pawelxy1 Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 Jaki kombajn zbożowy bym mógł nim jeździć na usługi do 30 tys zł?? Quote
gruber99 Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 sampo rosenlew 500 sąsiad ma takiego od tamtego roku i jeździł nim na usługi, heder 3m, bezawaryjny duzo nie pali. Quote
rolnik7889 Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 Bizon rekord do 30 tys.można kupić fajnego.A co do tego mdw to trochę słabo. Z częściami chyba że znajdziesz dobry sklep z częściami.Sory chcielem napisać za 40 tys .pozdrawiam Quote
íktorn Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 U nas z częściami nie ma kłopotu za 40 tyś kupisz524Chodziło mi o dobry stan a 514 za 30 spokojnie Napewno tańszy w eksploatacji niż bizon jak ma 4 iveco 120 kmPali od 8 do max 9 l ropy Quote
pawelxy1 Posted July 8, 2013 Author Report Posted July 8, 2013 Okej to nadal nie wiem czy Froshirt czy Bizon?;d Quote
íktorn Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 Najlepiej pojedz do kogoś kto ma jeden i drugi popytaj jak z częściami u. Nas. Są 4składyOferujące części do kombajnów w promieniu 20 kmZ przyzwyczajenia ludzie kupują bizony bo były dobreMyślę ze forstchrit troszkę lepiej dopracowanoMożna 514 kupić z 1991 z klima Quote
gruber99 Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 to ja bym brał bizona, łatwy dostęp do części, nie drogie nie jest też paliwożerny Quote
íktorn Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 Mnialem bizona 14 do 15 spali przepraszam u góry.źle wpisalem silnik ifaJest części tyle ze na 30 lat starczy.i gdybym mnial kupić kombajnA będę kupował z klima to będzie napewno 525 lub 527 MDWZresztą każdy musi wybrać sam Quote
Mikruss Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 Części może i do bizona jest ale ja podziekuje za ich jakość, a trafić na egzemplarz który nie potrzebuje remontu to i 40 tys brakniea do forsza to u mnie w promieniu 30 km to można widłami przewracać Quote
Robert ;-) Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 Witam,ja odejdę od tematu,kolego pomyśl też o jakimś claasie mp.mercator 50-65-70 nie wiem jak teraz chodzą ale jak ja szukałem kombajnu to do 30tysi można było już coś kupić,ja polecał bym deutz fahr takie modele[m900,m922,,hedry 3m silnik deutz 4 cylindy 76km [model 1002 ma 5 cylindrów i 100km] spalanie bardzo satysfakcjonujące są też i inne modele m660,m750] za te pieniądze na pewno znajdziesz coś ciekawego i mniej wytłuczonego niż bizon,te sampo 500 naprawdę fajne kombajny ale nie wiem jak z częściami na allegro widziałem naprawdę ładne egzemplarze,dodam że deutz m900 ma o jedną czwartą mniejszą wydajność niż bizon ale zamienić bym się nie chciał.kolego jeśli zdecydujesz się na bizona to szykuj się na to że przed 1 sezonem wydasz z 10 tyśi żeby kosić zaraz zwolennicy bizonów mnie zlinczują ale takie moje zdanie Quote
Mikruss Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 No robert npiasłeś całą prawdę bo w uczciwym stanie Bizona to ze świeca szukać albo kupować od jakiegoś znajomego ( tak jak mój ojciec - kupił od znajomej śpółdzielni produkcyjnej Bizonika po 10 sezonach, w tej chwili u nas jedzie 16 żniwa ten kombajnik bez remontu, silnik kropli oleju nie łyka, raz na kilka sezonów jakieś łożysko do wymiany ew pasek). Quote
Przemi998 Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 Ja polecam bizona kupiłem w tamtym roku ! I nie narzekam ! Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Bizon do tej kwoty będzie zdecydowanie bardziej opłacalny,nawet nie ma sensu brać pod uwagę kombajnu,same używki w naprawde różnym stanie. Zastanów się nad bizonem. Quote
