Robert ;-) Posted August 10, 2013 Report Posted August 10, 2013 Witaj Paweł kury jedzą kukurydzę,pszenicę,jęczmień ja daję jeszcze owies i pszenżyto oraz grykę Quote
pawelxy1 Posted August 10, 2013 Report Posted August 10, 2013 A rzepak?Chyba nie zbyt prawda?Grykę? Masz Grykę? Quote
Robert ;-) Posted August 10, 2013 Report Posted August 10, 2013 Co do oleistych to czytałem w necie że nie za bardzo na paszę dla kur a co do gryki to sieję ją drugi rok i na paszę dla drobiu jak i trzody super jest. Quote
Robert ;-) Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Witaj Marcin pytałeś się na flogu o to czy mam dwa cielaczki nie mam tylko jedną małą a co do kucyka to w plecach ma jakieś 110 cm dostaję mi do pasa plecami pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted August 12, 2013 Author Report Posted August 12, 2013 Dzięki. Odczytuję wszystko czy tutaj czy tam. Nie trać czasu na pisanie dwa razy tego samego. Quote
Robert ;-) Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Jeszcze trochę mi go zostało;-] ten tydzień a potem do roboty Quote
Robert ;-) Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Wiesz Paweł czasem to bym się z tobą zamienił ;] Quote
pawelxy1 Posted August 13, 2013 Report Posted August 13, 2013 Robercie dlaczego zamienił?Ja bym się z gospodarzem chętnie zamienił;d Quote
Robert ;-) Posted August 13, 2013 Report Posted August 13, 2013 Chodzi mi że czasem wolał bym chodzić do szkoły niż do pracy a kiedyś nie nawidziłem szkoły pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted August 13, 2013 Report Posted August 13, 2013 okej;d rozumiem Ciebie szkoła nie taka straszna jak ją malują aczkolwiek wiesz czasem się nie chce;dPozdrawiam;d Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 Wprawdzie kurki i gąski te same, jednak fotki świeże. Kolejne wieczorem. Quote
Robert ;-) Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Witam oglądałem piękne jak zawsze;] Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 Ja też sobie lukam na Twoją stronkę i wypatruję fotki kurek o którą prosiłem. Quote
Tofik Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Ja już rzuciłem okiem i fajne stadko gęsi:) no i podoba mi sie kurka jarzębata z czubkiem:) czy to jakiś rodzaj białoczuba?Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 wiem obiecałem ale ostatnio w ciągu dwóch dni wrzuciłem 2 zdjęcia a próbowałem ze sto razy internet szwankuje zdjęcie wgrywa się godzinę a potem strona się zawiesza;[ Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 O którą konkretnie kurkę Ci chodzi z fotki? Jeśli to ta kurka z czubkiem, to wobec niej mam za rok plany pewne. Musi znieść tyle jajek, żeby na trzy gospodarstwa wystarczyło - co najmniej. Quote
Robert ;-) Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 pod tym ostatnio dodanym zdjęciem trzecie od lewej na grzędzie są dwie siedzi czarna z czubkiem to ta po lewej a ty o której piszesz ;] Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 O zupełnie innej. Ta o którą Tobie chodzi to córka tej kurki, która tak usilnie próbuje obsiąść wszystkie jajka w gnieździe. Jej fotka też jest na stronce. Kurka jest o tyle fajna, że ma maleńką bródkę z piórek pod dziobem. Czarna kurka najprawdopodobniej w najbliższych dniach stanie się czyimś prezentem. Kogucik i druga wrona i będzie komplecik. Quote
Tofik Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Mi chodzi o kurke co jest na fotce zaraz za gesiami trzecia fotka:) Quote
Robert ;-) Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Ta nakrapiana z czubkiem? to ta co znosi turkusowe jajka? Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 A zatem Tobie Sławek chodzi właśnie o tą, która musi znieść w przyszłym sezonie mnóóóóóóóóstwo jaj. Nie wiem czy sprosta zapotrzebowaniu. To białoczub, ale jakiej konkretnie barwy nie wiem. Wykluł się przypadkowo, bo miał być inny. Widać los tak chciał. Szkoda, że do kompletu ma tylko kurkę i 3 kogutki z tego roku. Jeden zostanie, a dwa pozostałe. Hmmm? Kurka z pelerynką niesie jajeczka wielkości jaj od kurek liliputek, w kolorze śnieżno białym. Kurka od turkusowych jajek nie załapała się dzisiaj na żadną fotkę. Tamta chodzi własnymi drogami i bez łapówki do niej nie podchodź,bo się sfotografować nie da. Jutro jeśli się uda ustawię obok siebie obie z turkusowych jaj i zobaczysz jak wyglądają. Tylko tak jak pisałem, to absolutne miksy rasy Araukana. Obok oryginału nawet nie stały. Jedyne co zapewne odziedziczyły po przodkach to zdolność do niesienia pisanek. Sławek, tofik1 to Ty? Jeśli tak, to dopiero załapałem. :) Quote
Robert ;-) Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 A czemu ona tak musi się postarać na woisnę ? coś nie jestem w temacie;[ w sumie ładna kurka no bardzo ładna;] Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 Rozumiem, że to Ty. Lepiej że w ogóle się domyśliłem. Kurka się musi postarać, bo na jajeczka po niej już jest zamówienie. Trzeba będzie chuchać i dmuchać, żeby w zdrowiu doczekała wiosny, a później w najlepsze się niosła. Quote
Recommended Posts