Jump to content

Recommended Posts

Posted
U mnie w moich stronach dynię się zaprawiało w kostkach (wielkość kostki cukru) w zalewie octowo słodkiej i potem spożywało jako przystawkę do obiadu. No, a pestki wiadomo na piec i dłubaninka hehe.
Posted
Z pestkami u mnie to samo co u Ciebie się robi, ale większość przetwarzają ptaki. Dzisiaj lekko licząc z 20 kg zjadły, więc siły przemiałowe mają nie małe. :) Raz na jakiś czas którąś z tych ogromnych dyni pozbawiam pestek i na grzejniki z nimi. W zalewie słodkiej moja babcia też robiła dynię i Ci który ją jedli się zajadali, ale trzeba chyba lubić ten smak. Jedna z największych dyni leży sobie na pokaz pod samym domem. ;)
Posted
Coś w tym jest, ale czas na ograniczenia hodowlane tuż tuż. Nieuniknionego nie odwlekę. :) Właściwie to jest tego tyle w dużej mierze dlatego że jest tyle warzyw do skarmienia. Kaczki prawie w ogóle nie odchodzą od koryta, a jak się zagapię już czyszczą nie swoje. ;) Ty coś hodujesz, coś uprawiasz? Nie pamiętam, choć może gdzieś czytałem w którymś z Twoich postów. :)
Posted
Ja myślę o kurach i świnkach, syn z kolei o przepiórkach. Na razie przygotowujemy się teoretycznie...a najważniejsze to właśnie owa miejscówka by wybrać to co dobrze rokuje, a fundusze są jakie są...Pozdrawiam.
  • 1 month later...
Posted
O to mój łobuz starszy jest z wiosny ale teraz robi się nie znośny:-( a co twoich podopiecznych wyglądają jak zawsze super ciekawe kiedy mój lewus będzie taki okazały(chodzi mi o czubkow i podgardle);-);-);-)
Posted
Już powinien taki być. Ta gąska z pierwszego planu z pierwszego zdjęcia ma dwa lata i kilka miesięcy, a wygląda jak widać (właściwie trochę jak gąsior, ale to na 100 % gąska). Po roku jeśli ptak jest dobry rasowo garb powinien być bardzo ładny. Właściwie to samo tyczy się fałdy pod dolną częścią głowy i pomiędzy nogami. Dużo zależy od jakości ptaka.
  • 2 weeks later...
Posted

Jeszcze 13 kaczek w zagrodzie siedzi i nie sądzę, żeby w najbliższym czasie liczebność uległa zmianie. Praktycznie każdego z ptaków szkoda. Samych kaczorów z pomponami jest 3 sztuki. Starczyłby jeden, ale co zrobić z dwójką pozostałych.

Robercie dzisiaj sobota, dzień rynku. Zadziałałeś coś w sprawie gąski?

Posted
Współczuję urazu. Ale chociaż jakiś rynek jest. :) Ja musiałbym na ten najbliższy jechać 1,5 godziny autobusem gdybym sobie nikogo nie załatwił z autem na wypad. :) Chociaż z ptakami autobusem już się jeździło za młodu. I nawet kierowcy nie mieli nic przeciwko. Ale jak 4 lata temu wiozłem autobusem malutkie gąski jednodniowe, to kierowca kazał mi wpakować je do bagażnika. Nie było mowy o tym żeby przewieźć je na kolanach.