Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam posiadam 7ha ziemi ornej VI klasy ziemi . chciałbym siać i sprzedawać zboże przy czym hodować pare świnek (po to aby mieć nawóz obornika na pole). Czy waszym zdaniem uzyskam z tego jakieś pieniądze ?
Posted
Coś na tym zawsze zarobisz, ale kokosów z tego nie będzie, na tym polu urośnie Ci conajwyżej owies i żyto, inne zboża nie dadzą rady, kukurydza i ziemniaki też tam ładne nie urosną. Ogólnie coś ukosisz z tego, ale plon będzie raczej mały, a ceny żyta i owsu są niskie. Pozdrawiam :)
Posted
Parę świnek to chyba za mało będzie, żeby uzyskać odpowiednią ilość naturalnego nawozu na areał o jakim piszesz. Ja zawsze uważam, że jeśli masz możliwość i chęci,a chcesz sprawdzić co z Twoich planów wyniknie, to spróbuj podjąć wyzwania na choćby rok czasu. Zobaczysz jak się sprawy potoczą i czy opcja prowadzenia gospodarstwa o jakiej piszesz Cię zadowoli.
Posted
musisz mieć numer gospodarstwa masz w tej księdze co bd świnie wpisywał i numer paszowy powinien być świadectwo zdrowotne które powinien lekarz weterynarii wystawić a przy sprzedaży normalnie numer konta na który wysyła ci rzeźnia pieniądze no i musisz mieć te papiery jak kupujesz prosiaki czyli numer gospodarstwa paszowy nie wiem czy jest potrzebny i świadectwo zdrowotne ja dawno nie oddawałem tuczników jakieś 1,5 roku także mogły się przepisy zmienić. mam 4 h i bd teraz sprzedawał swoje zboża większym gospodarzom bo kupować prosięta to nie jest interes a na maciorach się niestety nie znam wydaje mi się że hodowla tuczników na tak małym areale jest nieopłacalna
Posted
doradzcie Mi co trzymać aby uzyskać na te 7ha ziemi obornika ? myśle nad byczkiem lub pare tuczników. Chodzi Mi poprostu o ten obornik żeby się uskładało na kupe :) a zboże będe i tak sprzedawał. I jeszcze z 3 Ha ziemi będe dokupował ;)