Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mój fotoblog.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
649 odpowiedzi w tym temacie

#81 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 22 lipiec 2013 - 23:24

Nie mam pojęcia jak to jest, ale on wygląda jak kura tylko grzebień i dzwonki ma większe no i cały czas siedzi na którejś kurze oraz drugi kogut z nim ma spięcia różne, więc nie wiem jak to jest :). Pozdrawiam :)
  • 0

#82 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 23 lipiec 2013 - 07:22

Siema. Mam nadzieję, że nie popełnię błędu wklejając link do innego forum, bo jest ono jak zauważyłem powiązane z tym na którym się udzielamy. W sumie to nawet odsyła do tego, więc chyba coś je ze sobą łączy.

http://www.hodowle.e...ropatwiana.html

Na dwóch fotkach zaprezentowano kogucika i kurkę, a poniżej jakiś filmik, którego nie oglądałem, ale może wszystko wyjaśni. :)

Poniżej zamieszczam jeszcze jeden link. Tutaj raczej jestem pewien, że nie łamię regulaminu, bo fotki pochodzą ze strony Stacji Zasobów Genetycznych z Dworzysk. :)

*bioroznorodnosc .izoo.krakow .pl/drob/kury /charakterystyka _ras/z_11_zk

• 0

#83 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 lipiec 2013 - 20:01

Witam dokładnie jak moje Wojtek tak właśnie wyglądają zielononóżki może u ciebie kura zajęła miejsce i obowiązki koguta ;-]
  • 0

#84 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 07:04

Niestety czasami w kurzych stadkach występuje coś w rodzaju "kurzeja". Nie wiem czy tak to się fachowo nazywa, ale spotkałem się z taką właśnie nazwą. Osobnik ten nie jest jednoznacznie kogucikiem ani kurką. Skacze po kurkach, jednak z wyglądu bardziej przypomina kurkę niż kogucika. Co nie oznacza, że u Ciebie Wojtku musi to wystąpić. :)
Robercie dziękuję za miły komentarz. Dzisiaj wszystko mi rano nawiało na łąkę, chociaż w planach nie było ich wypuszczania bo w nocy padało i wolałem, żeby przesiedziały w skojcu. Niestety na najbliższe dni, a właściwie do końca tygodnia nie przewidują u mnie poprawy pogody. Z czego się niezmiernie cieszę. :(
  • 0

#85 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 09:31

Ja tam nie wiem jest tak jak pisze, bo przecież widzę co ten kogut/kura robi. I tak czeka go rosół tyle że skubaniec jakiś lżejszy od tych zielononóżek innych jest i szkoda go zabijać jeszcze. Pozdrawiam :)
  • 0

#86 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 10:04

Jeśli nie inkubujesz jajek od Twoich zielononóżek, to w sumie wszystko jedno co po kurkach skacze. :)
  • 0

#87 Polaro

Polaro

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 64 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 12:39

A ja mam pytanie : czy zielononóżki znoszą zielone jajka czy jakaś inna rasa?
  • 0

#88 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 14:34

Zielononóżka znosi kremowe jajka, bardziej podłużne od innych ras. Jajka koloru zielono-niebieskiego, a raczej turkusowego znosi kura wielkanocna opisana przez Magellana i później przywieziona z Ameryki. Nazwa kura wielkanocna odnosi się do kilku ras znoszących turkusowe jajka. Mogę się mylić ale jedna z ras nazywa się chyba ameraucana. Co najmniej trzydzieści lat temu przeczytałem informację, że odtworzono rasę tych kur znoszących turkusowe jajka które były hodowane przez Indian w Ameryce przedkolumbijskiej i chyba chodziło, sądząc po nazwie rasy o ameraucanę. Pozdrawiam!
  • 0

#89 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 17:00

Zgadzam się z moim przedmówcą. Jaja o zielonej, turkusowej, aż do niebieskiej barwie skorupki znoszą kurki rasy Araukana. Występują one w dwóch odmianach: ogoniastej i bezogoniastej - podobne pod względem wyglądu ogonka do kurek rasy Kochin. Dość popularne ostatnio są również jajeczka ze skorupką w barwie mocnego brązu, które znoszą kurki Maransy. :)
  • 0

#90 Polaro

Polaro

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 64 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 19:22

Bo ja właśnie nabyłem takich jajek i podłożyłem pod kure i mi się wykluło 17 . Słyszałem że te jajka mają mały poziom cholesterolu.
  • 0

#91 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 19:28

Szczerze powiedziawszy opinie o tym są podzielone. Bardziej skłaniam się ku temu, że od kurek rasy Zielononóżka Kuropatwiana uzyskuje się jajka o obniżonej zawartości cholesterolu, choć nie twierdzę, że u Araukan nie może być podobnie. :) Cecha nieśności jajek o zielonym (niebieskim) zabarwieniu skorupki jest przekazywana również jeśli nie mamy do czynienia z czysto rasowymi przedstawicielami kur. Jeśli masz w stadzie zwykłe kurki nioski i kogucika tej rasy, to potomstwo z takiego zestawienia bez problemu powinno znosić jajeczka w oczekiwanym pisankowym kolorze. Podobny rezultat uzyskamy z zestawienia przeciwnego :)
Ps. Gratuluję wylęgu. ;)
  • 0

#92 Polaro

Polaro

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 64 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 19:43

Dzięki, dzięki , prócz tych 17 kurcząt mam jeszcze 11 bo mi 2 kury siedziały, a kura i kogucik jest zwyczajnej rasy .
  • 0

#93 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 19:48

W takim razie gratuluję również wcześniejszego wylęgu. Niech się maluchy zdrowo odchowają i będzie pokaźna gromadka na przyszły rok. ;)
  • 0

#94 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 21:35

Witam kolego Polaro wstaw zdjęcia na forum tych maluchów pozdrawiam
  • 0

#95 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 21:47

Robert ma rację z chęciom zobaczymy. Ja swoje kurki też mogę wstawić?:D
  • 0

#96 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 25 lipiec 2013 - 07:30

Po co się w ogóle zastanawiasz. :) Wstawiaj od razu. Jeszcze nie spojrzałem w galerię. Może już tam są. :)
  • 0

#97 Polaro

Polaro

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 64 postów

Napisano 25 lipiec 2013 - 09:33

Teraz aktualnie jestem po za domem i zbytnio nie mam czasu , jednak jak tylko wróce to postaram się wrzucić kilka zdjęć tych kurczaków . Pozdrawiam .
Ps. Mogę dorzucić zdjęcie 3 tygodniowych kotków , jako rekompensatę .
  • 0

#98 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 25 lipiec 2013 - 09:59

Wrzucaj co uznasz za stosowne. Mieszkasz na wsi, masz prawo. :) :)
  • 0

#99 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 25 lipiec 2013 - 11:26

Dokładnie tak jak piszesz Marcinie. Ci ze Wsi rządzą;d
  • 0

#100 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P