Jump to content

Jak przechowywać warzywa ? Czy lepiej w piwnicy czy raczej w kopcach w terenie ?

Recommended Posts

Posted

Cześć.

Jestem w tym temacie zupełnym "lajkonikiem", jak mawiają blondynki...;)

Chodzi mi o marchew, pietruszkę, selera, buraka czerwonego, cebulę, czosnek i pory przeznaczone dla siebie. Które z tych warzyw lepiej przechowywać w piwnicy i jak to zrobić ? Przykryć je warstwą piasku ?

pozdrawiam

Posted

Warzywa, o ile pamiętam przechowuje się w temperaturze ok. 1 stopień Celsjusza i wilgotności 95% -98%. Są jednak wyjątki od tej reguły:

cebula w wilgotności ok 75% i temperaturze 0 stopni Celsjusza,

czosnek w wilgotności ok 65%-70%,

ziemniaki (jadalne oczywiście) w temperaturze 5 - 6 stopni Celsjusza.

W piwnicy, ale dobrej jest o wiele łatwiej kontrolować parametry przechowywania i usuwać na bieżąco zepsute aby zapach zgnilizny nie przechodził na zdrowe. Oczywiście to co napisałem dotyczy długotrwałego przechowywania. Do przechowywania krótkotrwałego temperatury są o 10 - 12 stopni wyższe, za wyjątkiem fasoli szparagowej dla której temperatura jest ok. 7 stopni Celsjusza. Pomidory zielone dojrzewające powinny być przechowywane w wilgotności 85 ? 90% i temperaturze 15 ? 10 stopni Celsjusza, im bardziej dojrzałe tym temperatura niższa. Piwnica zapewnia też stały dostęp do przechowywanych warzyw, a o to przecież chodzi.

Piasek służy do łatwiejszego utrzymywania wilgotności w pomieszczenia gdzie wilgotność jest lub musi być niższa. Pozdrawiam!

Posted
A tak z Polskiego na nasze, lepiej przechowywać w piwnicy bo łatwiej utrzymać prawidłową temperaturę i wilgotność, no i wygodniej, tyle że trzeba najpierw się upewnić czy do takiej piwnicy nie nachodzi woda i zadbać żeby nie było szkodników np. gryzoni. Pozdrawiam :)