marek100 Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 Jakie nawadnianie na 0,5ha plantację truskawki. czy może by nawadnianie zraszające?. Quote
przemek2092 Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 Lepsze by były węże kroplujące pod korzeniami, tyle że dobrze by było żeby truskawki były posadzone na kopcach i kopce były przykryte folią, taki system widziałem w Niemczech i bardzo dobrze sie sprawdzał pozdrawiam Quote
ZbyszekW8 Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 Tez wydaje mi sie ze najlepsze beda linie kroplujące, ustawisz kroplowniki przy sadzonkach. W ogóle z tego co zauwazyłem to linie kroplujace staja sie coraz popularnijsze Quote
przemek2092 Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 Popularne bo jest to stosunkowo tani wydatek a przy tym możemy linie położyć przy roślince i woda ładnie podsiąka, w ten sposób unikamy podlewania całego pola a co za tym idzie oszczędzamy wodę pozdrawiam Quote
ZbyszekW8 Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Dlatego mysle zeby sobie zalozyc taka niewielka linie przy jednej folii, takiej dla domowych potrzeb Quote
dominikp64 Posted July 17, 2013 Report Posted July 17, 2013 Tylko taśmy do nawadniania kropelkowego, wtedy woda idzie bezpośrednio pod korzeń roślin i nie moczysz liści ani owoców, co może powodować rozwój pleśni czy chorób grzybowych Quote
ZbyszekW8 Posted July 22, 2013 Report Posted July 22, 2013 Własnie o takie mi chodziło, żadnych zraszaczy Quote
abcnawadniania Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Jak się sprawuje nawadnianie?W razie pytań służę pomocą . Quote
Stiven1983 Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Taśmy są droższe od zraszaczy ale oszczędzamy wodę czas potrzebny do rozstawienia zraszaczy a co najważniejsze potrzeba mniej zabiegów chemicznych od grzyba. Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Zwróć uwagę że jedno i drugie nawadnianie służy do innych typów roślin bo taśmy stosuje sie w uprawi rzędowej a zraszacze można np stosować w uprawie rzodkiewki:) bo węże raczej nie zdały by egzaminuPozdrawiam Quote
Stiven1983 Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Nie tyle rzodkiewki co samych warzyw w przypadku owoców miękkich polewanie z góry wzmaga choroby grzybowe w przypadku warzyw już nie. Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Rzodkiewka to tylko przykład a w sadach to tylko nawadnianie naziemne poza tym z tego co wiem to coraz więcej osób mające sady inwestuje w nawadnianie i armatki przeciw gradowe w celu uniknięcia chorób grzybowych i strat w owocach wynikających z gradobicia Quote
Stiven1983 Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Masz na myśli nawadnianie podkononne?? Czy może jakieś inne? Ja wiem co ja mam na polu i co się u mnie dobrze sprawuje każdy dobiera sposób według sowich potrzeb . Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Tak podkoronowe bo głownie chodzi o to żeby liście były suche poza tym idą odżywki od dołu i od góry w czasie pryskania. Quote
abcnawadniania Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Zdecydowanie Taśma do upraw polowych rzędowych owoców miękkich.Zraszacze zwiększają ryzyko rozwoju grzyba to prawda.W sadach w których bywałem większość jest nawadniania kropelkowo taśmą bądz linią kroplująca ze względu na skuteczność nawodnienia oraz zmniejszeniu zużycia wody.A co z fertygacją w truskawkach? jakimi metodami podajecie nawozy odżywki ? Stosujecie dozowniki ? Quote
Tofik Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Ja mam dozownik ale do folii a tam mam nawadnianie kropelkowe "wężykowe" i odżywka podawana jest przez dozownik w czasie podlewania:)Jeżeli chodzi o truskawki to w większości są to pewnie taśmy poza tym montując dozownik zawsze można podać odżywki doglebowo a nie tylko dolistnie.Pozdrawiam Quote
abcnawadniania Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Tofikarus masz na myśli wężykowe to że do każdej rośliny doprowadzasz kroplospływ ?Tak jak w uprawie pomidora w rynnach ?A dozownik to inżektor czy jakiś precyzyjny dosatron czy jakiś inny ? Quote
Tofik Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Zgadza sie tyle że ja sadze ogórka:)A dozownik to szczerze mówiąc nie wiem jak sie fachowo nazywa bynajmniej jest przy nim wężyk z sitkiem przez który zasysana jest odżywka a regulacją jest taki mały "zawór" im bardziej sie odkręca tym szybciej odżywka jest pobierana ot takie sobie urządzenie:)Pozdrawiam Quote
Stiven1983 Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Ja używam eżektora takiego jak kolega tofikarius opisał prosty łatwy w obsłudze ale niestety wymaga ciśnienia a to zwiększa koszty prądu Quote
prometeusz Posted February 9, 2014 Report Posted February 9, 2014 A ile potrzeba wody do jednorazowego nawodnienia 1 ha truskawki i maliny liniami kroplującymi? Quote
abcnawadniania Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 To zależy jaką mamy glebę ale średnio na 1ha wylewa się około od 25 do 40 m3. Truskawki też liniami kroplującymi będą nawadniane ? bo rozstaw emitera co 33 cm nie wiem czy nie za duży i niepotrzebnie trzeba będzie dłużej nawadniać aby uzyskać oczekiwany efekt. Quote
FHU CONTRA Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 W przypadku nawadniania truskawki powinno się stosować taśmę kroplującą z rozstawem co 20 cm , obsługujemy plantatorów już od siedmiu lat. Żywotność taśmy to 5 lat najczęściej stosowaną taśmą kroplującą jest taśma o grubości 8 mil.W przypadku zastosowania inżektora zalecanym jest użycie filtra dyskowego za inżektorem. Quote
Recommended Posts