Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam! Bardzo proszę o radę kiedy jest najlepsza cena dla kupującego takich warzyw jak: kalafior, ziemniaki, cebula, papryka itp czyli kiedy najlepiej jechać na giełdę rolną po większe zapasy na zimę do zamrożenia i do przetworów? A kiedy owoców na przetwory? Porzeczka, borówka, wiśnia, malina. Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam
Posted
Najniższa cena warzyw jest na jesieni gdy są zbiory i jest ich bardzo dużo na rynku, to jest około października. Z owocami to jest różnie bo np. truskawki sie już skończyły, a malin jeszcze nie ma, teraz będzie owoc z wiśni i porzeczki. Najlepiej kupować wtedy gdy towaru jest najwięcej na rynku bo wtedy cena niska i wybór bardzo duży. Pozdrawiam :)
Posted

Ziemniaki jak najbardziej bliżej jesieni, jeśli chodzi oczywiście o ziemniaki nabywane w celu ich przezimowania. Kalafior, cebula i papryka też bliżej jesieni. Natomiast cena ogórków gruntowych za kilkanaście dni powinna znacznie się obniżyć z uwagi na bliski rozpoczęciu sezon ogórkowy. U mnie na polu ogórki już się zawiązują i za kilka dni powinienem już zbierać pierwszy plon, tak więc ceny szybko polecą w dół. Ogórki polecam kupować u zaprzyjaźnionych rolników. Podobnie jest z fasolką szparagową na przykład w tej chwili przynajmniej u mnie w okolicy ceny kształtują się na poziomie kilkunastu złotych za kilogram. Z doświadczenia wiem, że ceny tego warzywa też szybko spadają, w miarę pojawiania się większej ilości towaru na półkach sklepowych i na polach u rolników. U mnie pierwszy zbiór nastąpił wczoraj. Będzie trwał grubo ponad miesiąc, co dwa dni, więc przypuszczam, że za tydzień, dwa jej cena znacznie spadnie.

Pomidory po niższej cenie kupuje się od sierpnia poczynając - przynajmniej w mojej okolicy. Kształtują się wówczas w granicach 2 zł za kilogram. Niestety te sklepowe nie równają się pod względem przydatności do przygotowania przetworów z tymi nabywanymi u lokalnych producentów (czytaj zaprzyjaźnionych rolników), którzy nie prowadzą upraw z nastawieniem na ich sprzedaż.

Ceny truskawek już chyba są niskie, bo sezon w pełni. Jabłka papierówki bliżej sierpnia, inne odmiany te wcześniejsze też pewnie w tych okolicach, a zimowe w momencie ich zbioru.

Kapusta bliżej października. Buraczki ćwikłowe bliżej września.

Jeśli chodzi o porzeczkę czarną to też widzę, że już jest na krzaczkach dojrzała. Ten owoc długo nie powisi, więc jeśli zależy Ci na dobrym jakościowo surowcu kupuj wszystko w momencie sezonu na ten owoc lub warzywo. Kabaczki i cukinie jeśli chodzi o bardzo młode i niewielkie czyli najlepsze do przetworów już są chyba po dość atrakcyjnych cenach. U mnie na polu jest ich już pełno dlatego sądzę, że w sklepach nie są specjalnie drogie.

Posted
No problem. :) Śledź ceny na bieżąco i poszukuj producentów lokalnych u siebie w okolicy. Zawsze można dużo taniej kupić różne płody rolne. Sam często rozdaję warzywa lub bliżej jesieni wyrzucam, bo jest tego zdecydowanie za dużo, jak na trzy rodziny. :)