Tofik Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Przyjdzie pora to kurka nanosi tyle żeby kogut stanął na wysokości zadania:) Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 Tym się nie martwię. Jeśli wszystkie dożyją wiosny, będzie ich 5 sztuk. Jeszcze bidulkę zamęczą, bo się wyróżnia z tłumu. Quote
Robert ;-) Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 To aż taki z niej wyjątkowy ptaszek że już o jej potomstwo się biją;] Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 Jak dla mnie to zwykła kurka z pelerynką, na którą trzeba uważać chodząc po podwórku, bo potrafi wyskoczyć znienacka i na buty się rzucić albo skakać z pazurkami do psa. Moja znajoma jak odwiedziła mnie kilka dni temu, to na nią pierwszą wskazała, jako potencjalną kandydatkę do zmiany miejsca zamieszkania. Quote
Robert ;-) Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Nie tu o coś innego chodzi skoro tak jej zależało;] Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 O tej godzinie słabo u mnie z kojarzeniem faktów. Czyli????? Quote
Tofik Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Może po prostu sie jej spodobała i dlatego ja chce i juz:) Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 Nawet jeśli kurka zostaje tu gdzie jest. Quote
Tofik Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 No ale jakieś potomstwo może być podobne do niej bo czasami przecież sie tak zdarza Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 Kurczęta po niej na pewno będą bardzo podobne, bo do pary ma tylko całe czarne koguciki z białymi pelerynkami. Dlatego siłą rzeczy maluchy wyjdą w zmiksowanych kolorach. Quote
Robert ;-) Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Właśnie o to chodzi babka się napaliła na nią i już;] a potomstwo jest czasami podobne do rodziców;] Quote
wiejskieżycie Posted August 17, 2013 Author Report Posted August 17, 2013 Genetyka. Najlepszy byłby biały kogucik do parki, ale w okolicy takich brak. Quote
Robert ;-) Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Może coś znajdziesz jeszcze do wiosny a jak nie to będzie mix kolorów też ładne będą kurczaczki ;] Quote
michals041 Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Proponuje po raz kolejny przeniesienie postu ! Co to ma być ? Cały czas jak nie wejde tylko ciągnie się jeden głupi temat związany z kurczakami czy czym to jest ...W Tym jest więcej pisaniny niż filmu czy obrazka ... Quote
Robert ;-) Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 A ja proponuję jak nie interesuje to nie wchodzić i nie czytać;] to nie będzie wtedy przeszkadzać nasza pisanina;] pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted August 18, 2013 Author Report Posted August 18, 2013 Napiszę to bardzo grzecznie i na tym zamierzam poprzestać. Jeśli Panie/Pani michals041 coś się Panu/Pani nie podoba a propos tego o czym toczy się dyskusja w moim wątku, to proszę złożyć skargę do władz forum i poczekać na Ich ustosunkowanie się do niej. Nie podoba mi się, że po raz drugi zwraca Pan/Pani uwagę na to o czym toczy się tutaj dyskusja. To Ja założyłem ten wątek i uważam, że dopóty dopóki mnie odpowiada jego treść, wszystko jest dobrze. Jeśli się mylę, proszę wyprowadzić mnie z błędu. Jeśli władze uznają, że wątek ma zostać przeniesiony lub zamknięty to trudno. Poszukam sobie innego forum, bo podejście Pana/Pani, zresztą po raz wtóry zaznaczone nie podoba mi się. Poza powyższym dodam jeszcze, że nikt Pana/Pani nie zmusza do zaglądania w ten konkretny podrozdział. Mógłbym oczywiście co najmniej 49 razy odsyłać do mojej stronki z fotkami, jak tylko zamieszczę jakąś nową, ale pytam się po co. I jeszcze jedno. Nie mam ani czasu ani ochoty przeszukać tego wątku dokładnie i wskazać fragmenty, które moim zdaniem mogły by stanowić w jakimś stopniu pomoc lub wskazówkę innym użytkownikom.Pozdrawiam i proponuję złożyć na mnie skargę. Dziękuję. Quote
Robert ;-) Posted August 18, 2013 Report Posted August 18, 2013 Witaj Marcinie co tam u twojego drobiu? mam do ciebie pytanko czym malowałeś ściany wapnem czy farbą i jak wygląda sprawa usuwania kurzaku co ile czasu to robisz?chodzi mi o głębokość ''podłogi'' Quote
