Kropacz Posted July 7, 2013 Posted July 7, 2013 Mam zamiar poraz pierwszy zrobić badania gleby, konkretnie kilku kawałków pola. Czy robiliście taką analizę, czy mozecie polecić jakiś dobre laboratorium gdzie można taką glebę zbadać? Jak pobiera się próbki ziemi już wiem, i tak się je wysyła tak więc najlepiej wysłać do najlepszego ośrodka. Jak wygląda wynik takiego badania gleby, czy porady odnośnie wapnowania i nawożenia są coś warte. Jeżeli macie jakieś doświadczenie proszę o Wasze wskazówki. Quote
Przemek15_03 Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 ja robiłem taka analizę w tym roku. Próbki zostały wysłane do Okręgowej stacji chemiczno rolniczej w Olsztynie bo jestem z warmińsko-mazurskiego po jakimś miesiącu otrzymałem wyniki i książeczkę z instrukcjami jak należny dbać o glebę żeby plony były zadowalające. Dostałem konkretne wyniki jaki jest skład chemiczny danej próbki jakie jest ph i jaki procent jest poszczególnych składników. Ogólnie to wyszło ze mam zakwaszona ziemie i muszę wapnować pole. Próbki robiłem pierwszy raz ale myślę że wynik będzie pomocny Quote
garzew Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 Polecam wykonanie takich badań, u mnie wiosną były wykonywane takie test przez inspekcję, badania były dobrowolne za próbkę się płaciło 6zł przy podstawowym badaniu na zawartość NPK, Mg i Ca. Dzięki tym badaniom mam teraz podgląd na to jaki jest stan mojej ziemi, np. się okazało że na jednej działce jest duży ubytek wapnia i gleba jest zbyt zakwaszona. Quote
Recommended Posts