Jump to content

Recommended Posts

Posted
Lepsze by były węże kroplujące pod korzeniami, tyle że dobrze by było żeby truskawki były posadzone na kopcach i kopce były przykryte folią, taki system widziałem w Niemczech i bardzo dobrze sie sprawdzał ;) pozdrawiam
Posted
Popularne bo jest to stosunkowo tani wydatek a przy tym możemy linie położyć przy roślince i woda ładnie podsiąka, w ten sposób unikamy podlewania całego pola a co za tym idzie oszczędzamy wodę ;) pozdrawiam
  • 6 months later...
Posted

Zwróć uwagę że jedno i drugie nawadnianie służy do innych typów roślin bo taśmy stosuje sie w uprawi rzędowej a zraszacze można np stosować w uprawie rzodkiewki:) bo węże raczej nie zdały by egzaminu

Pozdrawiam

Posted
Rzodkiewka to tylko przykład a w sadach to tylko nawadnianie naziemne poza tym z tego co wiem to coraz więcej osób mające sady inwestuje w nawadnianie i armatki przeciw gradowe w celu uniknięcia chorób grzybowych i strat w owocach wynikających z gradobicia
Posted

Zdecydowanie Taśma do upraw polowych rzędowych owoców miękkich.Zraszacze zwiększają ryzyko rozwoju grzyba to prawda.

W sadach w których bywałem większość jest nawadniania kropelkowo taśmą bądz linią kroplująca ze względu na skuteczność nawodnienia oraz zmniejszeniu zużycia wody.

A co z fertygacją w truskawkach? jakimi metodami podajecie nawozy odżywki ? Stosujecie dozowniki ?

Posted

Ja mam dozownik ale do folii a tam mam nawadnianie kropelkowe "wężykowe" i odżywka podawana jest przez dozownik w czasie podlewania:)

Jeżeli chodzi o truskawki to w większości są to pewnie taśmy poza tym montując dozownik zawsze można podać odżywki doglebowo a nie tylko dolistnie.

Pozdrawiam

Posted

Zgadza sie tyle że ja sadze ogórka:)

A dozownik to szczerze mówiąc nie wiem jak sie fachowo nazywa bynajmniej jest przy nim wężyk z sitkiem przez który zasysana jest odżywka a regulacją jest taki mały "zawór" im bardziej sie odkręca tym szybciej odżywka jest pobierana ot takie sobie urządzenie:)

Pozdrawiam

Posted

To zależy jaką mamy glebę ale średnio na 1ha wylewa się około od 25 do 40 m3.

Truskawki też liniami kroplującymi będą nawadniane ? bo rozstaw emitera co 33 cm nie wiem czy nie za duży i niepotrzebnie trzeba będzie dłużej nawadniać aby uzyskać oczekiwany efekt.

Posted

W przypadku nawadniania truskawki powinno się stosować taśmę kroplującą z rozstawem co 20 cm , obsługujemy plantatorów już od siedmiu lat. Żywotność taśmy to 5 lat najczęściej stosowaną taśmą kroplującą jest taśma o grubości 8 mil.

W przypadku zastosowania inżektora zalecanym jest użycie filtra dyskowego za inżektorem.