Jump to content

Czy obora z białej cegły jest dobra do przechowywania siana ?

Recommended Posts

Posted

Kupiłem niedawno nieduże gospodarstwo rolne z oborą z białej cegły. W tym roku zacząłem składować w niej siano dla kóz. Na łące to siano wydawało się dobrze wysuszone, to znaczy fajnie trzeszczało w dłoni, po złożeniu go w oborze wydaje się, że jest lekko wilgotne i juz nie trzeszczy przy dotyku. Czy to normalne, a może obora z białej cegły nie jest dobrym miejscem na składowanie siana ?

Macie koledzy jakieś sugestie ?

Posted
To nie jest wina tego z czego budowana była ta obora, nieważne czy jest z białej, czerwonej cegły czy może z drewna, chodzi o to żeby siano było suche podczas zwożenia, a i czasem można tą oborę przewietrzyć jak jest ładna pogoda. Pozdrawiam :)
Posted
Witam kolega Wojtek ma rację nie ma znaczenia z jakiego materiału jest zbudowana obora stodoła czy inny budynek,siano ma tendencje do surowienia czyli jeśli było zwiezione nie dosuszone zrobi się wilgotne zrób jak radzi ci Wojtek przewietrz budynek i będzie dobrze
Posted
jeszcze jest pytanie czy to siano masz luzem czy sprasowane? pod prasowane zawsze można podłożyć palety.jeszcze słyszałem żeby ułożyć kostki w pozycji leżącej pionowej (czyli sznurki na boku), podobno lepiej jest mu odparować.
Posted

Dzięki za wyjaśnienia.

Podczas zwożenia siano wydawało mi się na 100 % suche, było trzeszczące i chrupiące w dłoni. Po złożeniu w stertę, w oborze straciło jakby suchość, bo kiedy biorę je do ręki wydaje mi się jakby odrobinę wilgotne, już nie chrupie w dłoni. Wygląda to tak, jakby złapało wilgoć w oborze.

Jest to dla mnie trochę tzw. "czeski film', bo nie kumam dlaczego stało się wilgotne.

Zgodnie z Waszymi zaleceniami wietrzę oborę, może to coś da...

Pozdrawiam

Posted

U-2 właśnie tak jak koledzy mówią wierzenie pomaga. Miałem ten sam problem zdawało się suche w 100% i w stodole

jakby zwiodczało. Stało się lekko wilgotne. Przewietrzyliśmy 3 dni z rzędu stodołę po 4-5 godzin i jest dobrze;d