Jump to content

Recommended Posts

Posted

Moje wyniki ph to (ziemia lekka)

Próbka 1 - 4,76, kwaśny

Próbka 2 - 5,24, kwaśny

Próbka 3 - 4,30, bardzo kwaśny

Próbka 4 - 4,80, kwaśny

zgodnie z tabelami np http://www.wapnowanie.com.pl/zalecenia.htm

cały skład 26 ton byłby tak na styk a może nawet trochę więcej bo wyliczenie zapotrzebowania wynosi

Próbka 1 - 1 ha * 2,5 tony = 2,5

Próbka 2 - 3,5 ha * 1,5 tony = 5,25

Próbka 3 - 3,5 ha * 3,5 tony = 12,25

Próbka 4 - 1 ha * 2,5 tony = 2,5,

Suma potrzebnego wapna = 22,5 tony

Czyli sugerujecie aby nie rozsiewać całego składu?

Witam,

Drążąc temat czy nie jest tak, że zapotrzebowanie wapna podawane jest w tonach ale czystego wapna?

Jeżeli wapno z Morawicy ma zawartość 53% CaO to przeliczenie wygląda jak poniżej

Próbka 1 - 1 ha * 2,5 tony = 2,5        * 53% CaO     = 1,33 CaO

Próbka 2 - 3,5 ha * 1,5 tony = 5,25   * 53% CaO     = 2,78 CaO

Próbka 3 - 3,5 ha * 3,5 tony = 12,25 * 53% CaO     = 6,50 CaO

Próbka 4 - 1 ha * 2,5 tony = 2,5        * 53% CaO     = 1,33 CaO

Suma wapna                                                              = 11,94 CaO

Jeżeli rozsieje cały skład = 26 ton to będzie 26 * 53% CaO            = 13,78 CaO

Zalecana dawka to 22,5 tony czystego wapna – ja wysiewam 13,78 tony czystego wapna = praktycznie połowa dawki.

Czy dobrze rozumuję?

• 1 year later...
Posted

Witam,

Koledzy poniżej podzielę się wynikiem moich działań w celu podniesienia ph.

W 2015 r. z badania wyszło jak poniżej

Próbka 1 - 4,76, kwaśny

Próbka 2 - 5,24, kwaśny

Próbka 3 - 4,30, bardzo kwaśny

Próbka 4 - 4,80, kwaśny

- w 2015 r. dałem 26 ton wapna z kopalni Morawica na 9 ha

- w 2016 r. dałem 26 ton wapna z kopalni Morawica na 9 ha

Poniżej wyniki próbek gleby wykonane w tym miesiącu (oznaczenie numerów próbek identyczne jak w 2015 r.)

Próbka 1 - 5,1 kwaśny

Próbka 2 - 5,9 lekko kwaśny

Próbka 3 - 5,8 lekko kwaśny

Próbka 4 - 5,9 lekko kwaśny

Nie wiem czy wynikiem jest jakąś rewelacją ale jestem zadowolony bo ph poszło w górę :-)

Posted

Te wyniki nic nie wnoszą do wiedzy o glebie. Wystarczy że przyorzesz resztki pożniwne za głęboko i pH o co najmniej 1 w dół. Ważna jest roślina jaka rosła bo też mogą być wahania. Ważne jak gleba była nawożona i czym. Szwagier zbadał glebę i na jednym polu gdzie pszenica nie miała najmniejszych objawów zakwaszenia gleby było pH ok. 5. Na drugim z wyraźnymi objawami zakwaszenia było pH ok. 6,2. Nie bez znaczenia jest rodzaj i typ gleby oraz jej kompleks sorpcyjny. Ważne jest czy podglebie jest przepuszczalne czy nie. Pomijam tu wpływ na pH ze względu na okres wegetacyjny w którym została pobrana próbka bo o tym chyba wszyscy wiedzą.

Poziom pH w połączeniu z kompleksem sorpcyjnym będzie miał wpływ na nawożenie, zwłaszcza jeżeli forma odżywcza jest w formie kationowej. Również należy zwrócić uwagę na nawożenie fosforowe które jest przecież w formie anionowej. I najważniejsza sprawa. Niskie pH udostępnia nawozy kationowe, ale udostępnia także kationy szkodliwe. Tak było na polach szwagra. Udostępnia to znaczy nie tylko dla roślin.

Skala pH jest skalą logarytmiczną co oznacza że gleba o pH 4 jest dziesięć razy bardziej kwaśna niż gleba o pH = 5 i tysiąc razy bardziej kwaśna niż gleba o pH = 7 więc spokojnie z takimi zmianami. Mierzy się poziom stężenia jonów wodorowych, a w rzeczywistości w glebie występują jony H3O+. Pozdrawiam!

• 3 months later...
Posted

Mam taką sprawę a konkretnie wziąłem 2 ha w dzierżawę. Ph po badaniu 4,8. Teraz chcę to zwapnować. Problem w tym, że chcę się przemęczyć i zrobić to kosem. Tylko nie wiem jak go ustawić do wapna. Chcę wysiać około 4 tony na ha? Siał ktoś kosem i c 360?