Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mój fotoblog.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
649 odpowiedzi w tym temacie

#361 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 październik 2013 - 13:52

One nie dość, że się właśnie niosą, to jeszcze najprędzej na dniach zachce się im wysiadywać jaja. Dostaną kopa na rozpęd i sru z gniazda. :) Ten opielacz który mam w typie taczki jest raczej nie do przerobienia. :( Wrzucę może jakąś fotkę przy okazji. Tamten pożyczany był ekstra. Ech. Nie można mieć wszystkiego. Tak czy inaczej z tym, który mam praca szła mi o kilka, żeby nie powiedzieć kilkanaście razy szybciej i sprawniej. Jest tylko problem z pieleniem buraków, bo nie mieści się pomiędzy rządki, ale od uprawy pastewnych już odchodzę, więc i problem pomału się rozwiązuje. :) Pożyczę sobie od Ciebie w przyszłym roku. :) :P Z tym życiem po sąsiedzku jest tak, że w okolicy mnóstwo ludzi mieszka na roli, a Ja nie mam do kogo się zwrócić, żeby pomógł mi przywieźć drzewo z lasu.
  • 0

#362 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 14:03

kiedyś ludzie pracowali u innych na tak zwane odrobki jedni u innych i na zmianę a teraz każdy u siebie a innych ma w nosie chyba że coś potrzebuje;[ jak znajdę ten opielacz to też rzucę fotkę;] kiedy na fotce z kotem widziałem c330 i wóz konny masz to do lasu można jechać chyba że pomocnika do ładowania potrzebujesz ja do lasu tobiorę brata i pilarke i wio do przodu ja tnę a on ładuje i jakoś idzie;] a z indykami totak może być że zchce im się siedzieć a czemu z buraków rezygnujesz zasiejesz coś innego w zamian?
  • 0

#363 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 październik 2013 - 14:09

Ciągnik mamy, ale jest nierejestrowany. Prace polowe jak najbardziej tak, ale jeździć po ulicy odpada, raz że to co napisałem o rejestracji, a po drugie nie mam prawka na ciągnik z przyczepą. Nie ma kogo wziąć do pomocy, o wynajęciu kogoś z ciągnikiem nie wspominając. U mnie każdy tylko sobie. Mało jest osób, które chcą pomóc. Jeśli już to z wielką łaską. Zostaje wynajęcie kogoś, kto przywiezie w podwórko i sam załaduje jakimś sprzętem, ale za to buli się nie mało. Kupuję metry, więc jedna osoba, jak to jest w moim przypadku raczej nie da rady. Metry z założenia robią się metr pięćdziesiąt, a objętościowo ciężko je objąć.:)
Z buraków rezygnuję, bo od kilku lat przestały rosnąć na moim polu. Nie mam pojęcia czemu. Kiedyś rosły jak wiadro, teraz takie maciupeńkie, że śmiech. Dobre są tylko dlatego, że do czerwca, a czasami lipca jeśli obrodzą i jest tyle, żeby do tych miesięcy zostały, to w mojej piwnicy spokojnie przeleżą.
  • 0

#364 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 14:20

ja też nie mam prawka na kat.t ale na b można jezdzić z przyczepką jednoosiową do 3.5 tony, daleko masz do tego lasu u nas ludzie nie którzy jeżdzą bez rejestracji nie wiem jak jest u ciebie ale u nas wójt gliniarzy ochrzanił za czepianie się do rolników i mamy z nimi spokój no chyba że ktoś po pijaku jedzie to inna rozmowa,ale ja to z własnego lasu wycinam suszki i krzywe drzewa a to trzeba coś innego zasiać zamiast buraków może rzepę?też paszowe warzywo
  • 0

#365 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 październik 2013 - 14:23

Nie wiem jakie są stawki mandatów, ale u mnie by nie popuścili. Z dwojga złego wolę kwotę mandatu ewentualnego przeznaczyć na zapłatę komuś, kto mi przywiezie drzewo bez zbędnego stresu. Do lasu mam jakieś 7 km.
Nie wiem jeszcze co posadzę w zamian. Buraki mnie wkurzają, ale pewnie jakiś kawałek znów wsadzę na wiosnę. :)
Rzepy nigdy nie sadziłem i nie wiem czy moje podwórko by to jadło.
  • 0

#366 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 14:29

no tak mandat to nie koniecznie fajnie dostać;[ w sumie jak lepiej ci tak zrobić twoja decyzja;] a widzę że uparty jesteś np z tymi burakami i nie tylko;] w jakiej rozstawie je siejesz w grządkach czy na płaskim podłożu?pytam z ciekawości a może trzeba je sadzić w innym miejscu niż w latach poprzednich żeby się rodziły
  • 0

#367 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 październik 2013 - 14:34

Co roku staram się zmieniać kawałek pola, który nimi obsiewam, ale to i tak nie przynosi efektów. Zrobiłem sobie taki znacznik ręczny coś a la grabki z trzema ząbkami (drewniane) i tym jeżdżę po polu. Sieję ręcznie, po kilka ziaren do dołka po motyczce a jak wzejdą przerywam i zostawiam największego.
Wybywam z sieci. Czas na buraczki czerwone, a jutro pewnie buraki pastewne. Jeśli będzie czym się chwalić to załączę fotkę. :)
Bo ze mnie taki uparty gość jest. NARA. :P
  • 0

