Jump to content

Recommended Posts

Posted
Panowie -koledzy talerzowałem na polu i po pół godz. talerzówkę musiałem zostawić na polu bo podnośnik zdechł,dodam że 4 lata temu był regenerowany cały dekiel i do dziś było super,mam tylko 2,5 ha,nawet przez biegi nie idzie,olej w skrzyni jest powyżej dolnej kreski,nie wiem od czego zacząć,9 lat temu też było podobnie ale na wysokich obrotach troszke podnosił wówczas kupiłem nową pompę i było OK,nie wiem czy tak nagle pompa by siadła że nawet przez biegi nic nie daje-pomocy bo ciągnik potrzebny-pozdrawiam
Posted
sprawdż czy hydraulika zewnętrzna działa jeśli tak to może w rozdzielaczu zacina się tłoczek poprzeczny (dzielnik) lub cos sie rozłaczyło a jak nie działa nic to sprawdz pompe ,zawór czy nie jest otwarty
Posted
Witam ja miałem taki przypadek na wiosnę że wysadziło ten metalowy przewód łączący pompę z rozdzielaczem ten w obudowie tylnego mostu, niby jest on jest zagnieciony na stałe to wysadziło go i podnośnik padł, ale może u ciebie coś innego walnęło
Posted
nie bardzo się znam na tym wszystkim ale kipowałem żyto i wywrot działa to chyba to co opisujecie to nie to,po niedzieli muszę udać się gdzieś do dobrego fachowca bo sam chyba nic nie zdziałam-jeden mi mówił że to rozdzielacz ale nie wiem czy wówczas wywrot by działał nie wiem co robić -pozdrawiam
Posted
dziś po południu przestawiłem tą białą-aluminiową dźwignię z tylnej pozycji do przodu i nagle podnośnik zaczął działać przestawiłem z powrotem w tył i nadal działał,trzy razy opuściłem góra dół i znowu nie działa,ale chociaż pewność że rozdzielacz dobry,może jakaś zawleczka wyleciała i nie załącza tak czy srak dekiel 100kilowy trzeba ściągać
Posted

Kolego ta aluminiowa mała dźwignia jest od przełączania podnośnika z pozycyjnego na siłowe i z siłowego na pozycyjne, w zależności jak jest ustawiona. Bardzo przydatna rzecz choć wielu rolników jej nie używa. Ja ją używam do ciężkich maszyn aby dociążyć tylną oś ciągnika by uniknąć poślizgu kół.

Co do zawleczek istnieje taka możliwość że któraś spadła, znajduje się tam kilka cięgiełek do sterowania podnośnika. Ale zanim zaczniesz demontaż przeprować jeszcze próbę kilka krotnie przestawiając tą małą dźwignię marze się po prostu coś zacięło.

Posted
masz rację ale nie wytrzymałem zdjąłem dekiel poruszaliśmy dźwignią stwierdziliśmy że wszystko jest na miejscu i poprosiłem dobrego mechanika na oględziny który też poruszał dźwignią i stwierdził że wg.niego powinno podnosić ale na wszelki wypadek zawołaliśmy jeszcze jednego eksperta który specjalizuje się tylko w podnośnikach ,ten włączył kompresor i podłączył tam gdzie przepływa olej i zaczął ruszać dźwignią a my ze zdumieniem patrzyliśmy jak podnośnik działa bez zarzutu i sami sobie nie wierzyliśmy bo w traktorze nie działał ,założyliśmy dekiel z powrotem i wszystko jest OK,i wychodzi na to że jest to po prostu złośliwość rzeczy martwych,całą niedzielę pot leciał nam po j...ch ale jutro jadę w pole,czasem tak bywa-pozdrawiam,piomall napisz mi jeszcze ; jak tę dźwignię ustawiasz jak masz ciężką maszynę bo tam jest literka S i P,to ja myślę że przy ciężkiej maszynie musi być na S ale może jestem w błędzie-dzięki
Posted

