Skocz do zawartości

Zdjęcie

Inkubator dla jaj - samoróbka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#21 blazejrut

blazejrut

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 38 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 07:37

Teraz to z tego co widze jak ktos ma hodowlę to kupuje juz gotowy inkubator, rzadko się spotykam juz z samodzielnym budowaniem inkubatora...
  • 0

#22 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 24 lipiec 2013 - 21:17

Witam mi też by się przydał inkubator w tym roku dochowałem się od 3 kwok 10 kurczaków[z nich do dziś zostało3 ale to inna historia] i sześć kaczek więc na drugi rok zainwestuję w inkubator bo kupować kurczaki i kaczęta to dużo kasy trzeba a z kwokami różnie bywa, w tym roku wydałem 380zł na młode więc za te pieniądze inkubator bym gotowy kupił na robienie nie mam czasu, choć mniejszym kosztem pewnie by wyszło zrobić samemu, kabel grzewczy 30zł,termoregulator rt2c można już za 100zł kupić najtrudniejsze jest ustalenie odpowiedniej wilgotności a kupić higrometr to drogi zakup a gotowy to już łatwiejsza sprawa za 300 -500 zł można już coś interesującego kupić,pozdrawiam
  • 0

#23 Jac555

Jac555

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 94 postów

Napisano 25 lipiec 2013 - 08:13

Wilgotnosciomierz nie jest taki drogi, ok. 40 zł bo sam kupowałem taki zwykły analogowy, tyle ze on tylko wskazuje wtedy wilgotnosc ale nie mozna regulowac juz jej inaczej jak tylko przez dolewanie wody do zbiornika
  • 0

#24 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 lipiec 2013 - 22:12

Masz rację kolego pomyliłem te które tylko mierzą z tymi co mają funkcje regulacji a tu już różnica w cenie jest kolosalna,
  • 0

#25 Jac555

Jac555

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 94 postów

Napisano 26 lipiec 2013 - 07:46

Kurcze jak kupowałem swój inkubator, to tez na poczatku chciałem zrobic sam, i natknalem sie na taki termoregulator z ustawem wilgotności, kosztowal wiecej niz mój cały inkubator:)
  • 0

#26 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 lipiec 2013 - 22:40

Witam a jakie masz wyniki w inkubacji jeśli można spytać pozdrawiam
  • 0

#27 Jac555

Jac555

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 94 postów

Napisano 29 lipiec 2013 - 07:36

Inkubuje różnie, ale tak średnio ok. 50 sztuk, to wylęga mi się ok. 40, raz brakło mi jednego kurczaka do 100%:) Najgorzej było za pierwszym razem....na 30 miałem 12 sztuk, z czego zostało mi 9...
  • 0

#28 Jac555

Jac555

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 94 postów

Napisano 30 lipiec 2013 - 07:51

I wtedy tez sie okazalo ze musialem inkubator na serwis odeslac bo temperatura byla za niska, bo bylo ok. 35 st. w srodku
  • 0

#29 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 lipiec 2013 - 22:01

Witam to widzę że masz bardzo dobre wyniki w inkubacji ja też na wiosnę muszę się zaopatrzyć w inkubator patrzyłem po necie to za 350-400zł można coś wybrać mi pasował by taki z silnikiem do obracania jajek bo pracuję od rana do św.nocy ale on kosztuje ponad 600zł to już dużo jak dla mnie, to że był wadliwy no cóż to tylko maszyna ale dobrze że na gwarancji był to ci naprawili,pozdrawiam
  • 0

#30 Jac555

Jac555

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 94 postów

Napisano 31 lipiec 2013 - 08:47

To zależy od sezonu, ale mniej wiecej ok. 80% zawsze sie wykluje. Staram sie wszystkiego dopilnowac, temperatury i wilgotnosci. Mam higrometr i termometr i niby juz kilka lat inkubuje i mam tam jakies wyczucie to zawsze sprawdzam wszystko.
Ja mam taki z tacka obrotowa. i zawsze rano i wieczorem przekrecam taka korbke i mi sie obracaja wszystkie w inlkubatorze na raz.
Z silnikiem tez nie kupowalem, ze wzgledu na cene, no i ja mam ogolnie czas zeby je obracac nawet recznie.
  • 0

#31 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 31 lipiec 2013 - 21:59

Kolego ja to w tym roku miałem od naturalnej kwoki 6 młodych kaczek a od kurki feniksa 10 młodych a to skompo więc dla mnie inkubator to potrzebny jest.aby mieć kilkadziesiąt młodych.wiem takie w pełni automatyczne są drogie ale wygodne,[dla mnie za drogie ]Twoje wyniki są super wiem że na początek i ja nie będę miał takich wyników ale może więcej niż w tym roku z naturalnych kwok,pozdrawiam
  • 0

