Adams Posted July 10, 2013 Report Posted July 10, 2013 Witam!Mój tato planuje wybudowania małego kanału do napraw samochodu i maszyn rolniczych. Problem jest jakie mają być wymiary a szczególnie jaka wysokość. Może macie jakiś ciekawe propozycje na kanał jak tak to się nimi podzielcie Quote
pawelxy1 Posted July 10, 2013 Report Posted July 10, 2013 Wysokość to zależy od wzrostu chłopa;dNie może być wyższy( w tej opcji głębszy ) od ciebie bo nie bd dosięgał musi być taki że cały wejdziesz alenie bd męczył się z dotykaniem maszyny;d Quote
VoYtek8 Posted July 10, 2013 Report Posted July 10, 2013 Szerokość zrób taką żeby wjechac tam nawęższą maszyną jaką masz, a kanał kop na jakieś 1.30-1.60m w głąb. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted July 10, 2013 Report Posted July 10, 2013 Wojtek mój kumpel ma kanał 1.5 metrowy wgłąb i musi powiększyć bo cierpnie.Więc lepiej głebszy Quote
Adams Posted July 11, 2013 Author Report Posted July 11, 2013 Kanał będzie 1.70 m. A szerokość to jeszcze do zastanowienia. A może macie jakieś ciekawe rozwiązania związane z kanałem ? Quote
VoYtek8 Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 Co dla Ciebie oznaczają takie ciekawe rozwiązania??? Ja mogę Ci doradzić tyle żebyś sobie w nim na wyskości rąk zrobił jakies miejsce na klucze i inne narzędzia żeby przy naprawie nie schylać się po wszystko na ziemię i kanału nie zalewaj betonem, ani nie muruj cegła albo pustakiem tylko bloczkiem takim jak na fundamenty się muruje. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 12, 2013 Report Posted July 12, 2013 Można by jeszcze zrobić oświetlenie w kanale ta półka o której pisze VoYtek8 to dobry pomysł,i można by zrobić szyny na wózek z lewarkiem hydraulicznym a najpierw sprawdz czy woda ci nie będzie nachodzić u mnie w okolicy nie jeden zasypywał kanał. Quote
Tofik Posted July 13, 2013 Report Posted July 13, 2013 Glebokosc kanalu zalerzy od chlopa jaki w nim bedzie siedzial przy wysokosci jakies 190cm powinno byc jakies 170cm a szerokosc to jakies 100-120cm(ale przy szerokosci nalezy uwzglednic czym bedzie obmurowany cegla czy pustakiem bo np. wykopie na 1m obmuruje pustakiem to wyjdzie mu jakies 80cm a to troche malo) co do swiatla i tych polek co piszecie pw. to zawsze moze je zrobic jak bedzie go obmurowywal ale cos takiego musi byc a napewno swiatlo i jakies gniazdko bo zawsze moze sie przydac bo z przedluzkami to ruznie bywa:)Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted October 23, 2013 Report Posted October 23, 2013 Ja przy wzroście 186 cm mam kanał o głębokości 180cm na jednej połowie a 140 cm na drugiej. To akurat jest dość nietypowe rozwiązanie ale jest tak dlatego że kanał był budowany z myślą nie tylko o osobówce ale także o samochodzie ciężarowym, a przy głębokości 180 cm pod auto osobowe, nie sięgną bym do auta ciężarowego:) Szerokość mojego kanału to 95 cm Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted October 24, 2013 Report Posted October 24, 2013 @robert983 dobrze pisze o tej wodzie w kanale. wiem z doświadczenia że jeżeli już się pokaże to nie tak łatwo się odizolować. Quote
dyziek Posted December 30, 2013 Report Posted December 30, 2013 Wymierz kanał tak, że jak będziesz w nim stał to z niego będzie wystawała tylko Twoja głowa. Do tego 5-7cm na izolację, lekkie zbrojenie oraz oczywiście posadzkę betonową. W swoim zrobiłem że między jednym a drugim końcem mam 3 cm różnicy na 2,5 metra długości (krótki kanał) w razie jak stanie woda żeby ją wybrać z jegego końca. Quote
Recommended Posts