocu z własnego drzewka zjeść nie można. 

• 0

#6 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 20 czerwiec 2018 - 09:08

muszę Wam powiedzieć że siatka zdała egzamin w 100%. Nawet nie wiedziałam że mam takie dobre czereśnie na drzewie i to ile ich. 

• 0

#7 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 20 czerwiec 2018 - 09:33

siatka zawsze sie sprawdzi tylko nie zawsze da sie ją zastosować
  • 0

#8 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 20 czerwiec 2018 - 11:06

żałuję tylko że dopiero teraz się zdecydowałam. Jakie ograniczenia widzisz? 

• 0

#9 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 20 czerwiec 2018 - 12:41

jak drzewo ma korone małego domu i ma z 8 metrów
  • 0

#10 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 07 lipiec 2018 - 11:12

Jak to ma czas i sprzęt to bardzo dobrze odstrasza wiatrówka ;)

• 0

#11 rolnik1500

rolnik1500

Farmer

• Użytkownik.
  • PipPipPipPip
  • 232 postów

Napisano 14 czerwiec 2024 - 09:39

Szpaków u nas jest mało, wyjątkowo mało przyleciało i założyło gniazda. Ale drozdów jest masa, te młode stada są gorsze niż szpaki, jeszcze bardziej niszczą plony, mniej zjedzą ale bałaganu pod drzewem jest tyle, że aż szok. Na wczesną czereśnię nie założyliśmy siatki zabezpieczającej i wystarczyło, że raz o 5 rano przyleciały, narobiły hałasu i zniszczyły dosłownie wszystko. Mam dwie stare siatki z zeszłych i już okryłem wiśnie, musze dokupić
https://fermo.pl/gos...ciw-ptakom.html i dobrać odpowiedni rozmiar. Czy wg Was siatka na szpaki musi okrywać całe drzewko do samej ziemi?
  • 0

#12 Kargolcia

Kargolcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 14 czerwiec 2024 - 17:02

Ja bym się nie przejmowała wymiarem by siatka dokładnie dochodziła do ziemi. Zdąża się. że szpak wleci pod siatkę ale 1 sztuka problemu nie zrobi. Nawet jeżeli zje jedną czeresienkę lub dwie to krzywdy nie ma.

• 0

#13 Kropacz

Kropacz

Użytkownik

• Użytkownik.
  • PipPip
  • 51 postów

Napisano 22 czerwiec 2024 - 06:10

Szpaków i innych ptaków podobnego rozmiaru, które z nimi przylatują u nas pod Świdnicą jest prawdziwa plaga egipska. Może dlatego że nie ma u nas wielkich sadów to te szkodniki zamiast siedzieć na dużych plantacjach wiśni i czereśni atakują nasze ogródki. Wszystko okrywamy siatką, są  tak wygłodniałe, że nie odpuszczą niczemu. Nigdy nie było problemu z czerwoną porzeczką bo jakoś szpaki jej nie ruszały, a w tym roku nie odpuszczają nawet najkwaśniejszym owocom.

Wszelkie odstraszacze takie jak strach na wróblem, nic nie działają, tylko i wyłącznie dobra - szczelna siatka robi robotę.

Koniecznie musi być do samej ziemi i obłożona kamieniami żeby wiatr nie podwiewał.         

• 0

#14 Kargolcia

Kargolcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 30 czerwiec 2024 - 16:31

Taka śmieszna sprawa. W czasie ostatniej burzy mocny wiatr zdjął siatkę z wiśni. Siatka do ochrony przed szpakami przeleciała nad płotem i przykryła sąsiad rowery. Czyli warto siatkę przywiązać jak jest za krótka lub jak spada na ziemie obłożyć kamieniami,

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych