Młody18 Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Witam posiadam 7ha ziemi ornej VI klasy ziemi . chciałbym siać i sprzedawać zboże przy czym hodować pare świnek (po to aby mieć nawóz obornika na pole). Czy waszym zdaniem uzyskam z tego jakieś pieniądze ? Quote
VoYtek8 Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Coś na tym zawsze zarobisz, ale kokosów z tego nie będzie, na tym polu urośnie Ci conajwyżej owies i żyto, inne zboża nie dadzą rady, kukurydza i ziemniaki też tam ładne nie urosną. Ogólnie coś ukosisz z tego, ale plon będzie raczej mały, a ceny żyta i owsu są niskie. Pozdrawiam Quote
Młody18 Posted July 16, 2013 Author Report Posted July 16, 2013 No nie wiem czy nie urośnie z kukurydzą było by cięzko, ale tak po za tym wszystko rośnie (tyle, że trzeba dać dobrze gnoju) bo bez gnoju nic nie chce urosnąć. Quote
wiejskieżycie Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Parę świnek to chyba za mało będzie, żeby uzyskać odpowiednią ilość naturalnego nawozu na areał o jakim piszesz. Ja zawsze uważam, że jeśli masz możliwość i chęci,a chcesz sprawdzić co z Twoich planów wyniknie, to spróbuj podjąć wyzwania na choćby rok czasu. Zobaczysz jak się sprawy potoczą i czy opcja prowadzenia gospodarstwa o jakiej piszesz Cię zadowoli. Quote
Młody18 Posted July 16, 2013 Author Report Posted July 16, 2013 A Jak to jest z tymi sprawami papierkowymi jeśli kupuje się prosieta i pózniej sprzedajee ? bo do tej pory tego njie rozumiem.. Quote
simson54 Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 musisz mieć numer gospodarstwa masz w tej księdze co bd świnie wpisywał i numer paszowy powinien być świadectwo zdrowotne które powinien lekarz weterynarii wystawić a przy sprzedaży normalnie numer konta na który wysyła ci rzeźnia pieniądze no i musisz mieć te papiery jak kupujesz prosiaki czyli numer gospodarstwa paszowy nie wiem czy jest potrzebny i świadectwo zdrowotne ja dawno nie oddawałem tuczników jakieś 1,5 roku także mogły się przepisy zmienić. mam 4 h i bd teraz sprzedawał swoje zboża większym gospodarzom bo kupować prosięta to nie jest interes a na maciorach się niestety nie znam wydaje mi się że hodowla tuczników na tak małym areale jest nieopłacalna Quote
Młody18 Posted July 17, 2013 Author Report Posted July 17, 2013 doradzcie Mi co trzymać aby uzyskać na te 7ha ziemi obornika ? myśle nad byczkiem lub pare tuczników. Chodzi Mi poprostu o ten obornik żeby się uskładało na kupe a zboże będe i tak sprzedawał. I jeszcze z 3 Ha ziemi będe dokupował Quote
przemek2092 Posted July 17, 2013 Report Posted July 17, 2013 Musiał byś miec sporo zwierzaczków ale też co roku pola sie nie nawozi więc powiedzmy że sobie połowę nawieźiesz w jeden rok a drugą połowę na następny albo jeszcze rzadziej Quote
Recommended Posts