wiejskieżycie Posted August 18, 2013 Author Report Posted August 18, 2013 Hej. Nie spotkałem się z określeniem "kurzak", ale zakładam że chodzi Tobie o zabrudzoną ściółkę. W kurniku i w gęsim lokum staram się sprzątać jak tylko znajdę czas i jeśli nie jest zbyt sucho na podwórku, bo wtedy płuca cierpią i to nie mało. W sumie i tak zakładam maseczkę chirurgiczną. Ściany bieliłem wapnem do zeszłego roku. Wielu ludzi to praktykuje z pozytywnym skutkiem. Robiłbym to do teraz, ale się dowiedziałem, że nie mniejszą skuteczność można uzyskać rozpylając w powietrzu i po ścianach pomieszczeń środek odkażający - choćby VIRKON. Środek bezpieczny, bo odkaża się nim jedzenie i wodę, którą spożywają ludzie. Z 6 razy rozpylałem go w tym roku w pomieszczeniach zajmowanych przez kurczęta. Po kilka razy w lokum dorosłych grzebiących i gęsim. Można nim spryskiwać ściany nawet w obecności drobiu, bez szkody dla nich. Quote
Robert ;-) Posted August 18, 2013 Report Posted August 18, 2013 Mi chodziło że takie ładne czyste białe ściany ja wapnem maluje kojce koni i świń jak obornik wyrzucę,u nas na kurzy pomiot tak się mówi jak się w końcu wezmę za ten mój kurnik to będę musiał tam ściany pomalować bo teraz są pustaki na wierzchu a ściółka głęboka,na targu handlarz miał pistolet którym można malować wapnem ale jaki efekt końcowy nie wiem ja malowałem pędzlem to tak sobie to wygląda a o tym virkon ie czytałem że to dobry środek odkażający pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted August 18, 2013 Author Report Posted August 18, 2013 Zapomniałem dodać, że pryskam takim ręcznym opryskiwaczem, który wykorzystuję do zwalczania chwastów. Sprawdza się. A bieliłem też zawsze pędzelkiem, ewentualnie jakąś miotełką i efekt był. Może jeszcze i w tym roku się skuszę. Moje kurczaki i teraz i wcześniej (fotki z floga) zajmowały i zajmują murowane pomieszczenia. Tak dla ich bezpieczeństwa. Ten skojec w którym prezentują się na fotkach nie był bielony tylko pryskany VIRKONEM. Pomieszczenia zajmowane przez resztę drobiu mam wybielone, a to do niedawna zajmowane przez kurczaki jest nowo stawiane kilka lat temu i jeszcze nie zdążyły go zabrudzić. VIRKON kupowałem przez allegro (najwyżej dostanę po głowie za odnoszenie się do innych stron). Z przesyłką wyniósł mnie chyba nie całe 30 zł i na drugi dzień miałem go w domu. Jest dość wydajny, bo możesz sobie określić w odniesieniu do zanieczyszczenia ścian i podłóg, w jakim stężeniu go rozrobić. Quote
Robert ;-) Posted August 18, 2013 Report Posted August 18, 2013 Też będę musiał tak zrobić wybielić i opryskać też taki mały opryskiwacz mam mój kurnik to nie jest stary budynek ale tam były krowy i byki kiedyś a teraz to mój kurnik ma 36m2 i wysokość 3,5m ale trochę ciasny się robi kury to niby na grzędach siedzą ale tych kaczek jest cała podłoga w końcu to tylko do zimy będą się tak ściskać;] nie martw się to nie inne forum to nic ci nie grozi,ja a z resztą i inni dodają linki to jakoś można Quote
Robert ;-) Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 Witaj Marcinie;] ja względem tych indyków skąd taką rasę wytrzasnąć ja widziałem takie niebieskie i czerwone na targu były też czarne powiedzmy takie jak twoje, ale jakie rasy to były to pojęcia nie mam?pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted August 25, 2013 Author Report Posted August 25, 2013 Pytasz o indyki z moich fotek? To najpospolitsze odmiany i przy tym najłatwiej dostępne. Jeśli poczekasz do wiosny kolejnego roku i mi przypomnisz, bo czasami mam sklerozę, to jeśli będziesz chciał postaram się wysłać Ci kilka jajek od tych moich. Ale z góry ostrzegam, że w tym roku nie prowadziłem lęgów z mojego stada, bo indor jest mocno spokrewniony z indyczkami. Szukam samca w celu wymiany krwi w stadzie i póki co bez pozytywnych rezultatów. Dlatego sobie w przyszłym roku też nie planuję inkubować jajek po nich. Bliskie pokrewieństwo stada może w dużym stopniu wpłynąć na występowanie szeregu wad genetycznych u młodych. Nie jest to regułą, ale może mieć miejsce.Gdybym Ja miał wybór i możliwość to zakupiłbym właśnie indyki w barwach o jakich wspomniałeś. Osobniki tych odmian rosną większe i są rzadziej spotykane. Choć z tą rzadkością to też już różnie, bo od kilku dobrych lat w Polsce kupić można praktycznie każdą odmianę drobiu i ptaków egzotycznych. Wystarczy wiedzieć gdzie szukać. Mam nawet namiary na placówkę, która jest w stanie sprowadzić do kraju każdego ptaka, którego handel nie jest zabroniony prawem. Quote
pawelxy1 Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Marcinie a jakiego samca szukasz? U mnie na wsi jest dużo Indorów i mogę porozglądać się;d Quote
Robert ;-) Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Witaj Marcinie ja szukam indyków głównie do ozdoby,te twoje mi się podobają bo w odpowiednim świetle mienią się pięknymi barwami widziałem kiedyś takie o których pisałem i do tej pory żałuję że nie kupiłem pozdrawiam;] Quote
Recommended Posts