Zosia Posted December 28, 2010 Report Posted December 28, 2010 Witam, słyszeliście może o bezorkowej uprawie pszenicy ozimej. Podobno świetnie się to sprawdza, bo pozostawione resztki pożniwne zapobiegają wysuszeniu gleby oraz wywiewaniu jej przez wiatr. Ja dużo sieję pszenicy, może ktoś to już stosuje i ma jakieś doświadczenie, bo wydaję mi się, że to dobre rozwiązanie. Zachęcam do dyskusji! Quote
Kowalik Posted December 29, 2010 Report Posted December 29, 2010 Podobny temat chyba już ostatnio był na tym forum, Wiele zbóż głównie ozimych nie potrzebuje głębokiej orki i uprawa agregatem praktycznie nie obniża plonów a jeżeli już plony są niższe to nie dużo. Ale koszt uprawy jest znacznie niższy. Quote
Wiarus Posted January 3, 2011 Report Posted January 3, 2011 Podobny temat chyba już ostatnio był na tym forum' date=' Wiele zbóż głównie ozimych nie potrzebuje głębokiej orki i uprawa agregatem praktycznie nie obniża plonów a jeżeli już plony są niższe to nie dużo. Ale koszt uprawy jest znacznie niższy. [/quote'] Witam! Ja bym wyraził się tak, jeśli pole jest nie zaperzone jednorazowa uprawa może mieć miejsce, z powodów agrotechnicznych np; opóźniony sprzęt przedplonu. Pamiętajmy jednak porządnej orki nie zastąpi żadna uprawka przedsiewna, Pozdrawiam Quote
Guest Gość Posted February 1, 2011 Report Posted February 1, 2011 Zosiu do siewu w mulcz potrzebny jest odpowiedni siewnik, plony są niższe a wysuszeniu gleby zapobiega bezzwłoczny zabieg po zbiorze tz podorywka plus brona lub kultywator.zabieg taki niszczy pory którymi paruje woda. Quote
Guest jarki Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 w tym roku całą pszenicę{po rzepaku} posiałem na grubera jesienią wyglądała rewelacyjnie część rzepaku też posiałem bezorkowo jak macie pytania to śmiało Quote
przemo137 Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 Jakie uprawy stosujesz w całym cyklu produkcyjnym i jakimi maszynami je wykonujesz? Mógłbyś napisać jaki masz siewnik do tej uprawy? Quote
Guest jarki Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 trójpolówka rzepak pszenica jęczmień wszystko ozime pod pszenicę i rzepak{bezorkowo} uprawa gruberem starego typu {łapy typu sercówki}siew agregatem uprawowo-siewnym amazone rev25+d7 {brona wahadłowa+wał packere+siewnik} Quote
przemo137 Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 Po pszenicy lub w pszenicy przeprowadzasz jeszcze desykacje ścierniska? Znajomy uprawia raz ściernisko i później przed siewem siewnikiem Lemken solitair 9 uprawia jeszcze raz talerzówką. Quote
Guest jarki Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 to jest pierwszy sezon bez orki zaraz po skoszeniu szedł gruber obeszło się bez glifosatu wschody to była rewelacja w porównaniu do sąsiadów Quote
przemo137 Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 W tym roku będę miał porównanie ponieważ znajomy ma zasiane na jednym polu w obydwóch systemach. Ziemia, nawożenie, opryski wszystko takie same Quote
Guest jarki Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 mój kolega też ma podobnie na jednym polu ale resztę ma bezorkowo zobaczymy jaka będzie różnica bo ja rzepak mam tak i tak tylko że na innych polach Quote
Recommended Posts