Tofik Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 A ja czekam na koguty:)Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 Dzięki. Te kurki z dużych są już dorosłymi kurami. Nie uchwyciłem na fotce żadnej zeszłorocznej, ale te jeszcze urosną i "zmężnieją". Dopiero bliżej końcówki nieśności będą tak samo duże jak te starsze. Koguty: http://wiejskiezycie.flog.pl/wpis/8196651/ http://wiejskiezycie.flog.pl/wpis/8196677/ 3 z 9. Quote
massay1 Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 He he tak zmężnieją. Urosną kurką jaja. Nawet kilka. Ładne. Niech się chowają jak najlepiej. Quote
Tofik Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Kogutki niczego sobie:) a i bialoczuby też zwłaszcza ta z z ostatniej fotki nawet oczu jej nie widaćPozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 Dzięki. Ta z ostatniej fotki ma nawet imię, ale wstyd się do tego choćby przyznawać. Quote
wiejskieżycie Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 Moje stadko zarodowe na najbliższy sezon, w linku poniżej: http://wiejskiezycie.flog.pl/wpis/8334757/ Pozdrawiam wszystkich odwiedzających. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 Nawet nie nie zaproponuję wymiany, jestem za "cienki". Może kiedyś się takiego dochowam to może wtedy czymś się wymienimy. Ale miło mi jest że mam takiego Kolegę na forum z takim dorobkiem hodowlanym! Pozdrawiam!P.s.Daj coś dobrego swoim kurkom i powiedz że to ode mnie. Quote
wiejskieżycie Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 Dziękuję za bardzo miłe komentarze. Nie jestem żadnym hodowcą. Po prostu tak wyszło, że mogę mieć w podwórku takie kurki. Nie wiem czy będą jakieś kurczęta, ale jeśli będą jajeczka nie widzę problemu, żeby się podzielić. Jestem bardzo ugodowy. Kurki dostały od Ciebie pszenicę z dzisiejszego zakupu i czują się usatysfakcjonowane. Quote
Tofik Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 Witam Marcinie kurczaki super i zajefajne stadko bialoczubów:) i mam nadzieję że dochowam się podobnego stadka bo te kurczaki od razu mnie urzekły:)Bynajmniej kogucik zabiera się za nią ale ona jak na razie nie jest zainteresowana no ale może jak będzie bliżej wiosny (czyli cieplej) to skusi się kurka na miłości:)Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 Na pewno się przekonają do siebie. Te fotki są ustawiane, bo kurki dzisiaj w to miejsce przeniosłem w którym są na zdjęciach i jak tylko je tam wsadziłem kogucik jeden z trzech chyba 3 kurki obskoczył. Quote
Tofik Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 To to ja wiem bo on jest bardzo chętny:) nawet całkiem nie dawno wpuściłem białoczuby do reszty drobiu i kogucik zaraz dopadł kurkę mongolke na szczęście zaraz go zgoniłem tak że do niczego nie doszło:)po czym s powrotem je zabrałem bo kurka kochnka zaczęła dziobać w czerep kurkę bialoczuba:( tak że siedzą dalej w swoim osobnym lokum:) ale jak uda sie wykluć potomstwo no to myślę że będzie chowane razem z resztą drobiu bo chyba nie dadzą sobie wejść na głowę Quote
wiejskieżycie Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 Kurka jeszcze się pewnie nie niesie, stąd jej mniejsze zainteresowanie kogucika amorami. Wszystko w swoim czasie. Quote
Tofik Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 Fakt jajek nie nie sie dlatego myślę że coś sie będzie działo bliżej wiosny jak będzie cieplej poza tym z nowych nabytków z zeszłego roku to nic mi sie jeszcze nie nie sie bo chyba jeszcze za wcześnie:( poza tym jak na razie jajka mi nie potrzebne gdyż pierwsze jajka jakie będę kluł to będą zwykłych kur a to chyba będzie kolo 20 lutego tak więc mongoły i bialoczuby poczekają do kwietnia:) Quote
wiejskieżycie Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 W jakim są wieku te nabyte? Moje kurki zaczęły w wieku 6 miesięcy, bez żadnej specjalnej karmy przy ich żywieniu. Dzisiaj zniosły 6 jajek, co przy -20 + mrozku w nocy i co najmniej 10 w dzień mnie zaskoczyło. Quote
