michal135791 Posted July 28, 2013 Report Posted July 28, 2013 Opłacalna hodowla 70-90 tuczników ? Powiedzmy ze prosiaki będą moje od moich macior . Quote
simson54 Posted July 28, 2013 Report Posted July 28, 2013 a ile masz hektarów kolego ? ja mam 4 hektary i też kiedyś trzymałem tuczniki a teraz jest to nie opłacalne tak uważam. nie miałem swoich macior tylko kupowałem prosięta na targowisku bo na maciorach niestety nie umiem się obchodzić . za prosiaki musisz dać ok 300zł może troszke więcej to zależy jakie są ceny worek paszy do prosiąt 25kg kosztuje 80 zł licz kolego jeszcze różnego rodzaju szczepionki i to że taki mały prosiak może zachorować i będzie trzeba go ratować żeby nie padł a na koniec jak jedziesz je już odwieść na spęd to nie raz trafisz dobrą cene a nie raz za pół darmo by chcieli kupić . Dlatego ja od roku obsiewam swoje pola zbożami zimowymi i wiosennym też a później sprzedaje je osobom które mają duże gospodarstwa. zboże w tym roku będzie drogie bo ziarna jest mało na większości pól stała woda więc myśle że coś się tam zarobi z tego co zebrałem szału nie będzie ale zawsze pare groszy wpadnie w kieszeń . Pozdrawiam Quote
michal135791 Posted July 28, 2013 Author Report Posted July 28, 2013 Mam 13 ha . W tym ha łąk , 4ha wierzby energetycznej i 8 ha ornych , w tym roku będę scinał tą wierzbe więc bedzie 12ha ornych i ha łąk . Mój tata kiedyś na areale 5 ha spokojnie trzymał 40 sztuk . I sporo na tym zarobił . ( kupił mtz 80 , bizon056 , tira mana z przyczepą ( był potrzebny bo handlowaliśmy wtedy paltami , deskami ... ) i inne maszyny ) Kasa ze świń i z tartaku to mu się uzbierało na maszyny . Napewno dojdzie mi ha bo będe dzierżawił od starych sąsiadów ( Mają po 70 lat więc napewno w dzierżawe oddadzo ) Jak myślicie ile maksimum wejdzie świń do wielkiego kojca 81 m2 ? Quote
Agroservice_pl Posted August 1, 2013 Report Posted August 1, 2013 Wydaje mi się że powierzchnię masz odpowiednią,liczbę tuczników też więc tego typu hodowla bezie opłacalna. Nie potrafię oszacować kosztów i zarobku,ale na pewno dasz się rade utrzymac. Quote
pablos Posted August 3, 2013 Report Posted August 3, 2013 kolego wojtyla zmień dilera musisz palić straszny szajs skoro takie pierdoły wypisujesz ! Quote
michal135791 Posted August 4, 2013 Author Report Posted August 4, 2013 Wojtyła i janusz kurwa co wy piszeta . Świnie podpalata bo wam żone zjadły ? Japierdole ale sie uśmiałem . Serio :D :D Quote
VoYtek8 Posted August 4, 2013 Report Posted August 4, 2013 Michał to co tu się dzieje to nie jest śmieszne tylko smutne. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts