Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam wszystkich.czy podpowie mi ktos na co zwracac uwage przy regulacii naciagu lancuchow w gardzieli?w moim przypadku zakres regulacii sie skaczyl wycielem po dwa ogniwka i zrobilo sie dosyc mocno napiete nie wiem czy nie za mocno?jest to claas senator .pozdrawiam
Posted
troszke sytuacja sie zmienila bo mialem najwpierw zalozone tylko same lancuchy i wydawaly sie dosyc napiete ale jak doszly poprzeczki to sie troszke opuscilo i tuz ponad dnem gardziolka sobie lataja wiec mysle ze jest ok dzieki za podpowiedzi
Posted
nie wiem jak to jest w twoim kombajnie ale jesli belki w podajniku pochyłym sa jednolite na całej szerokości podajnika to być może tak jest a jak są dzielone musi byc klin na srodkowej zebatce inaczej szybko zniszczy ci łańcuch
Posted
znow mam dylemat i mam nadzieje ze pomozecie a mianowicie sa dwa ciegna w pompie wtryskowej pompa rotacyjna silnik perkins w innych kombajnach jest to pod jedna linke podlaczone i jak sie dodaje gazu oba ciegna sie podnosza u mnie sa dwie oddzielne linki dlaczego ?co to jest ?hm kombajn kupiony a poprzedni wlasciciel malo wiedzial czy to jakies wzbogacenie dawki ?
Posted

A wymieniał ktoś dolny elewator w claas mercator 70? tam są takie śmieszne nakrędki okrągłe które nie mogę odkręcić a chciałbym wymienić na nowe i nie wiem czy mogę tam zwykłe śrubki dać z nakrędką samokontrująca.

I tak samo za klepiskiem jest taka płachta gumowa chyba po to by ziarno nie leciało tak do tyłu. I mam pytanie czym to można zastąpić bo widzałem to strasznie zdarte to juz tam było i przydało by sie dać nowe. Jak ktoś wie coś na ten temat niech odpisze;)

Posted
Witam kolego Wiesiek a to drugie cięgło w pompie nie jest czasem do gaszenia silnika a pierwsze do dodawania gazu.Kolego Piernik te nakrętki to są takie pierścienie nie ma tam czasem otworu z wkręconą śrubką a klucz imbusowy[ampulowy] u mnie jest sporo takich zabezpieczeń na walach [łośkach] zobacz dobrze
Posted
miales racje robert983 to ciegno jest od gaszenia w blad mnie wprowadzil poprzedni wlasciciel ale nadal mam problem bo ciagle mi sie zapowietrza i jurz rece opadaja chodzi jest spox postoi godzine i znow problem z odpaleniem
Posted
Witam to musisz sprawdzić przewody paliwowe może wyglądać że jest dobry ale powietrze zaciągnie[ewentualnie wymień na nowe]i podkładki miedziane wymień,jest taki patent założyć zaworek zwrotny na przewód gumowy i powinno być oki
Posted
tzn zle sie wyrazilem to nie zwrotny zaworek tylko taki cisnieniowy a umiescilem go na powrocie bo pomyslalem ze splywa mi z gory paliwo na zasilaniu sa w pompce zaworki w wydaja sie dobre zraszto membrana tez stwarza podcisnienie i utrzymuje je
Posted
A patrzyłeś na przewody i te podkładki miedziane?,i ten zaworek powinien działać tak żeby paliwo nie wracało do zbiornika z góry, nie wiem o jaki ci chodzi zaworek ciśnieniowy? a jeśli pompka wytwarza podciśnienie to w korku wlewu paliwa nie ma odpowietrzenia,lub masz syf w zbiorniku i zatyka rurkę doprowadzającą dopływ paliwa do pompki zasilającej.
Posted
To nie jest żaden powrót tylko odpowietrznik. Tam nie może być żadnego zaworka. Nie znam tego kombajnu, ale najprawdopodobniej na filtrze jest śruba które jest jednocześnie odpowietrznikiem. Sprawdź czy jest drożna. Czy te objawy nie nasilają się wraz z ubytkiem paliwa w zbiorniku? Pozdrawiam!
Posted
przewody podkladki szczelne zbiornik czysty korek paliwa odkrecony byc moze tak jak grzes pisze ta sruba odpowietrznik cos szwankuje bo w zasadzie to nie bylo jej wcale zobaczylem na szrocie kombajnow ze jest wiec se wykrecilem i zamontowalem ale czy jest drozna to juz nie sprawdzilem a moze nie byc fakt stalo to w pokrzywach pare lat i objawy nasilaja sie jak jest nizszy poziom paliwa a z banki postawionej wyzej jest ok .dzieki za sugestie pozdrawiam
Posted
Panowie w claas mercator za klepiskiem całym jest taka guma 1,5mx05m chyba po to by ziarno nie leciało w prost do tyłu. Pytanie czy ktoś wie jaka to guma jest i gdzie można ją zakupić? czy można inną założyć tylko jaka jest jej grubość. Moja stara guma jest zjechana tak że cieżko jest mo cokolwiek o tym powiedzieć.