marek100 Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 czy żeby sprzedawa na targu warzywa to trzeba miec działalnośc gospodarczą i płacic zus Quote
wiejskieżycie Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 Nie wiem czy moja odpowiedź coś Ci pomoże, ale na przykład obok mnie w okolicznym miasteczku ludzie rozstawiają się co ranek z warzywami, owocami, kwiatami, sadzonkami - zależy od pory roku i o ile wiem jedyny koszt jaki wówczas ponoszą to opłata targowa. Ci ludzie niejednokrotnie nie są rolnikami. Po prostu sprzedają nadwyżki pracy własnych rąk. W zeszłym roku koszt takiej opłaty targowej licząc za dzień wynosił bodajże 4-5 zł, więc w sumie niewiele. Quote
marek100 Posted July 11, 2013 Author Report Posted July 11, 2013 ale nie trzeba nigdzie rejestrowac Quote
Tofik Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 Jezeli jestes rolnikiem to mozesz sprzedawac bez problemu roznego rodzaju owoce i warzywa oczywiscie wyprodukowane w polsce bo np. zeby sprzedawac cytrusy to trzeba miec juz zarejestrowana dzialalnoscPozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 tofikarius a jak mam np pomidory, ogórki, czosnek to bez niczego można sprzedawać?;d Quote
Tofik Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 Oczywiscie nawet jak nie masz ziemi na siebie bo zawsze mozesz powiedziec ze to twojego ojca i nie bedzie problemu.Sam kiedys mialem taka sytuacje (mialem wtedy jakies 16lat) nie bylo problemutak ze smialo mozna handlowacPozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 Jeśli jesteś rolnikiem to płacisz KRUS, a nie ZUS... Ale w tym przypadku możesz handlować tym swoim warzywem beż żadnego rejestrowania się i zbędnych opłat. Pozdrawiam Quote
ZbyszekW8 Posted July 12, 2013 Report Posted July 12, 2013 No dokładnie nic nie potrzebujesz. Tak na marginesie to ogólnie gdyby od tego odciagac jeszcze podatek to pewnie niewiele by zostało z zystku Quote
Recommended Posts