U-2 Posted July 26, 2013 Report Posted July 26, 2013 Kupiłem niedawno nieduże gospodarstwo rolne z oborą z białej cegły. W tym roku zacząłem składować w niej siano dla kóz. Na łące to siano wydawało się dobrze wysuszone, to znaczy fajnie trzeszczało w dłoni, po złożeniu go w oborze wydaje się, że jest lekko wilgotne i juz nie trzeszczy przy dotyku. Czy to normalne, a może obora z białej cegły nie jest dobrym miejscem na składowanie siana ?Macie koledzy jakieś sugestie ? Quote
VoYtek8 Posted July 26, 2013 Report Posted July 26, 2013 To nie jest wina tego z czego budowana była ta obora, nieważne czy jest z białej, czerwonej cegły czy może z drewna, chodzi o to żeby siano było suche podczas zwożenia, a i czasem można tą oborę przewietrzyć jak jest ładna pogoda. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 26, 2013 Report Posted July 26, 2013 Witam kolega Wojtek ma rację nie ma znaczenia z jakiego materiału jest zbudowana obora stodoła czy inny budynek,siano ma tendencje do surowienia czyli jeśli było zwiezione nie dosuszone zrobi się wilgotne zrób jak radzi ci Wojtek przewietrz budynek i będzie dobrze Quote
kubusjettaII Posted July 27, 2013 Report Posted July 27, 2013 jeszcze jest pytanie czy to siano masz luzem czy sprasowane? pod prasowane zawsze można podłożyć palety.jeszcze słyszałem żeby ułożyć kostki w pozycji leżącej pionowej (czyli sznurki na boku), podobno lepiej jest mu odparować. Quote
U-2 Posted July 27, 2013 Author Report Posted July 27, 2013 Dzięki za wyjaśnienia.Podczas zwożenia siano wydawało mi się na 100 % suche, było trzeszczące i chrupiące w dłoni. Po złożeniu w stertę, w oborze straciło jakby suchość, bo kiedy biorę je do ręki wydaje mi się jakby odrobinę wilgotne, już nie chrupie w dłoni. Wygląda to tak, jakby złapało wilgoć w oborze.Jest to dla mnie trochę tzw. "czeski film', bo nie kumam dlaczego stało się wilgotne.Zgodnie z Waszymi zaleceniami wietrzę oborę, może to coś da...Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted July 27, 2013 Report Posted July 27, 2013 U-2 właśnie tak jak koledzy mówią wierzenie pomaga. Miałem ten sam problem zdawało się suche w 100% i w stodole jakby zwiodczało. Stało się lekko wilgotne. Przewietrzyliśmy 3 dni z rzędu stodołę po 4-5 godzin i jest dobrze;d Quote
U-2 Posted July 28, 2013 Author Report Posted July 28, 2013 Dzięki za radę. Wietrzę oborę codziennie, dobrze, że jest fajnacka pogoda. Quote
pablos Posted July 28, 2013 Report Posted July 28, 2013 witam prawdopodobnie siano leżało zbyt krótko na łące ! Quote
Recommended Posts