Jump to content

Recommended Posts

• 3 months later...
Posted
świętokrzyskie, to tak 3 - 3,5 t z ha 2 i 3 klasa ziemi glinka, ja osobiście sieję proso nakład mniejszy a z ha 4 - 5 ton, przynajmniej miałem tak w tym roku a cena 105 zł q,
  • 4 weeks later...
Posted

świętokrzyskie' date=' to tak 3 - 3,5 t z ha 2 i 3 klasa ziemi glinka, ja osobiście sieję proso nakład mniejszy a z ha 4 - 5 ton, przynajmniej miałem tak w tym roku a cena 105 zł q,

[/quote']

A gdzie sprzedajesz proso?

Posted
często jeździłem do Opatowa w soboty wcześnie rano i tam sprzedawałem, w tamtym roku znalazłem odbiorcę z łódzkiego firma KAMPOL przyjeżdża na miejsce rtirkiem i ładowanie ważenie i kasa do ręki, w tym roku sprzedałem w Gierczycach u p. Skórskiego też ma wagę i punkt skupu oraz materiał kwalifikowany siewny na sprzedaż - ja u niego zawsze kupuję i jest dobrej jakości. Cenę dostałem w tym roku 105 zł/q prosto z pola, w tamtym od KAMPOLA miałem 90zł/q ale taka cena była wszędzie, w Opatowie to różnie zależy ilu jest kupujących i jak się targuje.:)
Posted

Znam delikwenta:)bo też u nie go bywałem bo teściu do niego proso i groch oddaje w sumie to wygoda bo prosto z pola jedziesz i kasę liczysz:)z tym że w tym roku proso liczył po 100 a groch 95

Pozdrawiam

Ps. spytałem bo myślałem że z tej strony Opatowa od ciebie też ktoś skupuje

a w Opatowie jaka cena prosa była?

Posted
różnie, od 85 - 100 zł/q ja sprzedałem od razu 3 dni po skoszeniu po 105zł/q właśnie u Skórskiego:) było czyste i suche tak więc młody policzył dobrze a jeszcze jak biorę od nich na siew to tak mi policzył :) polecam ten KAMPOL często są w naszych stronach :)
Posted

Ja teraz na wiosnę myślę zasiać 1,5ha bo 2ha mam pszenicy już zasianej i fakt proso wymagań takich wielkich nie ma, plon przyzwoity a i cena nie zła poza tym nie trzeba warzyć pakować itd tylko wymłócić i zawieść

A pryskasz atrazyną proso?

Co do KAMPOLu to jak na razie się z nimi nie spotkałem

Posted
niestety nie pryskałem nigdy, ale dzikiego nie mam ja pryskam tylko aminopielikiem jak ma około 10 cm, kampol wpisz na wyszukiwarkę i znajdziesz - ogłaszają się i dobrze płacą
Posted

Co do kampolu no to znalazłem:)dzięki

a co do handlu z nimi to trzeba by sie zorientować przed koszeniem po ile skopują poza tym z mojego kawałka to ileż ja mogę ukosić jak wyjdzie jakieś 6 góra 7t więc na dobrą sprawę szkoda zachodu jakby skurski dobrze płacił poza tym zostaje jeszcze rosowski (z Sadłowic) bo on też skupuje

Posted
wrzuciłem fotkę na galerii kiedy pryskam proso, co do kampolu to zgadaj się z sąsiadami i razem możecie sprzedać, ja tak zrobiłem za 1 razem bo miałem tylko 10 T, a sąsiedzi przywieźli resztę i był pełen :)
Posted

Fotkę zdążyłem zauważyć:)

A co do odbioru tego prosa to bym musiał pogadać z teściem bo to pole mam u niego a to 20km odemnie i szczerze mówiąc to nie wiem jak by to było z ludźmi żeby się tak zgadać

• 1 year later...
Posted

różnie' date=' od 85 - 100 zł/q ja sprzedałem od razu 3 dni po skoszeniu po 105zł/q właśnie u Skórskiego:) było czyste i suche tak więc młody policzył dobrze a jeszcze jak biorę od nich na siew to tak mi policzył :) polecam ten KAMPOL często są w naszych stronach :)

[/quote']

Witam ja w tym roku wywoziłem do kampolu jęczmień wiosenny iron i powiem ze pracują tam porządni ludzie bo nie oszukują na wadze a poza tym mogę wiedzieć skąd jesteś bo ja z czerkies koło pajęczna i na ilu hektarach użytkujesz