Robert ;-) Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Kolego a co bizona prosto z fabryki trafi.bedzie to 30 letni sprzet ktury skosil tysiace ha.kiedys zniwa trwaly 2miesiace a nie jak teraz 2 tygodnie . Quote
Przemek15_03 Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Jest wiele plusów i minusów posiadania bizona ale mimo wszystko pod względem części łatwości ich wymiany i prostoty tego kombajnu jest on dalej najpopularniejszy w Polsce wśród małych gospodarstw. Nie powiem zawsze podobały mi się zachodnie maszyny ale osobiście mam Bizona i jak na 2 tygodnie żniw ten mi starcza i nie wymienię go bo jak coś w sezonie mi padnie to części mam od ręki. Silnik do najoszczędniejszych nie należy ale czy spalanie kilka litrów więcej niż maszyny zachodnie można przyrównać do kosztu części do kombajnów nie polskich? Poza tym jak ktoś zarobkuje to każda chwila powoduje straty, a jak padnie część nie typowa to na zamówienie trzeba czekać a wtedy ciśnienie rośnie. Do autora tematu ja na twoim miejscu kupiłbym bizona, i poszukał modelu od rolnika bo niektórzy maja je od nowości, chociaż zdecydowanie więcej jest tych z przeszłością w PGR-ach i kółkach rolniczych. Pozdrawiam Quote
íktorn Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Każdy ma swoje upodobania najważniejsze żebyś nie kupił dotluczonegoCzy to bizon czy forstchrit poswiecisz zima z 2 dniNa przejrzeniu maszyny to w żniwa polecisz bez większych awari Quote
VoYtek8 Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Ja Ci polecam Classa Senatora Kolega ma ten kombajn od paru ładnych lat i ani razu go w żniwa nie zawiódł, te maszyny mają swoje lata i ceny przy tym niższe, ale to naprawdę solidna Niemiecka konstrukcja z resztą jak każdy Class. Pozdrawiam Quote
íktorn Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Kolega szuka też kombajnu na usługi u nas nikt nie wziął by 3 na usługę po drugie to kombajny z lat 70Więc niewiele z nich jest w dobrym stanie Fakt jeden u nas jeździ w dobrym stanieAle koles ma 25 ha i usług nie robi Quote
VoYtek8 Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Mój znajomy co właśnie posiada tego Senatora uprawia około 40 hektarów, fakt że spora cześć to kukurydza i ziemniaki też ma, ale zboża na pewno z 20ha co roku ma i kosi u siebie i jeszcze usługi robi cały czas na tym kombajnie. Chłopak ma doszykowany do sezonu sprzęt, potrafi ładnie kosić i ludzie za nim biegają całymi dniami żeby u nich skosił chociaż w okolicy kombajnów sporo juz jest. U jednego sąsiada dwa lata temu żyto się porządnie wyłożyło, a te kombajnista tak ładnie skosił że po żniwach nie został jeden nie ścięty kłos na tym polu, więc taki Senator to dobra maszyna mimo wieku i niewielkich rozmiarów. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 10, 2013 Report Posted July 10, 2013 Witam widzę że dla wielu bizon jest the best i niema nic lepszego i nie przekonasz ich do innej marki[modelu].kazdy ma swoje zdanie i upodobania a koledze Pawłowi życzę dobrego wyboru żeby potem nie żałował,pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted July 10, 2013 Author Report Posted July 10, 2013 Tyle że Kolega Paweł nie ma zielonego pojęcia o wyborze dobrego sprzętu by się nie psuł i teraz dostał tyle ofert żenie wie którą wybrać;d Quote
íktorn Posted July 10, 2013 Report Posted July 10, 2013 Weź kogoś kto się zna mechanika stracisz 200 zł za dzień jego a nie kupiszZłomuOblukasz z 4 kombajny a mechanik pomoże ci zdecydowaćKupić łatwo ale dobrze kupić trudniejBrat ma własny warsztat i naprawieUżywane jak i nowe sprzety oglądałem z nim Quote
Recommended Posts