Tofik Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 bialoczuby mają coś kolo 7miesięcy bo takie maleństwa kupiłem na początku sierpnia a mongolki maja coś kolo 8 miesięcy choć chyba jedna Mongołka zaczęła znosić bo już znalazłem 3 takie małe jajeczka:) a wiem że to nie są silki bo ona czubate jajka nosi a te po 1sze były okrągłe a po 2gie były o polowe mniejsze:)a co do kaczek to ani biegusy ani zwykle sie nie noszą poza tym kaczki chyba później od kury zaczynają sie nosić Quote
wiejskieżycie Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 To te Twoje kurki już chociaż po jednym jajeczku mogły by znieść. Kaczki biegusy to nie mam pojęcia kiedy się niosą, ale te staropolskie u mnie potrafiły nieść się po 4 miesiącach. Sam w to nie wierzyłem i gdybym nie miał tylko tej młodej w tamtym czasie, pewnie nadal bym nie wierzył. A jaki kolor grzebieni mają Twoje mongołki? Po tym najlepiej poznać czy się niosą czy nie. Quote
Tofik Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 hehe dobre pytanie bo u jednej to za bardzo nie widać w ogóle grzebienia:) a pozostałe 2 to mają takie czerwonawe z tym że te kury to mają w ogóle bardzo małe grzebienie w przeciwieństwie do kogutów bo i na głowie czerwono a i pod dziobem podobnie:) Quote
wiejskieżycie Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 Nawet jeśli grzebyczki są niemal niewidoczne, to sama obwoluta ich "twarzy" i miejsca w którym widać choćby szczątkowe grzebienie są krwisto czerwone, jeśli kurki zaczynają się nieść. Quote
Tofik Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 hehe aż się im jutro przyjże:) choć pewnie teraz będzie ciężko o jajko bo mróz jak byk ale nie jest wykluczone bo kurka dworska(tak jakoś ją nazwałeś) i silka noszą:)więc i w przypadku mongołów pewnie jest to możliwe:) Quote
wiejskieżycie Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 Czubatka w typie staropolskim, to właśnie ta którą kiedyś nazwałem dworską. Masa ludzi z zamiłowaniem zajmuje się selekcjonowaniem kurek tej rasy pod kątem wzorca rasowego. To typowo polska rasa o którą w kraju coraz trudniej. Nie sądzę żeby coś podkradało Ci jajka, skoro znajdujesz jajka od innych. Nie wiem jak u Ciebie z podejściem do tego typu spraw jak pasza granulowana kupna, ale jej podawanie na pewien czas przez początkiem nieśności może ją znacznie przyśpieszyć. Quote
Tofik Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 To szkoda że tylko mam kurkę co do paszy to ja daje tylko swoją własnej produkcji:)czyli ospa(pszenica jęczmień) pszenica ziemniaki ququ przepuszczona na gruby śrut:)a z zieleniny to mam tylko pekinkę od cale papu:)a i jeszcze dosypuje jakieś witaminy dla niosek ale nazwy nie pamiętam:( Quote
wiejskieżycie Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 Też nie daję kupnej paszy. Tylko kurczętom, bo znacznie ładniej na niej rosną, ale tylko do pewnego czasu. Gdyby jednak w hodowlach nastawionych na jaja nie podawali takich pasz, to i produkcja była by moim zdaniem znacznie niższa. Ja jednak wolę poprzestać na swoim. Gdybym chciał jajko "wyprodukowane" przy udziale takiej paszy, to poszedłbym do sklepu. Twoje na pewno naniosą się zanim nastawisz inkubator. Nie jestem ekspertem, bo moja wiedza opiera się wyłącznie na moim doświadczeniu, ale jedno jest pewne. Zbyt dużo białka w diecie, a kukurydza i pszenica na pewno kurom dużo tego dostarcza, do tego ziemniaki parowane i kurki po prostu się zabiałkowują, po czym zapasają i o niesieniu nie myślą. Quote
Tofik Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 No ale ja niestety nic innego nie mam żeby in dać:(a co do paszy kupnej to uważam podobnie:)Co do tego zapasania to taki zapasiony kaczorek na rosołek mniam mniam:) Quote
wiejskieżycie Posted January 24, 2014 Author Report Posted January 24, 2014 No kaczorek na pewno, ale kurka przeznaczona do jajecznej produkcji już trochę mniej. Wyrobią się Twoje na pewno. Quote
Tofik Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 Będzie cieplej to i więcej będą biegać bo jak na razie to większość czasu siedzą w kurniku a zwłaszcza na grzędzie:( Quote
Recommended Posts