VoYtek8 Posted July 17, 2013 Report Posted July 17, 2013 Bo czasem wieje silny wiatr i pada duży deszcz, kłos nasiąka wodą i jest ciężki, a wiatr go przechyla i jak raz się położy to już nie wstanie. Większe prawdopodobieństwo że tak się stanie jest wtedy gdy przenawozi się pole i zboże jest za wysokie. Żyto jest najwyższe ze wszystkich zbóż dlatego jest najbardziej podatne na kładzenie się. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted July 17, 2013 Report Posted July 17, 2013 W tym roku to chyba u każdego co widzę właśnie to zboże to częsc przynajmniej leży rok sprzyjał więc i sie pokładło Quote
simson54 Posted July 18, 2013 Author Report Posted July 18, 2013 jak nie leży to owsik rośnie w owsu pełno go jest w tym roku widziałem Quote
przemek2092 Posted July 18, 2013 Report Posted July 18, 2013 Najgorzej jak to sie pokaże wtedy trudno zlikwidować, ale u mnie też czysto jest Quote
DuzyGrzegorz Posted July 18, 2013 Report Posted July 18, 2013 Żyto standardowo krzewi się na drugim kolanku. Jeżeli orka wykonana jest mniej niż dwa tygodnie przed siewem wtedy gleba osiada i odsłania drugie kolanko, a żyto krzewi się przy pierwszym kolanku. Głębszy siew źle wpływa na wschody gdyż żyto, jak to mówią rolnicy, "lubi widzieć niebo". Jeżeli żyto sieje się w nieuleżałą ziemię to aby zmniejszyć jego podatność na wyleganie należy przed siewem zastosować wał Campbella. Antywylegacze działają na żyto jednak istotnie zmniejszają plon z oczywistych powodów. Pozdrawiam! Quote
troszkin Posted August 1, 2013 Report Posted August 1, 2013 u mnie żyto w 80% w połowie się złamało Quote
Recommended Posts