Kolego do zwykłego opuszczania i podnoszenia maszyn położenie dźwigni powinno być w pozycji P a dla prac z dociążeniem pozycji S , z tym że dźwignie w pozycję S przełączasz po opuszczeniu maszyny i ustawieniu dźwigni podnośnika w położeniu maksymalnego opuszczenia. Odpowiednią głębokość pracy maszyny np. pługa regulujesz łącznikiem górnym TUZ ponieważ jest on powiązany ze sterownikiem dociążenia, masz do dyspozycji trzy otwory łącznika górnego ustawiasz nimi z jaką siłą ma działać dociążenie, im niższy otwór tym siła działania większa (ja używam najwyższy ,czasami środkowy) . Nie sprawdza się to jednak przy lekkich maszynach ponieważ jest problem z ustawieniem odpowiedniej głębokości jej pracy. Ja używam tego przełącznika przy pługu obracalnym 3 krop. o masie ko.750kg , bronie talerzowej 800kg

i agregacie uprawowym Herkules 2,7m . Kolego po odpowiednim ustawieniu tych elementów które opisałem podczas ciężkich prac unikniesz poślizgu kół napędowych . Życzę udanej pracy.

Posted
Dociążanie to regulacja ciśnieniowa w którą C-360 nie jest wyposażony. Masa maszyny czy narzędzia absolutnie nic nie ma do regulacji siłowej. Głębokość pracy narzędzia, a właściwie opór przy którym podnośnik zaczyna podnosić ustala się dźwigną podnośnika. W regulacji siłowej ustawiasz po przekroczeniu jakiej siły naciskającej na czujnik znajdujący się przy mocowaniu łącznika górnego włącza podnoszenie a poniżej tej siły wyłącza. Łącznik górny służy tylko i wyłącznie do wypoziomowania maszyny, a jego kąt ustawienia do ustawienia czułości czujnika. Głębokość ustawia się dźwigną ustawiają odpowiednio jej ograniczniki. Pozdrawiam!
Posted

Dociążanie to regulacja ciśnieniowa w którą C-360 nie jest wyposażony. Masa maszyny czy narzędzia absolutnie nic nie ma do regulacji siłowej. Głębokość pracy narzędzia' date=' a właściwie opór przy którym podnośnik zaczyna podnosić ustala się dźwigną podnośnika. W regulacji siłowej ustawiasz po przekroczeniu jakiej siły naciskającej na czujnik znajdujący się przy mocowaniu łącznika górnego włącza podnoszenie a poniżej tej siły wyłącza. Łącznik górny służy tylko i wyłącznie do wypoziomowania maszyny, a jego kąt ustawienia do ustawienia czułości czujnika. Głębokość ustawia się dźwigną ustawiają odpowiednio jej ograniczniki. Pozdrawiam!

[/quote']

Kolego DuzyGrzegorz nie wiem z której gazet czerpiesz swoją wiedzę, ale jesteś w błędzie zapoznaj się z budową i zasadą działania podnośnika w C-360 . Podnośnik a konkretnie sterowanie nim zostało jedynie pozbawione pokrętła do regulacji siły dociążenia tak jak ma to np. c 330 lub c4011 tylko że tam jest dźwignia reakcji którą także reguluje się szybkość podnośnika.

Pozdrawiam.

Posted

Kolego Piomall, ja wiedzę czerpię nie z gazet, nie z telewizji i nie z internetu, lecz z własnej obserwacji życia. Już kiedyś pisałem że nie jestem lemingiem więc skąd takie podejrzenie że z gazet czerpię wiedzę?

Ale może i warto sprawdzić co piszą gazety na temat regulacji siłowej. Znalazłem artykuł "Podnośnik na ciągniku" dr Piotr Grudnika w Farmerze 24/2007. Oto jego treść:

http://www.farmer.pl/drukuj/8145.html

Zatem dr Piotr Grudnik myli się dokładnie tak jak ja. Wielkie dzięki za uświadomienie mi tego że się mylę, ale pozostanę przy własnych mylnych poglądach. Pozdrawiam!