Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mój tato planuje wybudowania małego kanału do napraw samochodu i maszyn rolniczych. Problem jest jakie mają być wymiary a szczególnie jaka wysokość. Może macie jakiś ciekawe propozycje na kanał jak tak to się nimi podzielcie :P

Posted

Wysokość to zależy od wzrostu chłopa;d

Nie może być wyższy( w tej opcji głębszy ) od ciebie bo nie bd dosięgał musi być taki że cały wejdziesz ale

nie bd męczył się z dotykaniem maszyny;d

Posted
Co dla Ciebie oznaczają takie ciekawe rozwiązania??? Ja mogę Ci doradzić tyle żebyś sobie w nim na wyskości rąk zrobił jakies miejsce na klucze i inne narzędzia żeby przy naprawie nie schylać się po wszystko na ziemię i kanału nie zalewaj betonem, ani nie muruj cegła albo pustakiem tylko bloczkiem takim jak na fundamenty się muruje. Pozdrawiam :)
Posted
Można by jeszcze zrobić oświetlenie w kanale ta półka o której pisze VoYtek8 to dobry pomysł,i można by zrobić szyny na wózek z lewarkiem hydraulicznym a najpierw sprawdz czy woda ci nie będzie nachodzić u mnie w okolicy nie jeden zasypywał kanał.
Posted

Glebokosc kanalu zalerzy od chlopa jaki w nim bedzie siedzial przy wysokosci jakies 190cm powinno byc jakies 170cm a szerokosc to jakies 100-120cm(ale przy szerokosci nalezy uwzglednic czym bedzie obmurowany cegla czy pustakiem bo np. wykopie na 1m obmuruje pustakiem to wyjdzie mu jakies 80cm a to troche malo) co do swiatla i tych polek co piszecie pw. to zawsze moze je zrobic jak bedzie go obmurowywal ale cos takiego musi byc a napewno swiatlo i jakies gniazdko bo zawsze moze sie przydac bo z przedluzkami to ruznie bywa:)

Pozdrawiam

• 3 months later...
Posted
Ja przy wzroście 186 cm mam kanał o głębokości 180cm na jednej połowie a 140 cm na drugiej. To akurat jest dość nietypowe rozwiązanie ale jest tak dlatego że kanał był budowany z myślą nie tylko o osobówce ale także o samochodzie ciężarowym, a przy głębokości 180 cm pod auto osobowe, nie sięgną bym do auta ciężarowego:) Szerokość mojego kanału to 95 cm :) Pozdrawiam :)
  • 2 months later...
Posted
Wymierz kanał tak, że jak będziesz w nim stał to z niego będzie wystawała tylko Twoja głowa. Do tego 5-7cm na izolację, lekkie zbrojenie oraz oczywiście posadzkę betonową. W swoim zrobiłem że między jednym a drugim końcem mam 3 cm różnicy na 2,5 metra długości (krótki kanał) w razie jak stanie woda żeby ją wybrać z jegego końca.