marek100 Posted July 12, 2013 Report Posted July 12, 2013 co myślicie o hdowli 500kur i otwarciu własnej pakowni jaj. czy lepsze jest hodowla królików i otwarcie ubojni królików co lepsze piście i jakie są wymogi. Quote
VoYtek8 Posted July 12, 2013 Report Posted July 12, 2013 Weź się w końcu na coś zdecyduj, Ty codziennie masz inny pomysł na biznes, a i tak nic z tego nigdy nie wychodzi... Quote
simson54 Posted July 12, 2013 Report Posted July 12, 2013 ja np wolał bym króliki miałem ich kiedyś 150 ale wszystko mi wyzdychało bo tak potężny pomór przyszedł że wyrzucałem po kilka dziennie króliki to są fajne zwierzaki lubiłem się nimi zajmować ale trzeba uważać żeby nie przedobrzyć jak dajesz im jeść itd. handlowałem królikami na targowisku czasami przynosiło to dobry zysk a czasami nie było kupców na zabijanie nie trzymałem bo nikt w domu nie jadł mięsa z królika czasem zostawiałem i robiło się pasztet z królika bardzo dobry polecam a tak zawsze się komuś na wsi opchnęło albo jakiś konkretny klient przyjechał i brał 10 albo więcej sztuk . teraz znów chciałbym zacząć swoją hodowle od nowa bo bardzo ciągnie mnie do tego. Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted July 12, 2013 Report Posted July 12, 2013 Zgadzam się z przedmówcą a propos hodowli królików. Obowiązkowo trzeba przestrzegać terminów szczepień od podstawowych chorób przenoszonych przez choćby komary, bo raz się ominie termin i całe stado można stracić. Co do paszy to oczywiście trzeba uważam, tak jak w przypadku innych zwierząt, ale to chyba nie nowość że jeśli coś się hoduje to się o to troszczy. Wystarczy znać podstawy żywienia i do przodu. Czy kury czy króliki to już tylko zależy od tego jaki masz rynek zbytu. Powinieneś zrobić badanie rynku, ale i tak nikt nie da Ci zapewnienia, że jeśli przebadasz grupę losowo wybraną, to w momencie sprzedaży trafisz na takie same osoby o tych samych upodobaniach. Ryzyk fizyk. W dzisiejszych czasach niczego nie można być pewnym. Jeśli chodzi o kury, to na przykład Ja w tej chwili mogę wiejskie - nie piszę że w 100 procentach ekologiczne - jajka sprzedawać po cenie 1 zł za sztukę niezależnie od wielkości jajeczka. Oczywiście rozmawiamy o jajkach kurek niosek, bo w przypadku ras ozdobnych cena oczywiście jest wyższa, ale nimi się nie zajmujemy, bo przyjmuję że na myśli masz kury nioski. Gdybyś zdecydował się na kury należało by zastanowić się nad rasą, a tym samym nad jej nieśnością. Najpowszechniej dostępnymi kurkami są osobniki ras Rossa z odpowiednią cyfrą przy nazwie i Messa, choć najlepszymi nioskami są Leghorny. Jeśli jednak zależy Ci na nieco wyższej cenie to najlepiej zaopatrzyć się w kurki zielononóżki, bo z tego co wiem cena jajek od kur tej rasy waha się w granicach 1,50 zł za sztukę. Jednak tutaj pojawia się problem tego typu, że należało by okazywać kupującym jakiś certyfikat, jako że jajka pochodzą konkretnie od tej rasy, bo skoro ktoś ma płacić tyle za jajko to najprędzej będzie chciał wiedzieć czy nie kupuje kota w worku. Musisz zrobić sobie kalkulację przychodów i kosztów. Obliczyć ile paszy będziesz potrzebował na ile sztuk zwierząt, jakie ilości mięsa/jaj jesteś w stanie wyprodukować rocznie i na jaką ich ilość znajdziesz zbyt wśród okolicznych mieszkańców. Piszę okolicznych, bo liczba kur 500 sztuk nie zakrawa raczej o chęci sprzedaży jajek na dalsze odległości poza rynkiem lokalnym. Musisz też zwrócić uwagę na sezonowość produkcji, na programy świetlne w przypadku chowu kur (odpowiednie wykorzystanie światła pozwala na uzyskiwanie wyższej nieśności drobiu), na typ chowu jaki zamierzasz prowadzić (klatkowy, ściółkowy, wolno - wybiegowy) i na to że bez odpowiedniego zaplecza gospodarskiego w postaci choćby odpowiednich budynków niewiele zdziałasz. Czynników jest wiele. Zanim podejmiesz decyzję przeanalizuj wszystkie. Ja na pewno jakiś pominąłem w swojej wypowiedzi. Quote
damianus87 Posted July 12, 2013 Report Posted July 12, 2013 męczące sa juz te Twoje coraz to nowe nic nie wnoszące posty . . . Quote
marek100 Posted July 12, 2013 Author Report Posted July 12, 2013 a czy tom hodolę kur muszę zarejestrowac Quote
gruber99 Posted July 13, 2013 Report Posted July 13, 2013 Jeśli masz mało kur to nie trzeba rejestrować, jesli będziesz sprzedawał jajka do jakiś firm to już pasowało by żebyś miał zarejestrowane, jesli po ludziach to kogo to obchodzi czy masz to zarejestrowane czy nie Quote
marek100 Posted July 13, 2013 Author Report Posted July 13, 2013 ale przy 500 kurach trzeba rejestrowac Quote
Tofik Posted July 13, 2013 Report Posted July 13, 2013 500 szt to mala ferma wiec tak:)Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted July 13, 2013 Report Posted July 13, 2013 Marku proponuję odnieść się do jednego z wątków już wcześniej poruszanych na tym forum. Tematyka podobna nieco do Twojego pytania, więc poczytaj sobie i może coś Cię z tego wątku zainteresuje. Załączam link: http://www.rolnik-forum.pl/Thread-hodowla-kur-sprzedaz-jajek Temat poruszony w zeszłym roku, ale pewne rzeczy jak tak naprędce przejrzałem wątek są raczej aktualne. Miłej lektury. Quote
marek100 Posted July 17, 2013 Author Report Posted July 17, 2013 chyba wybiore chów królików zgłoszę hodowle królików i bende jeżdził po targach i sprzedawał króliki na dużą skale. Quote
xmichaelx Posted July 18, 2013 Report Posted July 18, 2013 Tak na przyszłość to przeglądnij forum w poszukiwaniu jakichś dobrych pomysłów, ewentualnie otwórz jeden temat, w którym będziesz pytał o pomysły na własny biznes rolniczy. Robienie kilkunastu tematów to nie jest dobry pomysł i jak widzisz denerwuje innych użytkowników. Quote
Agroservice_pl Posted August 1, 2013 Report Posted August 1, 2013 W kwestii hodowli zwierząt,to przede wszystkim najpierw musisz określić i zdecydować się na jeden pomysł,obliczyć koszty i zastanowić się jak to bezie wyglądać od tej kwestii formalnej,to bardzo istotna sprawa. W tym przypadku zamiast kur wolałbym jednak króliki,to wychodzi z prostego rachunku. Quote
Recommended Posts