Rolnik z Pomorza Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 Spotkaliście się z przypadkiem, że jałówka mleczna zamiast 4 ma 5 strzyków. 4 z nich są równej wielkości, a jeden jest mniejszy. Będzie z tego jakaś krowa, która będzie doić, czy z takiej krowy nic nie będzie. Proszę o rady! Quote
íktorn Posted July 8, 2013 Report Posted July 8, 2013 Mnialem sztuki po 6 strzykow nie doic tego małego wogóleBędzie ok Mimo ze może być mała ilość mleka jest. NiedorozwimietyZaschnie i przy 2 wcieleniu nie będzie. Wogule mlekaBędzie dobrze normalnie doic Quote
Adams Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Zgadzam się! Jałówka mająca 6 strzyków czy 5 będzie potem miała 4 normalne a tamte zaschną. Problem jeśli w jednym ze strzykóe są dwa kanały i ujście drugiego jest z boku. Wtedy taka krowa nie nadaje się do dojenia dojarką wiem bo mam taką. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 W sumie fakt,wtedy odpuść sobie dojarkę,chociaż w tym przypadku nie widze żadnych przeciwwskazań aby jej używać. Po prostu omijaj ten mały i będzie w porządku. Quote
Rolnik z Pomorza Posted July 9, 2013 Author Report Posted July 9, 2013 No to mnie uspokoiliście, bo już myślałem że taka krowa ma jakiś feler wymienia, a dobrze że się okazało że nie ma co się wprzód denerwować. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc! Quote
íktorn Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Zdażają się akie sztuki jedna na 25 szt o ile pamiętam przez 22 lata hodowliZdazyly się 3 sztuki z 6 i jedna z 5 pierwszy raz też się martwilemI wszystkie dojiłem na 4 strzyki dojarka Quote
Recommended Posts