Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mój fotoblog.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
649 odpowiedzi w tym temacie

#281 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 22:53

O tej godzinie słabo u mnie z kojarzeniem faktów. :) Czyli????? :)
  • 0

#282 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 22:57

Może po prostu sie jej spodobała i dlatego ja chce i juz:)
  • 0

#283 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 23:00

Nawet jeśli kurka zostaje tu gdzie jest. :)
  • 0

#284 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 23:08

No ale jakieś potomstwo może być podobne do niej bo czasami przecież sie tak zdarza
  • 0

#285 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 23:14

Kurczęta po niej na pewno będą bardzo podobne, bo do pary ma tylko całe czarne koguciki z białymi pelerynkami. Dlatego siłą rzeczy maluchy wyjdą w zmiksowanych kolorach.
  • 0

#286 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 23:15

Właśnie o to chodzi babka się napaliła na nią i już;] a potomstwo jest czasami podobne do rodziców;]
  • 0

#287 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 23:19

Genetyka. Najlepszy byłby biały kogucik do parki, ale w okolicy takich brak. ;)
  • 0

#288 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 23:22

Może coś znajdziesz jeszcze do wiosny a jak nie to będzie mix kolorów też ładne będą kurczaczki ;]
  • 0

#289 michals041

michals041

Agropol Sokołowo

• Użytkownik
  • PipPip
  • 89 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 23:23

Proponuje po raz kolejny przeniesienie postu ! Co to ma być ? Cały czas jak nie wejde tylko ciągnie się jeden głupi temat związany z kurczakami czy czym to jest ...W Tym jest więcej pisaniny niż filmu czy obrazka ...
  • 0

#290 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 23:28

A ja proponuję jak nie interesuje to nie wchodzić i nie czytać;] to nie będzie wtedy przeszkadzać nasza pisanina;] pozdrawiam
  • 0

#291 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 18 sierpień 2013 - 11:47

Napiszę to bardzo grzecznie i na tym zamierzam poprzestać. Jeśli Panie/Pani michals041 coś się Panu/Pani nie podoba a propos tego o czym toczy się dyskusja w moim wątku, to proszę złożyć skargę do władz forum i poczekać na Ich ustosunkowanie się do niej. Nie podoba mi się, że po raz drugi zwraca Pan/Pani uwagę na to o czym toczy się tutaj dyskusja. To Ja założyłem ten wątek i uważam, że dopóty dopóki mnie odpowiada jego treść, wszystko jest dobrze. Jeśli się mylę, proszę wyprowadzić mnie z błędu.
Jeśli władze uznają, że wątek ma zostać przeniesiony lub zamknięty to trudno. Poszukam sobie innego forum, bo podejście Pana/Pani, zresztą po raz wtóry zaznaczone nie podoba mi się.
Poza powyższym dodam jeszcze, że nikt Pana/Pani nie zmusza do zaglądania w ten konkretny podrozdział.
Mógłbym oczywiście co najmniej 49 razy odsyłać do mojej stronki z fotkami, jak tylko zamieszczę jakąś nową, ale pytam się po co.
I jeszcze jedno. Nie mam ani czasu ani ochoty przeszukać tego wątku dokładnie i wskazać fragmenty, które moim zdaniem mogły by stanowić w jakimś stopniu pomoc lub wskazówkę innym użytkownikom.
Pozdrawiam i proponuję złożyć na mnie skargę. Dziękuję.

• 0

#292 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 18 sierpień 2013 - 12:23

Witaj Marcinie co tam u twojego drobiu? mam do ciebie pytanko czym malowałeś ściany wapnem czy farbą i jak wygląda sprawa usuwania kurzaku co ile czasu to robisz?chodzi mi o głębokość ''podłogi''
  • 0

#293 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 18 sierpień 2013 - 12:31

Hej. Nie spotkałem się z określeniem "kurzak", ale zakładam że chodzi Tobie o zabrudzoną ściółkę. :) W kurniku i w gęsim lokum staram się sprzątać jak tylko znajdę czas i jeśli nie jest zbyt sucho na podwórku, bo wtedy płuca cierpią i to nie mało. W sumie i tak zakładam maseczkę chirurgiczną.
Ściany bieliłem wapnem do zeszłego roku. Wielu ludzi to praktykuje z pozytywnym skutkiem. Robiłbym to do teraz, ale się dowiedziałem, że nie mniejszą skuteczność można uzyskać rozpylając w powietrzu i po ścianach pomieszczeń środek odkażający - choćby VIRKON. Środek bezpieczny, bo odkaża się nim jedzenie i wodę, którą spożywają ludzie. Z 6 razy rozpylałem go w tym roku w pomieszczeniach zajmowanych przez kurczęta. Po kilka razy w lokum dorosłych grzebiących i gęsim. Można nim spryskiwać ściany nawet w obecności drobiu, bez szkody dla nich.
  • 0

