Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam:) te robale mam w porzeczce czerwonej, krzaki mają już 5lat a są bardzo marne. prawdo podobnie przez te pędraki:( jeśli możesz coś doradzić jak ich się pozbyć prosze o odpowiedz

Posted
To będzie trudne. Możesz zastosować Owadofos Extra 480 EC na glebę i natychmiast zmieszać go z glebą, ale zwalczysz tylko w międzyrzędziach. Nie pomyl tylko Owadofosu Extra 480 EC z innym owadofosem, np Owadofosem 540 EC gdyż będzie całkowicie nieskuteczny! W rzędach pozostaną. Zawsze prze założeniem plantacji trwałej warto zasiać grykę gdyż zawiera taninę. Pewnie plantacja założona po truskawkach albo po motylkowych wieloletnich. Stawiam, że jest to jeden z gatunków takich jak chrabąszcz majowy, guniak czerwczyk, ogrodnica niszczylistka, osiewnik rolowiec (zwany razem z podobnymi gatunkami drutowcami) lub jakiś opuchlak (np. rudonóg, truskawkowiec lub chropowiec) ale opulchlaki raczej nie powinny wyrządzać dużych szkód. Postaraj się rozpoznać te szkodniki może coś wymyślmy razem na forum. Pozdrawiam!
Posted

Na pedraki i drutowce to BASUDIN lub DIAZINON i wymieszac z ziemia tak jak pisal D.G. a co do oprysku samych porzeczek bo tu trzeba cos na gryzaco-ssace to moze byc CALYPSO 480sc tyle ze nie jestem pewien czy on tez jest na porzeczke bynajmniej w sadach sie go stosuje na szkodniki

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted
Witam serdecznie:) dziękuje za odpowiedzi!to napewno są pędraki. Kupię Owadofos extra 480ec i odrazu po oprysku będziemy go mięszać z ziemią! Mąż się zastanawia czy jeśli obetnie porzeczki po ziemi to może im to pomoże i odbiją chociaż troszke ładniejsze. Myśle że przydało by się oddać ziemię do badania bo nie mam pojęcia jakie odżywki im zaaplikować, w tamtym roku mąż podsypywał im wapno i wiosną dostały bontaru. prosiła bym o jakąś podpowiedź co można im jeszcze aplikować żeby troche odżyły. a czy może ktoś słyszał o nawozie yara mila słyszałam że on jest bardzo dobry lecz bardzo drogi! bardzo prosze o podpowiedzi i rady co począć z tymi moimi nie szczęsnymi porzeczkami. buziaczki i pozdrowienia