Jump to content

Recommended Posts

Posted
Zazwyczaj wszystkie "liliputy" to zakapiory sam mialem kiedys takiego malego co nawet nie byl w polowie tak duzy jak zwykly duzy kogut a i tak dawal nie jednemu kogutowi rade a mlodziki to same daleko sie od niego trzymaly:)
Posted
Robercie kogut od kurki tej rasy na pierwszy rzut oka różni się tylko większymi dzwonkami i grzebieniem, no i zachowaniem. Teraz już wiem który to, ale na początku nie mogłem go znaleźć w stadzie ;). Pozdrawiam :)
Posted
Tak to jest, że jak człowiek chce żeby kury kwokały, to nie chce żadna, a jak już nie czas, to ciężko je zgonić z gniazda. W tej chwili walczę z dwoma kwokami i jedną, a w porywach dwiema indyczkami. Nie ma z nimi zmiłuj.
Posted
Witam kolego wojtek może nie rozumiemy się co do rasy kur ale jeśli chodzi o zielononóżki kuropatwiane to kura jest zupełnie innego koloru niż kogut on ma czerwone pióra czarny ogon biały puch na plecach przy ogonie a kura jest tak jakby łaciata szaro brązowa,więc różnica jest kolosalna zobacz na allegro jak one wyglądają ja ma tą rasę kur.
Posted
Nie mam pojęcia jak to jest, ale on wygląda jak kura tylko grzebień i dzwonki ma większe no i cały czas siedzi na którejś kurze oraz drugi kogut z nim ma spięcia różne, więc nie wiem jak to jest :). Pozdrawiam :)
Posted

Siema. Mam nadzieję, że nie popełnię błędu wklejając link do innego forum, bo jest ono jak zauważyłem powiązane z tym na którym się udzielamy. W sumie to nawet odsyła do tego, więc chyba coś je ze sobą łączy.

http://www.hodowle.eu/258_Zielononozka_Kuropatwiana.html

Na dwóch fotkach zaprezentowano kogucika i kurkę, a poniżej jakiś filmik, którego nie oglądałem, ale może wszystko wyjaśni. :)

Poniżej zamieszczam jeszcze jeden link. Tutaj raczej jestem pewien, że nie łamię regulaminu, bo fotki pochodzą ze strony Stacji Zasobów Genetycznych z Dworzysk. :)

*bioroznorodnosc .izoo.krakow .pl/drob/kury /charakterystyka _ras/z_11_zk

Posted

Niestety czasami w kurzych stadkach występuje coś w rodzaju "kurzeja". Nie wiem czy tak to się fachowo nazywa, ale spotkałem się z taką właśnie nazwą. Osobnik ten nie jest jednoznacznie kogucikiem ani kurką. Skacze po kurkach, jednak z wyglądu bardziej przypomina kurkę niż kogucika. Co nie oznacza, że u Ciebie Wojtku musi to wystąpić. :)

Robercie dziękuję za miły komentarz. Dzisiaj wszystko mi rano nawiało na łąkę, chociaż w planach nie było ich wypuszczania bo w nocy padało i wolałem, żeby przesiedziały w skojcu. Niestety na najbliższe dni, a właściwie do końca tygodnia nie przewidują u mnie poprawy pogody. Z czego się niezmiernie cieszę. :(

Posted
Ja tam nie wiem jest tak jak pisze, bo przecież widzę co ten kogut/kura robi. I tak czeka go rosół tyle że skubaniec jakiś lżejszy od tych zielononóżek innych jest i szkoda go zabijać jeszcze. Pozdrawiam :)
Posted
Zielononóżka znosi kremowe jajka, bardziej podłużne od innych ras. Jajka koloru zielono-niebieskiego, a raczej turkusowego znosi kura wielkanocna opisana przez Magellana i później przywieziona z Ameryki. Nazwa kura wielkanocna odnosi się do kilku ras znoszących turkusowe jajka. Mogę się mylić ale jedna z ras nazywa się chyba ameraucana. Co najmniej trzydzieści lat temu przeczytałem informację, że odtworzono rasę tych kur znoszących turkusowe jajka które były hodowane przez Indian w Ameryce przedkolumbijskiej i chyba chodziło, sądząc po nazwie rasy o ameraucanę. Pozdrawiam!
Posted
Zgadzam się z moim przedmówcą. Jaja o zielonej, turkusowej, aż do niebieskiej barwie skorupki znoszą kurki rasy Araukana. Występują one w dwóch odmianach: ogoniastej i bezogoniastej - podobne pod względem wyglądu ogonka do kurek rasy Kochin. Dość popularne ostatnio są również jajeczka ze skorupką w barwie mocnego brązu, które znoszą kurki Maransy. :)
Posted

Szczerze powiedziawszy opinie o tym są podzielone. Bardziej skłaniam się ku temu, że od kurek rasy Zielononóżka Kuropatwiana uzyskuje się jajka o obniżonej zawartości cholesterolu, choć nie twierdzę, że u Araukan nie może być podobnie. :) Cecha nieśności jajek o zielonym (niebieskim) zabarwieniu skorupki jest przekazywana również jeśli nie mamy do czynienia z czysto rasowymi przedstawicielami kur. Jeśli masz w stadzie zwykłe kurki nioski i kogucika tej rasy, to potomstwo z takiego zestawienia bez problemu powinno znosić jajeczka w oczekiwanym pisankowym kolorze. Podobny rezultat uzyskamy z zestawienia przeciwnego :)

Ps. Gratuluję wylęgu. ;)

Posted

Teraz aktualnie jestem po za domem i zbytnio nie mam czasu , jednak jak tylko wróce to postaram się wrzucić kilka zdjęć tych kurczaków . Pozdrawiam .

Ps. Mogę dorzucić zdjęcie 3 tygodniowych kotków , jako rekompensatę .