#368 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 14:36

to na razie pozdrawiam wysokich plonów życzę;]
  • 0

#369 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 październik 2013 - 14:52

witam Panowie :)
Marcinie, zbiory imponujące, brawo :)
co do cukinii i kabaczka, to jest to samo warzywo, a kolor zależy tylko i wyłącznie od odmiany jaką zasiejemy. u mnie na wsi zawsze sie mówiło ze żółte to kabaczek a zielone to cukinia, teraz wiem ze to jedno i to samo :)
jesli chodzi o nasionka, to nawet gdybyś zapomniał o mnie to ja na pewno bym sie upomniała :D za rok planuje obsadzić pół pola dyniowatymi, więc chciała bym kilka tych Twoich gigantów u siebei :D bo z tego co piszesz to były giganty, moja największa miałą 10 kg.
ale z tego co widzę to wydaje mi sie, że masz również zielone dynie, no chyba ze masz takie okrągłe cukinie [szok]
ja mam zielone, są super, w wolnej chwili zrobię zdjęcie i pokażę...
pozdrawiam :)
  • 0

#370 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 15:03

Witaj Aniu pytanie do Marcina czy wyśle ci nasiona? a czym masz zamiar spasać dynie chyba że dla siebie na placki i w słoiki?
  • 0

#371 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 październik 2013 - 15:06

Robercie, nie do końca rozumiem o co mnie pytasz, jestem dzisiaj pół przytomna, więc jeszcze raz proszę i dużymi literami :D bo naprawdę nie jarzę :(
  • 0

#372 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 15:09

WITAJ PYTANIE DO MARCINA CZY WYŚLE CI NASIONA DYNI A JA PYTAŁEM O TO PO CO PÓŁ POLA SIAĆ DYNIOWATYMI NA PRZETWORY CZY DLA ZWIERZĄT ;]
  • 0

#373 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 październik 2013 - 15:13

ha, i teraz zrozumiałam :D przepraszam ale naprawdę jestem pół przytomna i nie chciałam Cię nijak obrazić tylko wolałam wiedziec o co pytasz :)
pół pola mojego to niewiele, bo to tylko 5-6 arów w zależności które pole wybiorę, a na co mi tyle dyniowatych? dla zwierzaczków :D bo co my zjemy? niewiele, a zwierzaczki sie ucieszą :D
  • 0

#374 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 15:20

A czemu taka zmęczona jesteś?;[ 5 arów to jak na jedno warzywo to spory kawałek pola jest;] tak zwierzaki zjedzą na pewno takie pychotki ;] jak babcia kiedyś sadziła dynie to rosły takie kolosy ale ziemia musi być doprawiona[dużo obornika] i pruchnicy to takie właśnie takie duże egzemplarze rosły;]
  • 0

#375 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 październik 2013 - 15:24

byłam dzisiaj męża do szptala odwieźć i szpital mnie takj wymęczył, potem autobusem wracałam bo autem nie chciałam, więc zostało na parkingu i jest efekt :)
a na połowie pola mam zamiar sadzić nie tylko dynie ale dyniowate więc i cukinie, które uwielbiam ale i zwierzaki jak im zetrę to wcinają ;D
w tym roku niestety mało cukini, jeszcze mi tylko zostało 5 więc tak oszczędznie dostają, dyni mam całe taczki, ale to też niewiele, więc na jakiś czas witaminki będą, ale dynie z racji tego że tak malutko mam będą dostawały jak sie trawa skończy.
  • 0

#376 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 15:32

to rozumiem;].tak to dobra pasza dla drobiu i nie tylko;] wiadomo jak mało jest zielonego to taka dieta z cukini będzie w sam raz,ja to jednak słabo dbam o moje zwierzaki nie mam dla nich takich rarytasów;[ i wiadomo jak braki to trzeba racjonować
  • 0

#377 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 październik 2013 - 17:19

Pestki wyślę, tylko najpierw muszę którąś z największych rozebrać i z niej wybrać. Ta zielona kula, to na pewno cukinia. Nie wiem czemu taka wyrosła. :) U mnie z nasionek z jednego owocu rosną bardzo różne. Z rwania buraczków nic nie wyszło, bo miałem inne zajęcie, ale co się odwlecze, to nie uciecze.
Pstryknąłem fotkę z trzema muszkieterami białoczuba, ale jest taka słaba, że trochę nie po nosie mi ją umieszczać. :P
  • 0

#378 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 17:25

jak da się coś obejrzeć to daj na floga chętnie zobaczę trzech muszkieterów
  • 0

#379 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2013 - 17:44

Są super te białoczuby;] widziałem i Sławka czubate też fajne;] pozdrawiam
  • 0

#380 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 październik 2013 - 17:45

Jeden z moich wędruje do Niego, choć wciąż nie mogę zrozumieć, że chce Mu się naginać po nie taki kawał drogi. :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych