Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, słyszeliście może o bezorkowej uprawie pszenicy ozimej. Podobno świetnie się to sprawdza, bo pozostawione resztki pożniwne zapobiegają wysuszeniu gleby oraz wywiewaniu jej przez wiatr. Ja dużo sieję pszenicy, może ktoś to już stosuje i ma jakieś doświadczenie, bo wydaję mi się, że to dobre rozwiązanie. Zachęcam do dyskusji!
Posted
Podobny temat chyba już ostatnio był na tym forum, Wiele zbóż głównie ozimych nie potrzebuje głębokiej orki i uprawa agregatem praktycznie nie obniża plonów a jeżeli już plony są niższe to nie dużo. Ale koszt uprawy jest znacznie niższy.
Posted

Podobny temat chyba już ostatnio był na tym forum' date=' Wiele zbóż głównie ozimych nie potrzebuje głębokiej orki i uprawa agregatem praktycznie nie obniża plonów a jeżeli już plony są niższe to nie dużo. Ale koszt uprawy jest znacznie niższy.

[/quote']

Witam!

Ja bym wyraził się tak, jeśli pole jest nie zaperzone jednorazowa uprawa może mieć miejsce, z powodów agrotechnicznych np; opóźniony sprzęt przedplonu. Pamiętajmy jednak porządnej orki nie zastąpi żadna uprawka przedsiewna,

Pozdrawiam

• 5 weeks later...
Posted

Zosiu do siewu w mulcz potrzebny jest odpowiedni siewnik, plony są niższe a wysuszeniu gleby zapobiega bezzwłoczny zabieg po zbiorze tz podorywka plus brona lub kultywator.

zabieg taki niszczy pory którymi paruje woda.

• 1 year later...
Posted

w tym roku całą pszenicę{po rzepaku} posiałem na grubera jesienią wyglądała rewelacyjnie

część rzepaku też posiałem bezorkowo jak macie pytania to śmiało

Posted

trójpolówka rzepak pszenica jęczmień wszystko ozime

pod pszenicę i rzepak{bezorkowo} uprawa gruberem starego typu {łapy typu sercówki}

siew agregatem uprawowo-siewnym amazone rev25+d7 {brona wahadłowa+wał packere+siewnik}

Posted

to jest pierwszy sezon bez orki

zaraz po skoszeniu szedł gruber

obeszło się bez glifosatu

wschody to była rewelacja w porównaniu do sąsiadów

Posted

mój kolega też ma podobnie na jednym polu

ale resztę ma bezorkowo zobaczymy jaka będzie różnica

bo ja rzepak mam tak i tak tylko że na innych polach