Rolnik125 Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 Witam. Zagotowała mi sie woda w silniku IFA, gdy dotknąłem do chłodnicy, była zimna. Dlaczego tak jest? Quote
grzepaku1 Posted July 28, 2013 Posted July 28, 2013 nie ma takiej możliwości by głowica była zimna podczas zagotowania wody jeśli było to zaraz po zapaleniu silnika to najprędzej poszła uszczelka pod głowicą i woda się nie gotowała tylko kompresia dostawała się do układu chłodzenia i wodę wyrzucało Quote
grzepaku1 Posted July 28, 2013 Posted July 28, 2013 faktycznie pomyliłem jeśli chłodnica jest zimna to wina termostatu wymontuj go i włóż w gorącą wodę i będzie widac a jak dobry termostat to wirnik w pompie wodnej się nie obraca Quote
Rolnik125 Posted July 28, 2013 Author Posted July 28, 2013 pompa wodna jest nowa a termostatu nie ma Quote
grzepaku1 Posted July 28, 2013 Posted July 28, 2013 to tym bardziej że pompa nowa sprawdż czy sprawna i porównaj ze starą wymiarowo przede wszystkim wirnik i czy nie obraca się lużno na osi pompy i czy łopatki wirnika wyprofilowane są tak samo jak na starej i nie pompuje w drugą stronę przy tym samym kierunku obrotów jeśli pompa pompuje prawidłowo a nie ma termostatu to w chłodnicy musi być widać krążenie cieczy, Quote
Recommended Posts