garzew Posted July 19, 2013 Report Posted July 19, 2013 Witam. Niestety ale muszę wymienić opony w moim ursusie 360. Jedna jest już całkiem łysa i przy ostatniej orce już chwilami buksował bo nie mógł złapać przyczepności.Chciałem się zapytać czy warto w ogóle myśleć o wymianie tylko jednej opony bo druga jeszcze 2-3 sezony spokojnie mi posłuży.Czy mogę jeździć takim zestawem po drogach bez obawy że mnie policja zgarnie? Quote
gruber99 Posted July 19, 2013 Report Posted July 19, 2013 Policja nic ci nie zrobi, jedynie będzie ciężko na przeglądzie bo będą się upierać żebyś zmienił opone. Możesz zmienić jedną to co ciągnie, a drugą jeszcze pojeździć i wiedzieć, że niedługo trzeba nową kupić. jak masz kase to zmień na raz dwie, pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted July 19, 2013 Report Posted July 19, 2013 Spokojnie możesz jeździć na takich oponach i nikt Ci nic nie zrobi. Tylko jak założysz nową na jedną stronę to na drugiej teraz będzie ciągać, najlepiej zmienić dwie, ale jak masz kasę na jedną to też zmien zawsze komfort pracy się poprawi. Pozdrawiam Quote
garzew Posted July 20, 2013 Author Report Posted July 20, 2013 Dzięki za podpowiedź, chyba tak zrobię, teraz na żniwa nie są mi tak bardzo potrzebne nowe opony, poczekam do jesieni i wtedy już kupię nówki na oba koła. Quote
VoYtek8 Posted July 20, 2013 Report Posted July 20, 2013 Na żniwa też dobre opony są potrzebne, jak ja ciągałem u kuzyna przyczepę 4t pełną jęczmienia C-330 na łysych oponach to miałem spore problemy z przyczepnością i żeby nie moje sposoby to z pola byśmy nie wyjechali. Pozdrawiam Quote
henryk Posted July 21, 2013 Report Posted July 21, 2013 zawsze buksuje na tej która jest bardziej łysa bo ma mniejszą przyczepność takie są zasady mech. różnicowego,buksowało na jednej teraz będzie na drugiej oczywiście pod ciężarem na polu-pozdrawiam Quote
garzew Posted July 22, 2013 Author Report Posted July 22, 2013 Nie wiem jak u was ale w tym roku mam dosyć mokro na polach i dobre opony mogą być przydatne. Tragedii nie ma żeby kombajn nie dał rady przejechać czy ciągnik z załadowaną przyczepą ale niech popada mocniej przez parę dni i rzeczywiście może się zrobić grząsko. Quote
Recommended Posts