Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mój fotoblog.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
649 odpowiedzi w tym temacie

#241 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 sierpień 2013 - 17:25

Hahaha a mi się spodobała te fotki z głoszenia wrzuć na floga fajne są a mi najbardziej przypadła do gustu ta na ostatnim jak by była niebieska? tych kur to masz sporo piękne stado może i ja kiedyś takiego się dorobię ;-]
  • 0

#242 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 09 sierpień 2013 - 19:09

Kolor tego kogucika z ostatniej fotki jest taki "brudny" ni niebieski ni szary. Jest jeszcze kurka karzełka łapciatego w takiej samej barwie, ale przy nim wygląda jak pryszcz. Nie będę wrzucał na floga tych fotek, bo są już nie aktualne. :) Za tydzień zrobię im kolejną sesję w plenerze, bo będę miał cyfrówkę do dyspozycji.
  • 0

#243 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 sierpień 2013 - 19:27

jak by stały obok siebie to wyglądały by super;-] a kolor fajny może na żywo jest inny ale na foto jest super,ja bym wrzucił i te, jak zrobisz zdjęcia cyfrową będzie lepsza jakość
  • 0

#244 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 09 sierpień 2013 - 19:31

Mówisz i będziesz miał taką fotkę. Ale najwcześniej za tydzień. Mała kurka nie dorównuje kolegom wzrostem, ale po głowie od niej dostają. Kogucik w identycznej barwie jak ten ze zdjęcie o którym piszemy dzisiaj znalazł nowy dom.
  • 0

#245 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 sierpień 2013 - 19:35

Poczekam nie śpieszy mi się nigdzie;-] wiadomo małe bardziej zadziorne jak kury japonki to ktoś będzie miał ozdobę podwórka z takiego kogutka;-]
  • 0

#246 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 09 sierpień 2013 - 19:37

Nowi właściciele jego mieszkają 3 metry od ulicy, więc będzie go komu podziwiać. Jak 2-3 lata temu kupili ode mnie indyka, to miastowi myśleli że to paw. ;)
  • 0

#247 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 09:09

Marcinie Indyk to dobra rzecz;d
Ja pamiętam jak kiedyś takowy indyk mnie gonił a ja głupi uciekałem;d

Marcinie jak mogę ocieplić kurnik by w zimie też kurki mi nosiły?
I wtedy nie mogę je wypuszczać na powietrze?
  • 0

#248 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 12:04

Z moimi ciągłe urwanie głowy. Nie dość, że śledzą prawie każdy mój krok na podwórku, to jeszcze potrafią nieopatrznie zachachmęcić to co się trzyma w ręce, a wcale nie jest im przeznaczone. :) Do tego niektóre po raz czwarty próbują wysiadywać jajka, a część od kwietnia do teraz niesie się jeszcze.
Co do ocieplenia kurnika, to każda metoda dobra. Zrób tyle na ile pozwolą Ci finanse. Nie liczą się metody a skutek. Miesiące zimowe to czas najniższej nieśności nawet jeśli zapewnisz kurkom ekstra warunki bytowe. Muszą się kiedyś wyciszyć. To nie fabryka. :) Możesz oczywiście doświetlać część dnia kurkom i podawać w większych ilościach kupną paszę, ale nawet przy ilościach jakie zamierzasz hodować wydaje mi się to nieopłacalne.
Żeby kurki niosły się w zimie potrzebna jest ciągle temperatura na plusie i tak sobie myślę, że 5 stopni to i tak mało (ale to moje przypuszczenie). Niewielu ludzi zapewnia kurom takie warunki.
A co do wypuszczania na podwórko w zimie. To jak najbardziej można. Odgarniesz im placyk ze śniegu i niech śmigają. Ruch bardzo dobrze robi kurom, bo się nie nudzą i zima im szybciej mija. :)
  • 0

#249 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 14:34

Dzięki za wyjaśnienie pewnych kwestii;d
A co kury jedzą?:D Jakie zboże nie jedzą?

• 0

#250 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 14:39

Odradzam żyto. Wprawdzie spotkałem się z opiniami, że ludzie nim karmią drób, ale Ja tego nie praktykuję. Podawanie go w nadmiarze może się skończyć problemami w postaci biegunki choćby. Zaleca się, żeby kurczętom nie podawać go w ogóle. W późniejszym okresie może stanowić 10 % paszy, a u kur niosek około 20% Resztę zbóż skarmiam z powodzeniem. Nie zachowuję żadnych proporcji. Mieszam co mam pod ręką. Głównie pszenica, owies i jęczmień. Poza zbożem ja podaję buraki pastewne, kabaczki, cukinię, dynię, koniczynę lub lucernę, gotowane ziemniaki, makaron, ryż, kasze (trzy ostatnie jak są pod ręką). :)
  • 0

#251 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 14:41

Witaj Paweł kury jedzą kukurydzę,pszenicę,jęczmień ja daję jeszcze owies i pszenżyto oraz grykę
  • 0

#252 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 15:57

A rzepak?:D
Chyba nie zbyt prawda?
Grykę? Masz Grykę?
  • 0

#253 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 16:08

Co do oleistych to czytałem w necie że nie za bardzo na paszę dla kur a co do gryki to sieję ją drugi rok i na paszę dla drobiu jak i trzody super jest.
  • 0

#254 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 sierpień 2013 - 11:03

Witaj Marcin pytałeś się na flogu o to czy mam dwa cielaczki nie mam tylko jedną małą a co do kucyka to w plecach ma jakieś 110 cm dostaję mi do pasa plecami pozdrawiam

• 0

#255 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 12 sierpień 2013 - 11:19

Dzięki. Odczytuję wszystko czy tutaj czy tam. Nie trać czasu na pisanie dwa razy tego samego. :)
  • 0

#256 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 sierpień 2013 - 11:30

Jeszcze trochę mi go zostało;-] ten tydzień a potem do roboty
  • 0

#257 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 12 sierpień 2013 - 11:37

Ja jeszcze 3 tyg i szkoła;/
  • 0

#258 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 sierpień 2013 - 11:41

Wiesz Paweł czasem to bym się z tobą zamienił ;]
  • 0

#259 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 13 sierpień 2013 - 12:40

Robercie dlaczego zamienił?:D
Ja bym się z gospodarzem chętnie zamienił;d
  • 0

#260 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 sierpień 2013 - 12:44

Chodzi mi że czasem wolał bym chodzić do szkoły niż do pracy a kiedyś nie nawidziłem szkoły pozdrawiam
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych