Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mój fotoblog.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
649 odpowiedzi w tym temacie

#561 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 16:45

Na wagę ci nie powiem bo nie wiem, ale są wielkości kozy mniej więcej, płacone było 500 za sztukę, łanie cielne są po 1200 i samce tak samo, więc dla tego mamy młode,a na wiosnę będzie samiec dokupiony:-D
Pewnie że bym chciał aby z ręki jadły ale jak się to rozwinie niewiem.
  • 0

#562 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 16:48

Bardzo duża różnica w cenie. Nie dziwię się, że wziąłeś młode. Masz rok żeby znaleźć samca. Może się do Was przyzwyczają, bo skoro były oswojone u kogoś, to po zaaklimatyzowaniu się w nowym miejscu może sobie przypomną i będą po smakołyki do ręki podchodzić.
  • 0

#563 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:28

Myślałem, że ta zapowiedź ukłonów to tylko taka forma:D, a tu odpalam filmik i gąsięta jak wytresowane super, landes to landes o tak.:D
  • 0

#564 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:29

One tak nie do końca z własnej woli to robią. :) Lepiej wychodzi im jak kiwam głową góra-dół. Chyba je to irytuje i wtedy się kłaniają. :)
  • 0

#565 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:42

Och Marcin mogłeś nie zdradzać, że to reżyseria hehe... pozdrawiam.:D
  • 0

#566 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:46

Marcinie, super te gąski :) a i w tle nawet perliczki słychać :D
  • 0

#567 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:46

Ale gęsi i tak wyglądają super, kłaniaja się jak trzeba moje to trzepocza skrzydłami i krzyczą w niebo głosy,
Co do danieli to dokładnie tak że cena bardziej do przełkniecia;-) a smakołyki wiem jaki lubiły wiec mam z górki;-)
Marcin jak stawiałem na to co będę miał to co obstawiales?;-);-)
  • 0

#568 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:49

Miałem jeszcze napisać, że lamy albo alpaki, ale cierpliwie czekałem co będziesz nowego w zagrodzie miał. :) No i już wiem. U mnie w okolicy wprawdzie nie daniele, ale ostatnio wysyp saren na okolicznych polach rzepaku. Akurat tych ludzi mi nie szkoda, których to pola, bo to myśliwi, a Oni tylko zabijają to na co mają akurat chęć i na co nie ma sezonu ochronnego, ale już o dokarmianiu w zimie nie pamiętają.
  • 0

#569 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 17:58

Alpaki czemu nie ale cena odstrasza 2 koła za samca a 6 koła za samice wiec za drogo:-( nie pisałem co bo jak by nie wyszłoo to co wtedy ale są i cieszy mnie to jak nie wiem;-);-)
Ja też kiedyś dokarmialem kuropatwy a myśliwi przywieźli pasze po dużych mrozach, mnie to też wkurza jak oni postępują ze zwierzętami:'(
  • 0

#570 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 18:02

Tak, a jak co do czego to stara śpiewka o eliminacji chorych sztuk...
  • 0

#571 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 14 grudzień 2014 - 18:02

U mnie kuropatw już od lat niestety nie widuję. A szkoda. Akurat one mogły by nawet na moich poletkach żerować gdyby w ogóle były. Kilka lat temu jakieś przepiórki spod nóg wyskakiwały jeszcze na łące, ale to już zamierzchłe czasy. :( Coś mi mówi, że chcesz w podwórku zoo zrobić. Jeśli tak powinieneś pobierać opłaty za wstęp. :) :)

Sarny u mnie jak malowane. :) Szkoda mi ich. Niby taka kolej rzeczy, że skoro mają prawo to polują, ale jednak mi ich szkoda, bo nie mają szans w starciu z myśliwymi. Z podwórka widzę 2 ambony, a odchodząc od domu 100 metrów kolejną. :(
  • 0

#572 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 luty 2015 - 16:25

Witam Kolegów i Koleżanki po dość długiej mojej tu nieobecności. O jej powodach nie warto wspominać. Postaram się raz na jakiś czas zajrzeć do Was, ale raczej już nie tak często jak kiedyś. Widzę, że wiele się na forum zmieniło. Moim zdaniem na lepsze, chociaż na dzień dobry reprymendę dostaje Robert1983, jako że od kilku dni bezskutecznie próbuję wysłać do Niego prywatną wiadomość i co się okazuje Kolega ma chyba zapchaną skrzynkę i niestety nic z tym nie robi. :) Poza tym ale to akurat temat powinienem zamieścić w innym temacie tego forum, szkoda że limit skrzynki odbiorczej został tak bardzo okrojony.

