Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam

myśle nad kupnem tura 2 sekcyjnego tzn hydraulicznie wywalana łyzka.Ładowałby tylko gnój i może w przyszłości bele.Który traktor nada sie bardziej do tura?:dodgy:

post-3691-14224792015936_thumb.jpg

Posted
Ursus c330 jest oszczędniejszy niż 3512 dlatego bardziej opłaca się żeby on pracował z turem, a 3512 był używany do innych prac. Z drugiej strony wadą Ursusa 3512 i MF 255 jest słabo dociążony przód więc zaczepiony tur rozwiązałby ten problem. Jednak jestem za tym żeby tur był zamontowany do 30 ;). Pozdrawiam :)
Posted
Ja też jestem przy 330, malo pali skręt też nie jest zły w 30'stce a 3512 jest słabo dociążony i troszkę słaby uciąg ma, wiadomo w 3512 był by lepszy komfort pracy turem niż w 330.
Posted

Zgadzam się z opinia kolegów powyżej najlepiej zakładaj do C 330 bo to sprawdzone rozwiązanie :) tylko musisz sobie jakiś balast zrobić na tylny podnośnik, coby się lekko kierowało no chyba, że masz wspomaganie. A 3512 zostaw sobie np do transportu

Posted

ladowacz i 330 to slabe rozwiazanie, uklad kierowniczy na dwa drazki, na pusto czasem trzeba sily, a co dopiero z ladowaczem, lekki tyl no i sam komfort pracy

osobiscie zakladalbym na mocniejszy ciagnik,

Posted
Panowie piszecie o wspomaganiu, a słyszeliście o obciążniku (koszu) zakładnanym na belkę na podnośniku, u mnie ojciec jeszcze prowadzi skład węgla i ma tura mechanicznego przy Ursusie c-335 i ma ten obciążnik założony z tyłu, kiedyś zdarzało mi sie ładować i w tą łyżkę wchodzi ok 400kg miału i kierownica chodzi bez żadnego problemu, bardzo lekko i żadnego wspomagania nie ma. Jak mam zwykłą 30 bez tura to kierownica chodzi ciężej niż w tym ciągniku z turem więc lekki tył w ciągniku to żaden problem. Pozdrawiam :)
Posted
u mnie jest taka sprawa mam taką obore do której wchodzi tylko 330.I nie wiem czym lepiej wywozic gnój turem czy przyczepką kiprowaną do tyłu.Pisaliście że w 3512 wiekszy komfort pracy.Widziałem na zdjeciach że w 330 rozdzielacz od tura montowany jest przy podłodze kabiny bardzo sie przeraziłem jak pomyślałem że bede musiał sie schylac przy ładowaniu.O 3512 słyszałem także że ma lekki przód i tur by to poprawił,ma lepszą i wydajniejsza pompę hydrauliczną.Wie ktoś jak podłaczyc hydraulike od tura w 3512 jełśi możecie dajcie fotki
Posted

pracował ktoś z Was c330 z turem że tak polecacie to padełko??

jedyny plus to malo pali.

Poza tym słaba hydraulika ( do slomy sie nada ale podnosi nisko i wiecej jak 400 kg nie dźwignie), mało biegów , ogólnie padaka.

Massey sie nada dużo lepiej, te pierwsze to komfort jak w 30stce ale wiecej biegów, lepszy silnik, duzo mocniejszy itp.

Napisz w ogóle ile masz kady, bo ja kupiłem z turem 3 sekc. Fiata 780 + remont ciągnika itp to mnie wyszło tyle ile kupno samego ferdka 255 w dobrym stanie

Albo zamiast ciągnika małą łądowarkę jak ma być tylko do tura bo masz napęd na 4 koła i udźwig ponad tone

Posted

tylko 3512 nie odpala w zimie a bede wozić w zimie śnieg,ładowarka odpada za duszo kasy.Czytałem że 3512 ma lekki przód.330 bedzie sie mniej grzebał,ma bieg 4 i wsteczny to tak jak rewers,330 zwinna w lesie

założy sie mocna pompę i bedzie lux

Posted

jak 3512 nie odpala w zime to coś ma nie halo ;)

a powinien mieć w standardzie świece płomieniową ;)

c330 z turem wyjdzie tez ok 20 kola a za tyle ładowareczke tez się kupi

ja miałem okazje jeździć ciapkiem z turem od maleńkiego czyli za kierownica ciapka ok 20 lat i prosze niech mi nit nie mówi że to ciągnik do tura - jest po prostu beznadziejny

a co do 3512 co z tego że ma lekki przód a jak będziesz chciał coś na podnośnik zachaczyć to podniesie więcej jak c360 :P bo jest trochę inaczej zbudowany ;)

Posted

juz ładowałem 3512 tylnym ładowaczem normalnie porażka,z miejsca nie może ruszyc,podnieśc też szybko ni9e idzie

330 bedzie sie mniej grzebała przy wiekszych cieżarach na turze,wiele osób posiada tura na c330 i nie żałuje,wezme na 330 mniejszy koszt bedzie dobra do podwalania śniegu

Posted

raz piszesz o przednim ladowaczu raz o tylnim

do przedniego im lzejszy przód a bardziej dociażony tył tym lepiej.

Się uparłes to kupuj ciapka z turem, dla mnie to jest ostatnia rzecz jaką bym kupil, bo rok temu ciapka sprzedałem, mam masseya 70 Km w jego miejsce i w przełożeniu na wykonaną robotę to spali mniej ;)

Posted
No nie porównujmy 30 do Fergusona co ma 70km bo to żadne porównanie... Te MF ma ponad 2 razy więcej KM więc komfort pracy inny, czuje się tą moc pod butem zawsze. Są rolnicy dla których słynny "Ciapek" wystarcza i nie potrzebują niczego większego bo to sprytny mało palący ciągnik, oczywiście ma wady, ale to przez to że był produkowany wiele lat temu gdy w Polsce nikt nie marzył o niczym większym niż T-25, Ursusach C330, C360 i 902 i może paru Zetorach. Pozdrawiam :)
Posted

może i jest sprytny i mały ale do TURa się nie nadaje w ogóle - może mam za małe doświadczenie na takim ciągniku z turem bo "tylko" niecałe 20 lat takim pracowałem ale spoko, dzisiaj to wychodzi (problemy z nadgarstkami oraz bólami w rękach) a dopiero 30tka na karku.

A do podwalania sniegu tez super sie nadaje ta maszyna, załozysz oryginalną sipe, łancuchy na koła i o zaspe 0.5 się odbijesz jak piłeczka od ściany ....