#294 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 18 sierpień 2013 - 12:48

Mi chodziło że takie ładne czyste białe ściany ja wapnem maluje kojce koni i świń jak obornik wyrzucę,u nas na kurzy pomiot tak się mówi jak się w końcu wezmę za ten mój kurnik to będę musiał tam ściany pomalować bo teraz są pustaki na wierzchu a ściółka głęboka,na targu handlarz miał pistolet którym można malować wapnem ale jaki efekt końcowy nie wiem ja malowałem pędzlem to tak sobie to wygląda a o tym virkon ie czytałem że to dobry środek odkażający pozdrawiam
  • 0

#295 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 18 sierpień 2013 - 12:53

Zapomniałem dodać, że pryskam takim ręcznym opryskiwaczem, który wykorzystuję do zwalczania chwastów. Sprawdza się. A bieliłem też zawsze pędzelkiem, ewentualnie jakąś miotełką i efekt był. Może jeszcze i w tym roku się skuszę. :)
Moje kurczaki i teraz i wcześniej (fotki z floga) zajmowały i zajmują murowane pomieszczenia. Tak dla ich bezpieczeństwa. Ten skojec w którym prezentują się na fotkach nie był bielony tylko pryskany VIRKONEM. Pomieszczenia zajmowane przez resztę drobiu mam wybielone, a to do niedawna zajmowane przez kurczaki jest nowo stawiane kilka lat temu i jeszcze nie zdążyły go zabrudzić. :)
VIRKON kupowałem przez allegro (najwyżej dostanę po głowie za odnoszenie się do innych stron). Z przesyłką wyniósł mnie chyba nie całe 30 zł i na drugi dzień miałem go w domu. Jest dość wydajny, bo możesz sobie określić w odniesieniu do zanieczyszczenia ścian i podłóg, w jakim stężeniu go rozrobić.
  • 0

#296 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 18 sierpień 2013 - 13:25

Też będę musiał tak zrobić wybielić i opryskać też taki mały opryskiwacz mam mój kurnik to nie jest stary budynek ale tam były krowy i byki kiedyś a teraz to mój kurnik ma 36m2 i wysokość 3,5m ale trochę ciasny się robi kury to niby na grzędach siedzą ale tych kaczek jest cała podłoga w końcu to tylko do zimy będą się tak ściskać;] nie martw się to nie inne forum to nic ci nie grozi,ja a z resztą i inni dodają linki to jakoś można
  • 0

#297 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 24 sierpień 2013 - 20:13

Witaj Marcinie;] ja względem tych indyków skąd taką rasę wytrzasnąć ja widziałem takie niebieskie i czerwone na targu były też czarne powiedzmy takie jak twoje, ale jakie rasy to były to pojęcia nie mam?pozdrawiam
  • 0

#298 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 25 sierpień 2013 - 07:10

Pytasz o indyki z moich fotek? To najpospolitsze odmiany i przy tym najłatwiej dostępne. Jeśli poczekasz do wiosny kolejnego roku i mi przypomnisz, bo czasami mam sklerozę, to jeśli będziesz chciał postaram się wysłać Ci kilka jajek od tych moich. Ale z góry ostrzegam, że w tym roku nie prowadziłem lęgów z mojego stada, bo indor jest mocno spokrewniony z indyczkami. Szukam samca w celu wymiany krwi w stadzie i póki co bez pozytywnych rezultatów. Dlatego sobie w przyszłym roku też nie planuję inkubować jajek po nich. Bliskie pokrewieństwo stada może w dużym stopniu wpłynąć na występowanie szeregu wad genetycznych u młodych. Nie jest to regułą, ale może mieć miejsce.
Gdybym Ja miał wybór i możliwość to zakupiłbym właśnie indyki w barwach o jakich wspomniałeś. Osobniki tych odmian rosną większe i są rzadziej spotykane. Choć z tą rzadkością to też już różnie, bo od kilku dobrych lat w Polsce kupić można praktycznie każdą odmianę drobiu i ptaków egzotycznych. Wystarczy wiedzieć gdzie szukać. Mam nawet namiary na placówkę, która jest w stanie sprowadzić do kraju każdego ptaka, którego handel nie jest zabroniony prawem.
  • 0

#299 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 25 sierpień 2013 - 11:39

Marcinie a jakiego samca szukasz? U mnie na wsi jest dużo Indorów i mogę porozglądać się;d
  • 0

#300 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 sierpień 2013 - 12:07

Witaj Marcinie ja szukam indyków głównie do ozdoby,te twoje mi się podobają bo w odpowiednim świetle mienią się pięknymi barwami widziałem kiedyś takie o których pisałem i do tej pory żałuję że nie kupiłem pozdrawiam;]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych