marek100 Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 mój dziadek chce założy pasieke i czy musi zakupi ule z pszczołami czy wystarczy kupi ule i wpuści tam matke i to wystarczy. czy są jeszcze ine sposoby. Quote
gruber99 Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 ty codziennie masz nowy pomysł na interes ... Quote
wiejskieżycie Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 U mnie w okolicy w tym roku dwukrotnie obserwowałem jak właściciel pasieki łapał pszczoły, które się wyroiły. Wtedy wystarczy zebrać rój (nie wiem dokładnie w jaki sposó i wpuścić pszczoły do ula. Quote
Tofik Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Majac jeden ul z pszczolami to na wiosne z tego ula wyroi sie drugi roj ktory wedruje do osobnego ula bo dwa roje w jednym ulu nie moga byc pozatym ten jeden wyleci i co roku tak sie to zwieksza co do lapania to znajomy ma ule to jak sie wyroja i siada np. na drzewie to zrasza je woda i jak spadaja to lapie je w przetak i potem laduje je do pustego ula bynajmniej najwarzniejsze jest zlapanie krolowejPozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Praca pszczelarza polega przede wszystkim na niedopuszczaniu do rójki. Pszczoły trzeba bacznie obserwować czy nie mają nastrojów rojowych i w porę odpowiednio reagować. Rójka oznacza brak pożytków z ula. Nowy ul zasiedla się pszczołami zupełnie inaczej. Pozdrawiam! Quote
dominikp64 Posted July 18, 2013 Report Posted July 18, 2013 Witam. Skoro został już poruszony temat pasiek to chciałem się dowiedzieć, czy to prawda że teraz wielu pszczelarzy aby wyprodukować miód kupuje sztuczny nektar, który umieszcza się obok uli, żeby pszczoły nigdzie nie latały i z niego na wyrabiały miód? Quote
waldi 1979 Posted July 18, 2013 Report Posted July 18, 2013 Witam.?Kolego dominikp64 może i tak,tylko co to będzie za prawdziwy i odżywczy miód z tego?Tak samo jak podbierasz ostatni miód pszczołom i potem lejesz do podkarmiaczki syrop z cukru,by przerobiły i miały co jeść.Pewnie i taki miód z tego sztucznego nektaru.Co do nowych uli,ja zawsze dzieliłem stary rój,lub łapałem przybyły tak jak opisano wyżej.Zraszasz wodą,łapiesz i umieszczasz w nowym ulu.Czasami zdarzało się ,że i sam rój zajął wolny ul.POZDRAWIAM. Quote
Agroservice_pl Posted August 1, 2013 Report Posted August 1, 2013 Jeżeli chodzi o ule i generalnie hodowlę pszczół,to określ na początek o jakim obszarze dokładnie mówimy,ile uli wchodzi w grę,bez tego ani rusz. Coś co jest robione na bardzo małą skalę nigdy nie przyniesie znaczących dochodów. Quote
Guest dupex Posted August 3, 2013 Report Posted August 3, 2013 Witam, pozdrawiamjak ja nienawidzę pszczół, ciągle robią dzikie gniazda przy mojej gnojówce. Albo jak szambo czyszczę to też chmary tego dziadostwa się zlatują, aż musiałem też kretyński kapelusz z sitkiem kupić żeby mnie te psie syny nie pogryzły Quote
Recommended Posts