Raz na jakiś czas zdarzało mi się Was podczytywać, więc mniej więcej wiem co się dzieje w Waszych podwórkach, jednak że najnowszych użytkowników zakładki o Hodowli drobiu zwyczajnie nie znam. Miło mi natomiast, że o mnie pamiętaliście i pamiętacie. :)

Ale do rzeczy. W podwórku u mnie właściwie bez zmian jeśli chodzi o stan zwierząt. Z rzeczy przykrych muszę wspomnieć że moja gąska, która raczej w żartach niż na serio miała stanowić zaczątek hodowli z kolegą Robertem utopiła się w wiadrze z wodą. Zwyczajnie się w nim zaklinowała i nie mogła wyjść. Jak to mówią człowiek uczy się do śmierci i głupi umiera. Nie pomyślałem, że skoro na podwórku chodząc i pijąc z tego samego wiadra nie robią sobie krzywdy, wcale tak samo nie musi być gdy gąski będą zamknięte w skojcu. Czasu się nie cofnie. Przez co na dzień dzisiejszy zostaję z czterema gąskami. Druga mega przykra wiadomość, to ciężka choroba moich kaczek z którą walczę od bardzo dawna. Niestety kolejne kuracje lekami nie przynoszą zamierzonych efektów i w najgorszym przypadku hodowla kaczek zakończy się w najbliższym czasie.

Stadko kur powiększyło się w ubiegły poniedziałek o 5 kurcząt kupionych o zgrozo od sprzedawcy objazdowego. Mam jednak ogromną nadzieję, że kurki urosną i już latem będą się niosły.
Co się tyczy Robercie obiecanych indyczych jajek to jak najbardziej z mojej strony wszystko jest wciąż aktualne. Aktualne od wczoraj właściwie bo co się okazało moje dwa indyki z 2014 roku które miały być samcami okazały się 100 % samiczkami. Myślałem już że zostanę z kompletem 7 samic bez samca, ale wczoraj serdeczni znajomi dowieźli w szeregi podwórka Ireneusza K. :) Chłopak nawet dzisiaj "zaliczył" jedną z indyczek i nic tylko czekać na jajka. Nie wiem czy będę kluł indyki, bo stado 1+7 to i tak dużo jak na mnie.

Jeszcze nie ogarniam forum, więc w załączniku tylko dwa aktualne zdjęcia. Po więcej zapraszam   http://wiejskiezycie.../wpis/9819668#w

Aniu mam do Ciebie pytanie. Widzę, że masz młode indyki. Po ile płaciłaś za pisklę? Moim zdaniem część z nich nie jest indykami staropolskimi tylko z rasy Norfolskiej i będą znacznie ciemniejsze niż te z moich zdjęć. Mam na myśli te czarne z białymi łepkami.

Pozdrawiam serdecznie.

• 0

#573 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 luty 2015 - 16:35

No dobra. Jednak ogarnąłem temat, bo jak to mówią dla chcącego nic trudnego, więc jeszcze kilka zdjęć z dzisiaj. :)

Ps. Chciałem dokonać edycji poprzedniego postu, ale okazało się to już niemożliwe, więc piszę post po sobie. :)

• 0

#574 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 luty 2015 - 17:09

Witaj Marcinie no naprawdę długo cie nie było:-( fakt wiele zmian na forum i nie tylko ale dobrze że jesteś coś tą moją skrzynka jest nie tak postaram się coś poradzić, pozdrawiam kolego idę do skrzynki zobaczyć co jest grane.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#575 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 luty 2015 - 17:54

Marcin :heart:

potem napiszę, bo teraz musze wyjść na prawie 2 godzinki, ale cieszę się, ze jesteś :heart:

• 0

#576 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 luty 2015 - 17:57

W takim razie bywaj i ahoj przygodo. :)

• 0

#577 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 luty 2015 - 18:32

Marcin miałem napisać o tej bidulce co się utopiła :-( szkoda tak ładnej i unikalnej gęsi:-(:-( miałem podobny przypadek z gąska ale małą też w garnku się utopiła mój landes ma się dobrze ale ma zapędy jak lewus:-( mam zamiar zostawić mu jedną biała gęś i może się zgraja;-)
  • 0

#578 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 luty 2015 - 18:37

Ja raczej gąsek nie będę rozmnażał. Jeśli już, to ewentualnie kupię kilka białych z wylęgarni. Miałem lęgnąć kaczki, ale w obecnej sytuacji nie widzę sensu. Mam 13 sztuk i nie mogę patrzeć na to jak wyglądają. :( Strusie jajka prześwietlałeś już?

• 0

#579 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 luty 2015 - 19:02

Nie nie ma możliwości ich przeswietlic lampą:-( tylko kamerka na podczerwień dała by radę przebić się przez tą grubą skorupę, cierpliwie czekam na koniec inkubacji mam tylko jeden problem kiedy zwiększyć wilgotność do okresu klucia, a co to , a zaraza dotknęła twoje czubate kaczki?
  • 0

#580 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 luty 2015 - 21:00

Marcin, ale piękne te Twoje indyki :heart:

ojciec moich jest cały czarny. nie miał ani na ogonie, ani na lotkach takiego pióropusza. a ile płaciłam? za 16 indycząt 1-2 dniowych zapłaciłam 150zł.

ja rozumiem, że obiecane jajka indycze są nadal aktualne dla mnie :blush:

szkoda gąski :(

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych