Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mój fotoblog.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
649 odpowiedzi w tym temacie

#341 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 15 wrzesień 2013 - 12:51

Z ciężkim sercem wczoraj skazałem na ścięcie 9 kogucików. Do tego dwie kurki z kogutkiem znalazły nowy dom - za owocną współpracę dostał je mój dostawca zboża. :)

Moja szara materia. :)

• 0

#342 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 wrzesień 2013 - 20:12

Oglądałem twoje stadko piękne sztuki jak zawsze zresztą;] te gąski są the best;]
  • 0

#343 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 wrzesień 2013 - 16:58

W końcu udało mi się dodać filmiki. Poniżej link do pierwszego zamieszczonego. Filmik z 26 lipca tego roku. Nie wiem tylko czemu raz wyświetla się poprawnie, a raz z obrazem zamazanym. :) Pewnie to zależy od przeglądarki i prędkości przesyłowej.
  • 0

#344 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 wrzesień 2013 - 21:17

Witam, ładnie kolego;] filmy oglądałem jeszcze w warszawie,słyszałem że twoje kurki tak samo świergotają jak moje ;] pozdrawiam
  • 0

#345 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 21 wrzesień 2013 - 09:50

Marcinie kurki są cudowne;d Ale widzę że nagrałeś porę obiadową bo wcinają aż im się piórka trzęsą;d
Cudowne kurki i kotek;d
  • 0

#346 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 21 wrzesień 2013 - 19:42

Witam kurki kurkami ale kociak to debeściak:)
Pozdrawiam
  • 0

#347 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 22 wrzesień 2013 - 07:54

Dzięki za przychylne i sympatyczne komentarze do filmików. :) Marysia wymiata, również moim zdaniem. :) Słonecznej niedzieli wszystkim życzę.
  • 0

#348 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 wrzesień 2013 - 17:23

ten kot to ma życie:] ''na kanapie leży leń''
  • 0

#349 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 22 wrzesień 2013 - 17:31

"Nic nie robi cały dzień":)
Pozdrawiam
  • 0

#350 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 wrzesień 2013 - 13:00

Witam Marcin masz jakieś nowe fotki bądz filmiki
  • 0

#351 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 25 wrzesień 2013 - 15:59

U mnie jak w piosence ostatnio, ciągle pada. :) Wszędzie błotko i kałuże. Fotek nowych brak, bo kurki całymi dniami na podwórku, a robić im fotki w scenerii w jakiej obecnie się kręcą to tak nie za bardzo. ;)
  • 0

#352 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 wrzesień 2013 - 16:19

ok czekam cierpliwie ;]
  • 0

#353 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 październik 2013 - 12:53

Dzisiejszy plon z pola. Trochę dużo tego wyszło. Nawet za dużo, jak na moje potrzeby. :)
  • 0

#354 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 13:00

Ładnie kolego;] ile największa ważyła dynia? a te ciemno zielone takie okrągłe to co to za warzywko? pozdrawiam;] ps ale zupy to by dla pułku wojska zrobił z tych dyni;]
  • 0

#355 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 październik 2013 - 13:04

Niestety nie wiem ile ważyła największa, bo nie mam wagi na jej gabaryty, ale myślę, że z 50 kg lekko licząc. Te dynie są o tyle dobre, że świetnie nadają się na paszę, bo mają mało miąższu i niewiele pestek. Są tak zbite w środku jak arbuz na przykład. To ciemno zielone okrągłe i tylko jedno, to kabaczek lub cukinia, w zależności od tego co jest zielone, bo tego nigdy nie pamiętam. Nie wiem czemu wyrosło okrągłe, ale innej możliwości nie ma. :) Z boku są kabaczki i największy lub największa, jeśli to cukinia ma jakieś 10 kg, też lekko licząc. Wszystkie dynie, wyrosły z pestek pochodzących od jednego warzywa. Nie rozumiem skąd taka różnorodność w barwie i w wyglądzie. ;)
  • 0

#356 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 13:12

To jak 50kg to i tak olbrzym ja myślałem że to zielona odmiana dyni;] kabaczek i cukinia to to samo tylko stronami Polski inaczej się mówi czytałem o tej roślinie po tym jak przeczytałem kilka postów w temacie Ani o przepisach może i ja zasieje kilka sztuk mam zamiar zostawić kawałek pola na takie uprawy jak ziemniaki dynie i takie tam warzywa tylko niestety pół kilometra od domu a ty podlewałeś pewnie te swoje uprawy jak była susza?
  • 0

#357 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 październik 2013 - 13:21

Powiem tak. Dynię, kabaczki, ogórki podlewam raz dziennie dopóki nie wzejdą i później przez jakiś tydzień, dwa, a później daję sobie spokój. Mam wodę w studni, dlatego za nią nie płacę i dopóki jest, leję do oporu. W tym roku bardzo, bardzo szybko wzeszły u mnie dyniowate. Do tego co najmniej 4 razy cały kawałek pola, który był nimi obsiany był dokładnie opielony ręcznym opielaczem. Raz nawet naderwałem ścięgno przy pracy. :) Jeśli wiosna jest wilgotna nie podlewam, ale jeśli nie, to tak. Trochę za dużo pracy wkładam, żeby pozwolić sobie na mizerniutkie plony. :) Ludzie, którzy dostali ode mnie pestki od tej samej dyni, po której ja sadziłem, nie uprawili dyń, nawet w połowie tak dużych jak moje. :) Poza tymi warzywami, o których mowa podlewam jeszcze kapustę, która w tym roku też obrodziła, aż nadto dlatego kury i indyki już dostają świeże główki z pola, bo komu jak komu, ale one sobie zasłużyły. :) Ha Ha Ha. Nawiasem mówiąc indyki niosą mi się do dzisiaj. Nie wiem co się z nimi porobiło, ale od kwietnia poza okresem wysiadywania praktycznie cały czas mam indycze jajka. Wysiadywały 4, a 3 się niosły, więc nie było źle. :P
Poza podlewaniem i pieleniem niczego więcej przy nich nie robiłem. Nawozu nie widziały ani grama, tak jak każde inne warzywo z mojego poletka, a obornik ostatnio dawałem chyba 4 lata temu.
Jeśli zaś chodzi o pestki, a miałbyś chęć zasiać u siebie odmianę moich dyń, to spokojnie mogę kilka w kopercie wysłać.
I dobrze że sobie gawędzimy o tym, bo sobie przypomniałem, że z Anią na temat wysyłki pestek rozmawiałem wcześniej. Muszę o tym pamiętać, żeby nie okazać się gołosłownym. :P
Wiesz, że Ja nie jestem taki pewien czy kabaczek i cukinia to to samo, ale może. Hmmm. Ja co roku sadzę zielone i żółte lub raczej bardziej podchodzące pod białe odmiany tego warzywa. Pestki zawsze sobie suszę i mam swoje. W ogóle stwierdziłem, że choć wydatek do największych nie należy, to jeśli mogę sobie ususzyć nasiona na przyszły rok, to czemu nie.
  • 0

#358 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 13:29

co do sąsiadów którzy mieli gorsze wyniki to tak jak dbasz tak masz;] to ciekawe że puzniej ich nie podlewasz a one sobie radzą może ziemia trzyma wilgoć a co do pracy to ten ręczny pielnik to taki z kółkiem i rączkami jak w taczce mam coś podobnego,wiadomo że kurkom smakuje zielenina bez nawozu;]a z tymi jajkami co robisz skarmiasz kurki czy sam zajadasz? u mnie od dawna się przestały nieść i kaczki i gęsi a indyki to może dłużej się niosą
  • 0

#359 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 październik 2013 - 13:35

Moje indyki nigdy w życiu, a hoduję moją linię już z 7 lat, nie niosły się w takich ilościach. Jedna jedyna indyczka, pierwsza w moim stadzie zniosła jednego roku ponad 100 sztuk jaj. Te obecnie trzymane, to jej praprawnuczki. Powinny się już wypierzyć i szykować do zimy, a one nie. Te które się nie wypierzyły dalej strzelają jajami. Zależy czy zdążę zabrać z gniazda czyste. Jeśli tak to jest odkładane na półkę z przeznaczeniem do konsumpcji, a jeśli zasyfią je brudnymi łapskami, to wtedy uciechę mają koty lub psina.
Opielacza takiego z kółeczkiem jak taczka niestety nie mam. NIESTETY. :( W zeszłym roku pożyczyłem taki na tydzień, ale po komentarzach pożyczającego darowałem sobie i powiedziałem, że ta osoba nie ma już u mnie czego szukać (tak do siebie) :) . Zaraz wróć. Mam taki też, ale robiony własnoręcznie przez kogoś i trochę mi nie leży. Zapierdzielałem takim a la motyczka ręczna, tylko znacznie szerszym. Ciągnie się go do przodu za rączkę, jak w motyce i pracy ubywa w mig. :)
  • 0

#360 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 13:46

to naprawdę indyczki ci pofiksowały;] z tymi jajkami pużno już przymrozki za nami,a im jeszcze się chce znosić jajka a dopuki je znoszą to masz korzyść i koki i piesek też;] a nie możesz przerobić tego piełacza pod siebie tak żeby tobie pasował pod ręce i lepiej chyba czymś takim niż ręczną trzeba sobie udogadniać życie a nie utrudniać.wiadomo ludzie są różni u mnie są i tacy o jakich wspomniałeś ale są i inni bardziej spoko jeden ostatnio pożyczył glebogryzarkę to worek ziemniaków dostałem za pożyczkę;]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych