Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Dostałam dość dobrą ofertę na wapno z powyższej kopalni. Zawartość CaO 52% . Nie wiem jednak czy jest to wapno szybko działające, bo takie właśnie jest mi potrzebne. Może ktoś stosował wapno z tej kopalni i może się na jego temat wypowiedzieć? Czy szybko sie rozpuszcza w glebie? Czy proces odkwaszania gleby po jego zastosowaniu zachodzi szybko, czy jest to raczej proces długotrwały? Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam ;)

Posted
Na gleby ciężkie i tylko ciężkie o dużej zawartości próchnicy dajesz tlenkowe i ono działa szybko. Na ciężkie o mniejszej zawartości próchnicy i lekkie dajesz węglanowe i ono działa wolniej. Im gleba bardziej kwaśna tym szybciej. Tlenkowe zniszczy przy okazji część próchnicy więc na gleby o małej jej zawartości nie jest wskazane. Jeżeli jest dolomitowe zawiera także magnez. Pozdrawiam!
  • 4 months later...
  • 1 year later...
Posted

Witam,

Przemek15_03 czy możesz napisać czy polecasz to wapno, jakie daje efekty?

Ja właśnie musze wapnować bo mam ph poniżej 5 na glebach lekkich i człowiek który w mojej okolicy (woj.mazowieckie powyżej Warszawy) zajmuje się transportem i rozsiewaniem wapna polecił właśnie wapno z kopalni Morawica.

Obecnie zaproponował mi cenę 2300 zł za 26 ton = 88 zł za tonę z transportem + za rozsianie weźmie 500 zł.

Podsumowując szukając w necie, dzwoniąc po różnych sprzedawcach wapna i po kolaniach wydaje mi się, że jest to dla mnie obecnie najlepsza oferta ale jeżeli napisałbyś opinię odnośnie to mam nadzieję, że utwierdziłaby mnie w tym przekonaniu.

Pozdrawiam

Posted

Wapno rozsieje na 9,20 ha.

Całe pole wymaga większego wapnowania ale w tym roku z uwagi na brak środków będzie tylko 26 ton a za rok kolejne.

Kontakt wysyłam na pw

Posted

ja kupowałem wapno z Józefowa 48% na gleby 4 5 klasa i cenowo 24 tony 1550zł

Cena jest uzależniona w przede wszystkim od tego w jakiej odległości od nich mieszkasz.

Dzwoniłem i obecnie mają wapno po 37 zł tona ale przy mojej odległości od nich ~ 350 km w jedną stronę to koszt transportu byłby zbyt duży.

Posted

Przy zbyt niskim ph zbyt duża ilość wapna może przynieść odwrotny skutek od oczekiwanego dlatego lepiej jest wapnować pola w mniejszej ilości wapna a niżeli nasypać od razu nie wiadomo ile :)

Pozdrawiam

Posted

Moje wyniki ph to (ziemia lekka)

Próbka 1 - 4,76, kwaśny

Próbka 2 - 5,24, kwaśny

Próbka 3 - 4,30, bardzo kwaśny

Próbka 4 - 4,80, kwaśny

zgodnie z tabelami np http://www.wapnowanie.com.pl/zalecenia.htm

cały skład 26 ton byłby tak na styk a może nawet trochę więcej bo wyliczenie zapotrzebowania wynosi

Próbka 1 - 1 ha * 2,5 tony = 2,5

Próbka 2 - 3,5 ha * 1,5 tony = 5,25

Próbka 3 - 3,5 ha * 3,5 tony = 12,25

Próbka 4 - 1 ha * 2,5 tony = 2,5,

Suma potrzebnego wapna = 22,5 tony

Czyli sugerujecie aby nie rozsiewać całego składu?

Posted

W ODR w którym oddawałem próbki powiedzieli mi, że jeżeli chcę siać zboże to najlepiej będzie posiać teraz żyto.

Zalecili mi też aby później na wiosnę dać na nie jakiś spowalniacz aby nie poszło zbyt wysoko w słomę.

Odnośnie zboża jarego to się trochę boje o późniejsze plony bo kilka lat temu posiałem pszenicę jarą i z uwagi na suszę były tragiczne zbiory.

Posted
ale możesz posiać jary jęczmień i owies, a na zimę żyto. W ODR są fachowcy więc to oni są najlepiej zorientowani, zdaje się, że motylkowate również możesz posiać na wiosnę, a pszenica jara nawet jak się uda to marny plon względem zimowej, przeważnie się nie udaje.....
Posted

Dobrze zrozumiałeś, muszę tylko zorientować się jak byłoby ze sprzedażą jęczmienia bo mam od lat jednego odbiorcę.

Zależało mi też na jednorazowym wysiewie wapna bo muszę do tego najac kogoś.

Posted
noto poco pisałeś, że jęczmień jest wrażliwy na zakwaszenie w poprzednim poście ??? Każdy kto uprawia zboże wie, że jęczmień to największa franca jeśli chodzi o stanowisko i najgorsze zostawia..... Mieszalnie biorą jęczmień
Posted

Do tej pory byłem tylko siłą roboczą a wszelkim zarządzaniem zajmował się dziadek. Obecnie staram się samodzielnie tym zająć (pomimo pracy zawodowej) i powyższy post wynika z niewiedzy. Staram się szukać informacji przede wszystkim w necie i dlatego napisałem o jęczmieniu.

Odnośnie tego co posieję muszę ponieką konsultować z facetem który od lat zabiera zboże ponieważ przyjeżdża swoim samochodem na podwórze i nie muszę nigdzie sam nic wozić a z tym byłby problem bo niby przyczepa jest ale jej stan techniczny pozostawia wiele do życzenia a i brak rejetracji jest problemem.

Jednak dzięki Waszym odpowiedziom jeżeli dobrze zrozumiałem teraz wiem, że po rozsianiu wapna w ilości o jakiej pisałem (2,8 tony na ha) najlepiej będzie posiać zboże na wiosnę a nie siać teraz na jesień.

A może jeszcze po poodorywce rozsiać coś na poplon?

Posted

W ODR są fachowcy więc to oni są najlepiej zorientowani ... 

hehe fachowcy :) ma pan zbyt niskie ph należy zwapnować pole :) ot tacy fachowcy.

Miszka po wapnowaniu im więcej poprzewracasz ziemie tym lepiej tak że wapno podorywka później głęboka orka na zimę a na wiosnę odwrócić i przygotować pod zasiew :)

Pozdrawiam

Posted

Byłem w odr i juz sam nie wiem co robić.

Facet oczywiście był średnio miły ale powiedział ze nie widzi przeciwwskazań aby po wapnowaniu na jesień posiac żyto ozime.

A wy piszecie aby siać na wiosnę, co robić?

Przyznam że skłaniam się bardziej przy waszym zdaniu bo macie doświadczenie.