U-2 Posted July 28, 2013 Report Posted July 28, 2013 Cześć.Jestem w tym temacie zupełnym "lajkonikiem", jak mawiają blondynki...Chodzi mi o marchew, pietruszkę, selera, buraka czerwonego, cebulę, czosnek i pory przeznaczone dla siebie. Które z tych warzyw lepiej przechowywać w piwnicy i jak to zrobić ? Przykryć je warstwą piasku ? pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted July 28, 2013 Report Posted July 28, 2013 Warzywa, o ile pamiętam przechowuje się w temperaturze ok. 1 stopień Celsjusza i wilgotności 95% -98%. Są jednak wyjątki od tej reguły:cebula w wilgotności ok 75% i temperaturze 0 stopni Celsjusza,czosnek w wilgotności ok 65%-70%,ziemniaki (jadalne oczywiście) w temperaturze 5 - 6 stopni Celsjusza.W piwnicy, ale dobrej jest o wiele łatwiej kontrolować parametry przechowywania i usuwać na bieżąco zepsute aby zapach zgnilizny nie przechodził na zdrowe. Oczywiście to co napisałem dotyczy długotrwałego przechowywania. Do przechowywania krótkotrwałego temperatury są o 10 - 12 stopni wyższe, za wyjątkiem fasoli szparagowej dla której temperatura jest ok. 7 stopni Celsjusza. Pomidory zielone dojrzewające powinny być przechowywane w wilgotności 85 ? 90% i temperaturze 15 ? 10 stopni Celsjusza, im bardziej dojrzałe tym temperatura niższa. Piwnica zapewnia też stały dostęp do przechowywanych warzyw, a o to przecież chodzi.Piasek służy do łatwiejszego utrzymywania wilgotności w pomieszczenia gdzie wilgotność jest lub musi być niższa. Pozdrawiam! Quote
VoYtek8 Posted July 28, 2013 Report Posted July 28, 2013 A tak z Polskiego na nasze, lepiej przechowywać w piwnicy bo łatwiej utrzymać prawidłową temperaturę i wilgotność, no i wygodniej, tyle że trzeba najpierw się upewnić czy do takiej piwnicy nie nachodzi woda i zadbać żeby nie było szkodników np. gryzoni. Pozdrawiam Quote
U-2 Posted August 1, 2013 Author Report Posted August 1, 2013 Dzięki za wskazówki.Czy piasek którym przysypię warzywa w piwnicy trzeba zimą zraszać wodą jeśli przeschnie ? Quote
Recommended Posts