Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam kilka uwag do tego projektu. Skrzynia powinna być wykonana z drewna a nie z płyty. Góra musi być ocieplona lub wykonana z desek 40 mm, lub 2 x 20 mm. Czujnik Ds18B20 proponuję zastąpić czujnikiem DHT-22 lub zastosować najlepiej oba te czujniki gdyż Ds18B20 jest programowalny. Wiem, że DHT-22 jest drogi, ale mierzy oprócz temperatury bardzo ważny parametr jakim jest wilgotność, a te czujniki są drogie. Procesor też proponuję większy gdyż ten nie pociągnie dodatkowo czujnika wilgotności. Różnica kilku zł a cieszy. Mam coś podobnego, ale mój ma 150 lat i od kilkunastu lat nie jest używany. Pisałem o tym w wątku "Stare maszyny w użyciu". Pierwotnie był na naftę, teraz jest na czujnik eterowy z wyłącznikiem rtęciowym. Czujnik jest pęknięty i eter uciekł. Będę przerabiał na sterowanie mikroprocesorowe. Kupiłem nawet kilka lat temu części, ale jakoś się do tego nie zabrałem. Będę wymieniał w nim także grzałki gdyż te co są mają zbyt dużą bezwładność cieplną. Przy prawidłowej konstrukcji i parametrach temperatury i wilgotności lęgu pisklęta powinny się pojawić 20-21 doby, przynajmniej u mnie tak zawsze było. Pozdrawiam!
Posted
Ją kupiłem inkubator i zrobiony jest z grubego styropianu u góry na pokrywie górnej jest grzalka którą mazna regulować temperaturę a na dnie są korytka do których nalewwa sie wódy tak by wilgotność była adpowiednia
Posted
Jeśli byłbyś zainteresowany mogę co najwyżej podać Ci parametry wilgotności, temperatury i innych wartości, które muszą być zachowane aby inkubacja się powiodła. Muszę tylko przeszukać papiery, bo kiedyś na uczelni kserowałem jakieś książki o hodowli drobiu i w jednej z nich natknąłem się między innymi na coś takiego.
Posted
Szczerze mowiąc to teraz chyba nawet się za bardzo nie opłaca budować samemu inkubatora bo jest ich tyle na rynku a ceny tez nie są zle. Kiedys mojej babci kupiłem i powiem Ci ze bardzo długo jej posłużył, niestety nie podam Ci żadnego linku bo juz nie pamietam skad był...
Posted
Zgadzam się. Na 50-60 jajek kurzych można już kupić porządny inkubator z funkcja obracania jajek w cenie niższej niż 300 zł. Może nie dla każdego ta cena jest atrakcyjna, ale przytoczyłem cenę za urządzenie nowe. Na pewno używane, ale też sprawne można kupić taniej.
Posted

Jeśli chodzi o kontroler to nie ma większego problemu, bo jakiś czas temu kupiłem sobie do zabaw Raspberry Pi. Myślę, że się nada, pospinam całą elektronikę i zrobię tak, żeby można było szybciutko w razie potrzeby powpinać wszystko i kontrolować.

DHT-22 znalazłem

Zastanawiam się też czego użyć do ogrzewania, czy tak jak to zrobił Pan na elektrodzie, czy użyć np. drutu oporowego. Bo on tam chyba włącza co minutę na 20 sekund lampki, a takim trybem to nie pożyją za długo. Styropianu po ocieplaniu domu zostało pełno, jakaś stara szafka też się znajdzie. Więc w sumie uda się to nawet tanim kosztem. Jeszcze jakiś sprytny mechanizm do obrotu jaj i będzie. Na tym infermo napisali, że optymalny obrót to jest 80 stopni. Więc w sumie można zrobić taką półkę, żeby obracała się po 40 stopni w każdą stronę.

Z lodówką to też pomysł kozacki, tylko pozbyłem się ostatnio starych.

Posted
Jest tylko jeden problem. Grzałki nagrzewają się do wysokiej temperatury, a ich izolacja termiczno-elektryczna niezbędna z uwagi bliskość elementów wykonanych z palnych materiałów ma bardzo dużą pojemność cieplną i histerezy nie nie uzyskasz mniejszej niż 2-3 stopnie. Można zrobić tak jak to ja zrobiłem. Użyłem drutu oporowego takiego jak w grzejniku elektrycznym typu słoneczko. Połączyłem szeregowo cztery takie druty oporowe i zamiast 600 W każda mają cztery do kwadratu razy mniejszą moc, dzięki temperatura drutu jest akceptowalna. Oczywiście można zrobić prosty sterownik mikroprocesorowy sterujący triakiem, ale wtedy czujniki temperatury muszą być szybkie (czytaj "drogie") i w małych urządzeniach taki układ jest nieopłacalny. Pozdrawiam!
Posted

Chyba najlepsze są obudowy z płyt wykonanych z twardego tworzywa, w tej chwili to nawet 90% inkubatorów jakie widzę w ofertach producentów

mogą też być płyty metalowe ale wtedy trzeba też pomyśleć o izolacji, bo zbyt dużo ciepła by uciekało przez metal

Posted
Ja bym osobiście kupił inkubator jakiś firmowy. Samodzielna budowa inkubatora to bardzo duży nakład pracy, ustawianie temperatury, dobór grzałki, termoregulatora itp. A podzespoły do budowy inkubatorów nie są znowu takie tanie...
Posted
Do dezynfekcji najlatwiej myc jakis plastik i go zaizolować steropianem najwyżej. Niektórzy twierdzą, że inkubatory z plastiku nie trzymają temperatury, ale ja taki miałem i żadnego problemu nie zauważyłem.
Posted
Inkubator najlepszy jest z drewna liściastego nie malowany od środka. Mój jest właśnie taki. To ułatwia utrzymanie nie tylko temperatury ale przede wszystkim wilgotności. Dezynfekuję wodorotlenkiem sodu czyli sodą kaustyczną. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś wszystkie inkubatory, nawet te wielkie miały właśnie taką konstrukcję. Pozdrawiam!
Posted
Witam mi też by się przydał inkubator w tym roku dochowałem się od 3 kwok 10 kurczaków[z nich do dziś zostało3 ale to inna historia] i sześć kaczek więc na drugi rok zainwestuję w inkubator bo kupować kurczaki i kaczęta to dużo kasy trzeba a z kwokami różnie bywa, w tym roku wydałem 380zł na młode więc za te pieniądze inkubator bym gotowy kupił na robienie nie mam czasu, choć mniejszym kosztem pewnie by wyszło zrobić samemu, kabel grzewczy 30zł,termoregulator rt2c można już za 100zł kupić najtrudniejsze jest ustalenie odpowiedniej wilgotności a kupić higrometr to drogi zakup a gotowy to już łatwiejsza sprawa za 300 -500 zł można już coś interesującego kupić,pozdrawiam
Posted
Wilgotnosciomierz nie jest taki drogi, ok. 40 zł bo sam kupowałem taki zwykły analogowy, tyle ze on tylko wskazuje wtedy wilgotnosc ale nie mozna regulowac juz jej inaczej jak tylko przez dolewanie wody do zbiornika
Posted
Kurcze jak kupowałem swój inkubator, to tez na poczatku chciałem zrobic sam, i natknalem sie na taki termoregulator z ustawem wilgotności, kosztowal wiecej niz mój cały inkubator:)