knebel Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 Jak beluje c360 to woda w chłodnicy mi się grzeje- dlaczego??Co trzeba zrobić żeby tak nie było???? Quote
Przemek15_03 Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 A masz czystą chłodnice? może na początek przedmuchaj ja sprężarką i dolej wody , a potem sprawdź czy będzie różnica. Quote
izydor6280 Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 termostat jest?na poczatek jw. kolega piszejesli gotuje a wszystko ok. zmiana wiatraka na zetorowski (7 lopatek) Quote
simson54 Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 ja ten sam problem kolego miałem w ursusie c 330 gdy coś robiłem to co chwile musiałem stawac bo ciągnik się grzał bo woda chciała wejść na czerwone pole w końcu zajrzałem do chłodnicy próbowałem ją płukać różnymi środkami kaustyczną sodą i nic mi nie pomogło dalej się grzało aż w końcu kupiłem nową chłodnice dałem 350 zeta i zalałem ją płynem obieg jest super i nie grzeje mi się ciągnik osiąga stabilna temperaturę i nic mu się nie dzieje. Pozdrawiam Quote
izydor6280 Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 kolego plukanie nic nie da jesli masz zasyfiona chlodnice z zewnatrz Quote
simson54 Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 no tu masz racje kolego jak na zewnątrz to nic nie da płukanie ja w swojej miałem pełno rdzy te kanały którymi płynie woda były pozapychane i wcale nie było obiegu dobrego Quote
przemek2092 Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 Sprężarka i nic innego nie potrzeba ja zawsze minimum dwa razy w roku tak czyszcze i w życiu bym nie powiedział że mote tam byc tyle kurzu pozdrawiam Quote
íktorn Posted July 5, 2013 Report Posted July 5, 2013 Raz ze zapchane po drugie 60 jest troszkę słaba na belowanieDa się ale to jest meczenie Quote
waldi 1979 Posted July 6, 2013 Report Posted July 6, 2013 Witam.Ja tak miałem w 30tce.Kolego,tak jak przedmówcy napisali.Przedmuchaj kompresorem,a jeśli to nie pomoże,to mogą być zawalone te poprzeczne kanaliki kamieniem i innym brudem.Płukanie albo wymiana.Jak już stara po płukaniu może cieknąć.W ostateczności dołożenie łopatek wentylatora.Kiedyś czytałem na forum ,że pomaga również zdjęcie maski,ponieważ ciepło kumuluje się w górnej części.Widok może nie ciekawy,ale grunt by pomogło w szczególności przy panującej teraz temperaturze i małym nakładem.POZDRAWIAM. Quote
Sklep AD-AL Posted July 6, 2013 Report Posted July 6, 2013 Sprawdź kamień w środku, a najlepiej odkręć tunel i przedmuchaj, przemyj wodą chłodnicę od strony wentylatora. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Zgadzam się z powyższymi opiniami,spróbuj kompresorem,jeśli przedmuchasz powietrzem,to powinno dać radę, jeżeli nie to oznacza tylko i wyłącznie jedno- kamień. Quote
henryk Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 tutaj się kłania płyn chłodniczy który nie zostawia kamienia,niech teraz odezwą się ci mądrale którzy twierdzą że woda w układzie chłodzenia jest lepsza ba nawet twierdzą że płyn skraca żywotność chłodnicy-pozdrawiam Quote
izydor6280 Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 woda ma mniejsza temperature wrzenia no i zamarza w zimie, ale kamien nie bedzie sie odkladal jesli leje sie deszczowke Quote
Tofik Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 Ale jak zalewa sie plynem to ma sie spokoj i nie trzeba sie martwic ze sie zagotuje wiec czasami lepiej jest poswiecic pare groszy i sie nie martwicPozdrawiam Quote
simson54 Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 ja zalałem płynem i mam spokój tez miałem problemy z chłodnicą ciągnik się grzał i było w niej pełno rdzy Quote
garzew Posted July 12, 2013 Report Posted July 12, 2013 Potwierdzam, warto przejść na płyn chłodniczy, jest to jednorazowy wydatek, który zwróci się biorąc pod uwagę że uniknie się takich problemów jak zardzewiała czy zakamieniona chłodnica Quote
waldi 1979 Posted July 13, 2013 Report Posted July 13, 2013 Panowie oczywiście,że zawsze płyn jest lepszy.Jednak jak ileś lat z rzędu ktoś lał wodę i naleje płynu,to może cieknąć chłodnica.Najlepiej zalać płyn przy wymianie na nową.Inna sprawą jest to,że zimą można spuścić wodę i nalać gorącej.Łatwiej pali.POZDRAWIAM. Quote
henryk Posted July 21, 2013 Report Posted July 21, 2013 niby tak najlepiej zalać nową,ale nie zawsze tak jest ja z10 lat jeździłem na wodzie później zalałem płynem też już ok.10 lat i wszystko jest OK. Quote
olaole Posted August 30, 2018 Report Posted August 30, 2018 niby tak najlepiej zalać nową,ale nie zawsze tak jest ja z10 lat jeździłem na wodzie później zalałem płynem też już ok.10 lat i wszystko jest OK.Najlepiej to kupić nowe części. Chłodnica c 330 jest mega awaryjna. Sklep Mizar ma duzą ofertę części do ciągników w tym do chłodnicy Ursusa c330 https://sklep.mizar.com.pl/uklad-chlodzenia-c-7_8_335.html Quote
Recommended Posts