#32 Jac555

Jac555

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 94 postów

Napisano 01 sierpień 2013 - 09:29

U mnie powstał problem ze kwoki nie chciały wysiadywać jaj, wiec w końcu się wkurzyłem i kupiłem inkubator i jest ok. Teraz kilka dni poskładuje jajka i już mam cały wsad w sumie do inkubatora
  • 0

#33 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 sierpień 2013 - 21:18

Witaj kolego ja też tak mam co rok chcę mieć około 30 kaczek i 20 kurczaków kupić drogo. z moich kur tylko jedna usiadła to wysiedziała kaczki i mała kurka feniksa siedziała ale to mało więc inkubator to najlepsze rozwiązanie,pozdrawiam
  • 0

#34 Jac555

Jac555

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 94 postów

Napisano 02 sierpień 2013 - 08:28

Witam, mi duzo bardziej oplacal sie zakup inkubatora i przez lata sie zwrocilo szczerze mowiac
  • 0

#35 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 sierpień 2013 - 22:00

Siema a długo go masz działa bez problemu poza pierwszym razem o którym była już mowa
  • 0

#36 Jac555

Jac555

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 94 postów

Napisano 14 sierpień 2013 - 08:30

No powiem Ci ze ten inkubator mam teraz to już 4 sezon w sumie:) Myślałem ze po gwarancji zaraz padnie ale na razie nie zapeszając nie ma problemu.
  • 0

#37 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 16 sierpień 2013 - 15:27

Witaj to dobry ci się trafił ja patrzę na allegro ale jakoś nie mam pewności co do jakości tych urządzeń;[a mam do ciebie takie pytanie czy lepszy jest taki inkubator z regulatorem z regulacją temperatury czy z regulatorem co temperaturę ma ustawioną 37,8 stopnia c ?. Znalazłem taki inkubator półautomatyczny na 120 jajek z higrometrem[regulator mierzy wilgotność] ale niestety temperatura jest na stałe ustawiona;[

• 0

#38 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 16 sierpień 2013 - 21:14

Tu znalazłem tej samej firmy a już ma regulowaną temperaturę

• 0

#39 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 16 sierpień 2013 - 21:48

Różnica jest w elektronice regulatora. W przypadku ustawionej na stałe temperatury cały układ jest kalibrowany i tu kalibrację można wykonać bardzo precyzyjnie. W przypadku regulatorów nastawnych kalibrowany produkcyjnie jest układ pomiarowy, natomiast elektronika regulatora nie. Są jeszcze różnice w samej elektronice, ale nie będę zanudzał szczegółami które dla użytkownika nie są istotne. Zatem regulatory ze stałą temperaturą pomimo że są tańsze to temperatura jest bardziej precyzyjna. Dla mnie lepszy jest z nastawną gdyż potrafię ustawić temperaturę "na ucho", tzn dotykając jajkiem do miękkiej części ucha (tzn. kiedyś umiałem). Można się też posłużyć termometrem lekarskim w celu skalibrowania. Ale podkreślam, że dla mnie. Dla osób mniej zaawansowanych może lepszym rozwiązaniem będzie regulator nastawiony produkcyjnie na zadaną temperaturę.
Jeżeli nie mamy inkubatora wyposażonego w pomiar wilgotności to możemy posłużyć się wagą. Jajka drobiu grzebiącego powinny dziennie tracić na wadze 0,6%, a jajka drobiu wodnego 14% w okresie całej inkubacji równo każdego dnia. Jeżeli tracą zbyt dużo to jest za sucho, jeżeli zbyt mało to jest za wilgotno. Nawet jak jest higrometr to warto sprawdzić wagę.
Ja w swoim inkubatorze miałem regulator z nastawną temperaturą, ale od kilku lat nie był używany i sterownik poszedł pod lutownicę. Nawet nie pamiętam na co go przerobiłem. Teraz postanowiłem zrobić sam sterownik bo to taniej, a do hodowli drobiu mnie Koleżanki i Koledzy zainspirowaliście. Taki z zapisem parametrów lęgu i z informacjami o czynnościach takich ja przekręcanie jaj czy skrapianie lub chłodzenie w przypadku kaczek, wyniesie poniżej 100 zł gdybym kupił części, a coś zawsze jest i chyba nic nie będę musiał kupować. Pozdrawiam!
  • 0

#40 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 23:40

Dzięki DuzyGrzegorzu za odpowiedz i podpowiedz ale wraz nie wiem co kupić, mam niby trochę czasu ale żeby te z linku miały automatyczną regulację wilgotności to by było super, myślałem nawet nad dorobieniem silniczka do obracania jajek a taki regulator temperatury i regulator wilgotności za pomocą grzałki, można kupić za 170zł do tego grzałka za 30zł i tu koszt by był 650 zł ale za to sprzęt już by był niezły?pozdrawiam
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych