Jump to content

Recommended Posts

Posted

U nas z częściami nie ma kłopotu za 40 tyś kupisz524

Chodziło mi o dobry stan a 514 za 30 spokojnie

Napewno tańszy w eksploatacji niż bizon jak ma 4 iveco 120 km

Pali od 8 do max 9 l ropy

Posted

Najlepiej pojedz do kogoś kto ma jeden i drugi popytaj jak z częściami u. Nas. Są 4składy

Oferujące części do kombajnów w promieniu 20 km

Z przyzwyczajenia ludzie kupują bizony bo były dobre

Myślę ze forstchrit troszkę lepiej dopracowano

Można 514 kupić z 1991 z klima

Posted

Mnialem bizona 14 do 15 spali przepraszam u góry.źle wpisalem silnik ifa

Jest części tyle ze na 30 lat starczy.i gdybym mnial kupić kombajn

A będę kupował z klima to będzie napewno 525 lub 527 MDW

Zresztą każdy musi wybrać sam

Posted

Części może i do bizona jest ale ja podziekuje za ich jakość, a trafić na egzemplarz który nie potrzebuje remontu to i 40 tys braknie

a do forsza to u mnie w promieniu 30 km to można widłami przewracać ;)

Posted
Witam,ja odejdę od tematu,kolego pomyśl też o jakimś claasie mp.mercator 50-65-70 nie wiem jak teraz chodzą ale jak ja szukałem kombajnu to do 30tysi można było już coś kupić,ja polecał bym deutz fahr takie modele[m900,m922,,hedry 3m silnik deutz 4 cylindy 76km [model 1002 ma 5 cylindrów i 100km] spalanie bardzo satysfakcjonujące są też i inne modele m660,m750] za te pieniądze na pewno znajdziesz coś ciekawego i mniej wytłuczonego niż bizon,te sampo 500 naprawdę fajne kombajny ale nie wiem jak z częściami na allegro widziałem naprawdę ładne egzemplarze,dodam że deutz m900 ma o jedną czwartą mniejszą wydajność niż bizon ale zamienić bym się nie chciał.kolego jeśli zdecydujesz się na bizona to szykuj się na to że przed 1 sezonem wydasz z 10 tyśi żeby kosić zaraz zwolennicy bizonów mnie zlinczują ale takie moje zdanie
Posted
No robert npiasłeś całą prawdę bo w uczciwym stanie Bizona to ze świeca szukać albo kupować od jakiegoś znajomego ( tak jak mój ojciec - kupił od znajomej śpółdzielni produkcyjnej Bizonika po 10 sezonach, w tej chwili u nas jedzie 16 żniwa ten kombajnik bez remontu, silnik kropli oleju nie łyka, raz na kilka sezonów jakieś łożysko do wymiany ew pasek).
Posted
Jest wiele plusów i minusów posiadania bizona ale mimo wszystko pod względem części łatwości ich wymiany i prostoty tego kombajnu jest on dalej najpopularniejszy w Polsce wśród małych gospodarstw. Nie powiem zawsze podobały mi się zachodnie maszyny ale osobiście mam Bizona i jak na 2 tygodnie żniw ten mi starcza i nie wymienię go bo jak coś w sezonie mi padnie to części mam od ręki. Silnik do najoszczędniejszych nie należy ale czy spalanie kilka litrów więcej niż maszyny zachodnie można przyrównać do kosztu części do kombajnów nie polskich? Poza tym jak ktoś zarobkuje to każda chwila powoduje straty, a jak padnie część nie typowa to na zamówienie trzeba czekać a wtedy ciśnienie rośnie. Do autora tematu ja na twoim miejscu kupiłbym bizona, i poszukał modelu od rolnika bo niektórzy maja je od nowości, chociaż zdecydowanie więcej jest tych z przeszłością w PGR-ach i kółkach rolniczych. Pozdrawiam
Posted

Każdy ma swoje upodobania najważniejsze żebyś nie kupił dotluczonego

Czy to bizon czy forstchrit poswiecisz zima z 2 dni

Na przejrzeniu maszyny to w żniwa polecisz bez większych awari

Posted
Ja Ci polecam Classa Senatora :) Kolega ma ten kombajn od paru ładnych lat i ani razu go w żniwa nie zawiódł, te maszyny mają swoje lata i ceny przy tym niższe, ale to naprawdę solidna Niemiecka konstrukcja z resztą jak każdy Class. Pozdrawiam :)
Posted

Kolega szuka też kombajnu na usługi u nas nikt nie wziął by 3 na usługę po drugie to kombajny z lat 70

Więc niewiele z nich jest w dobrym stanie

Fakt jeden u nas jeździ w dobrym stanie

Ale koles ma 25 ha i usług nie robi

Posted
Mój znajomy co właśnie posiada tego Senatora uprawia około 40 hektarów, fakt że spora cześć to kukurydza i ziemniaki też ma, ale zboża na pewno z 20ha co roku ma i kosi u siebie i jeszcze usługi robi cały czas na tym kombajnie. Chłopak ma doszykowany do sezonu sprzęt, potrafi ładnie kosić i ludzie za nim biegają całymi dniami żeby u nich skosił chociaż w okolicy kombajnów sporo juz jest. U jednego sąsiada dwa lata temu żyto się porządnie wyłożyło, a te kombajnista tak ładnie skosił że po żniwach nie został jeden nie ścięty kłos na tym polu, więc taki Senator to dobra maszyna mimo wieku i niewielkich rozmiarów. Pozdrawiam :)
Posted
Witam widzę że dla wielu bizon jest the best i niema nic lepszego i nie przekonasz ich do innej marki[modelu].kazdy ma swoje zdanie i upodobania a koledze Pawłowi życzę dobrego wyboru żeby potem nie żałował,pozdrawiam
Posted

Weź kogoś kto się zna mechanika stracisz 200 zł za dzień jego a nie kupisz

Złomu

Oblukasz z 4 kombajny a mechanik pomoże ci zdecydować

Kupić łatwo ale dobrze kupić trudniej

Brat ma własny warsztat i naprawie

Używane jak i nowe sprzety oglądałem z nim