Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mój fotoblog.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
649 odpowiedzi w tym temacie

#321 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 26 sierpień 2013 - 19:56

Marcin mój sposób byłby tańszy na pewno;d
  • 0

#322 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 26 sierpień 2013 - 20:11

Dałem niecałe 50 zł a tam gdzie byłem to nowa weterynaria jest i jak byłem to właśnie jakiegoś psiaka operowali:) ale tak to całkiem całkiem w środku bo tam co kiedyś była lecznica to szkoda gadać chodź raz tam byłem jak byłem mały i koń zachorował ale to z ojcem
  • 0

#323 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 26 sierpień 2013 - 20:17

Myślę, że nie jest źle. Jeśli zadziała, kurki na pewno się zrewanżują. :)
  • 0

#324 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 26 sierpień 2013 - 20:18

Pożyjemy zobaczymy mam nadziej że środki będą skuteczne
  • 0

#325 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 07:00

Witam i jak Sławek twoje kurczaki lekarstwo pomogło?;]
Marcin kiedy nowe fotki na flogu ?pozdrawiam ;]
  • 0

#326 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 07:05

Fotki najwcześniej w niedzielę, bo będę miał w weekend lepszy aparat w domu. Stadko będzie już okrojone, bo w sobotę planuję wybić koguciki. Ostatnio nie miałem czasu się zajmować sesją fotograficzną, choć modelki same się pchały przed kamerę. :) Cztery dni kopałem ziemniaki - 26 rządków - około 150 metrów jeden rządek. :)
  • 0

#327 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 07:19

I dużo tych ziemniaków ci się urodziło ten rok nie jest najlepszy jeśli chodzi o urodzaj ziemniaków
  • 0

#328 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 07:25

Sypałem w worki, ale takie jakie miałem pod ręką i nie pełne, żeby łatwiej było przenosić i zawiązywać, a później część na wóz, a część na skrzynkę. Reszta stoi pod dachem i czeka na rozsypanie. Pod dachem mam 35 w różnym stopniu zapełnionych worków. Na wozie jakieś 10 i w skrzynce kolejnych 6. Wagowo nie wiem jak to się rozkłada, ale mojej rodzinie wystarczy. Można by było nawet część sprzedać, ale mam dobrą piwnicę do przechowywania ziemniaków - leżą na podwyższeniu, tak że mimo że co roku ją zalewa - tak jak zresztą u okolicznych mieszkańców - to im nic nie grozi, dlatego zostają wszystkie. Mam gdzie je zmieścić, a najwyżej na wiosnę rozkroję te większe i wsadzę takie, zamiast wyjmować kasę z portfela na sadzeniaki. :)
Moje ziemniaki do największych nie należały, bo strasznie przywalił je jeden rodzaj zielska - tzw. dzikie proso jeśli dobrze pamiętam nazwę. Były pryskane, ale oprysk tego hu*****a nie tknął. Do tego nie sypałem ich nawozem, więc urodziły tyle ile mogły, tak żeby były jak najzdrowsze. Dzięki temu mógłbym sprzedać spokojnie na pniu. Od paru lat tak uprawiam i zawsze mam najwięcej chętnych. W okolicy różnie z tym obrodzeniem. Zależy od ziemi i od tego czy nawożone czy nie.
Tych malutkich nie zbierałem w ogóle, bo tyle co kurczakom to zawsze więcej ugotuję w ziemniakach na obiad, a spalać dodatkowo drewno, przy takiej jego cenie, w ogóle się nie kalkuluje. Na te z pola małe byli by chętni, ale do pomocy nie było nikogo, więc niech sobie gniją na zdrowie dla ziemi. :)
  • 0

#329 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 07:30

to masz ładne skoro nasionek nie masz ja dawno nie sadziłem ziemniaków to nie orientuje się ile na wagę ale jeśli jesteś zadowolony z e zbiorów to pewnie sporo;] zresztą kaczki też zjedzą jak im ugotójesz;]
  • 0

#330 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 11:45

Witam kurczaki ok (prócz jednego co kojtnoł) a pozostałe 3 brykają fruwają itd:) nawet kończę im robić wybieg żeby miały więcej miejsca bo klatka jest trochę za mała (tak mi sie wydaje) dach już jest i słupki narożne też:) tylko jeszcze siatkę kupić tylko nie wiem jaką czy metalową czy plastikową bo jako że jest to na podwórku to myślałem o plastikowej bo myślę że fajnie będzie wyglądać no ale jeszcze zobaczę, poza tym potrzeba mi raptem 10m bo jeden bok to ściana więc akurat rolka by starczyła:)
Pozdrawiam
  • 0

#331 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 20:45

Witam to dobrze że z kurczakami ok;] oprucz tego jednego pechowca;[,to widzę że dbasz o te swoje kurczęta mała wolierka prawi ci wyjdzie;]siatka plastikowa może być ja mam juz kilka lat taką i nic z nią się nie dzieje.pozdrawiam;]
  • 0

#332 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 21:10

Robię ją dlatego żeby nie trzymać ich z resztą bo na razie mają sie dobrze ale nigdy nie wiadomo więc wolałbym żeby nie pozarażały jakimś ustrojstwem reszty stada dlatego będą siedziały osobno:) tyle złego w tym wszystkim że reszta stadka sie trochę gniecie bo nie mam za bardzo czasu im powiększyć a betony już dawno zaschły:(
  • 0

#333 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 21:20

ale taka wolierka przyda się i na drugi rok na młode kaczek kur czy czegoś innego ogólnie fajna sprawa taka izolatka,masz rację je osobno trzymasz tak jak mówisz nie zarażą innych zwierząt,a to ogrodzenie może jeszcze zrobisz;]pozdrawiam
  • 0

#334 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 21:30

Jakoś czas jakiś znajdę choć teraz to nie za bardzo bo ciągle na giełdzie a po niedzieli jeszcze sianie bo 20ty w drodze potem jeszcze jabłka i pory:) ale + jest taki że wiem ile siatka w zielonej osłonie bo w poniedziałek sie pytałem i jedna 80 a druga 130 tyle że jeszcze nawet nie zmierzyłem ile mi potrzeba:( ale wszystko w swoim czasie:)
  • 0

#335 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 wrzesień 2013 - 07:03

Witam to u ciebie siatka tańsza u mnie po 136zł ale podrożała nie ma co kupować cienkiej, lepsza będzie ta za 130, dłużej pobędzie wiem ja też muszę siać ale nie mam się co spieszyć po 20 zacznę a na zimę mam nie za dużo więc długo mi nie zejdzie pozdrawiam;]
  • 0

#336 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 wrzesień 2013 - 17:34

Witam też myślałem o tej grubszej poza tym jest wyższa a co do siewu no to ja w jeden dzień sie uwinę bo to raptem 2 ha:)
Pozdrawiam
  • 0

#337 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 14 wrzesień 2013 - 10:45

Marcinie. Jak tam u ciebie z pogodą? I jak tam maleństwa się trzymają?
Pozdrawiam
  • 0

#338 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 15 wrzesień 2013 - 12:23

Najnowsze fotki z mojego podwórka pod poniższym adresem.

*wiejskiezycie .flog .pl /wpis/7706674/

W stadzie ubyło 12 sztuk.
  • 0

#339 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 wrzesień 2013 - 12:34

Marcin ty rzeźniku:) od razu widać w stadzie kokoszki
Pozdrawiam
  • 0