091kondzio Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 Witam.Jestem tu nowy na forum więc prosze o wyrozumiałość A więc tak, posiadam małą "ferme" królików no i mam posadzone trochę zboża na moim ogródku. Posiadam również stary silnik stacjonarny tak zwany "es" i chciałbym dorobić do niego młocarnie napędzaną na pasdoczepiony do silnika. I moje pytanie jest następujące... Czy możecie mi wyjaśnić wszystko jak zrobić ów maszyne ?? CHodzi mi o to żebyście mi np.wyjaśnili jak to wszystko działa i jak to mogę zrobić.Proszę o pomoc. Quote
Robert ;-) Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 Ja powiem ci tak lepiej kup maszynę szerokomłotną lub warmiankę[wiejkę] za 1000 zł,es ci to pociągnie. Quote
091kondzio Posted July 13, 2013 Author Posted July 13, 2013 Hmm.. ciekawy pomysł, ale jest jedno "ale" brak dużych funduszy Więc chaciałbym sam takie coś zrobić (mam juz stelarz zrobiony z profili) Quote
Robert ;-) Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 no nie wiem czy cię taniej wyniesie musisz zrobić klepisko bęben młócący[chyba że na złomie kupisz i skrócisz,tokarz też swoje wezmie],jakieś osłony to takie proste nie jest, widziałem kiedyś u jednego gościa maszynę małą co snopki puszczało się kłosami do przodu była małych rozmiarów i była by dla ciebie dobra nie pamiętam jak to się nazywa, była by tańsza niż te dwie co ci napisałem,ale próbuj sam jestem ciekaw co ci wyjdzie pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 Nie baw się w to bo znalezienie odpowiedniego towaru do takiej maszyny zajmie Ci dużo czasu i wydasz spore pieniądze, o pracy której na to poświęcisz to nawet nie wspominam. Jak sam coś takiego zrobisz to nigdy nie masz gwarancji że to będzie działało przez długi czas. Lepiej kup coś gotowego i nie masz problemu. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 sam buduję rębak do gałęzi stanąłem na etapie kuł do których mocowane będą noże muszą być dość mocne żeby mnie nie uszkodziło w czasie pracy;-[ więc każdy [wynalazek] trzeba przemyśleć,ale niech próbuje,pozdro Quote
VoYtek8 Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 Rębak zrobisz bez problemu, sam widziałem jak kolega jakieś 5 lat temu miał samoróbkę, tyle że to nie była pewna konstrukcja i właśnie też się bał że zrobi sobie krzywdę, więc sprzedał go za 900zł, dołożył kolejne 900zł i kupił sobie normalny produkowany seryjnie . Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 14, 2013 Posted July 14, 2013 Witam to nie temat o rębaku ale za 1800 nie kupisz firmowego taki kosztuje około 3500 do 4000zł.co do mojego to dokończyłbym bym ten temat ale brak czasu nie pozwala,pozdrawiam Quote
091kondzio Posted July 14, 2013 Author Posted July 14, 2013 CZyli co ?? Brak pomysłów ??? Akurat ta młocarnia jest mi bardzo potrzebna. A nie chce wydawać pięniędzy na nową Quote
Robert ;-) Posted July 14, 2013 Posted July 14, 2013 no to kolego powiedz z czego chcesz ją zrobić jakie masz plany ile masz kasy na części nie sądzę że chcesz ją zbudować z taśmy klejącej i paczki zapałek jak macgywer,napisz jakie masz materiały i jaką kwotę na tą maszynę Quote
íktorn Posted July 15, 2013 Posted July 15, 2013 Jeszcze całkiem niedawno kupił byś za cenę złomu wujek sprzedał mlocarnie z prasa za 2000złSą jeszcze braitki one tylko mloca jak by ktoś mnial to mógłbyś odpatrzec Quote
Recommended Posts